La València dels sabors: cada racó una sorpresa

València és una i moltes.  La que representa Ciutat Vella, on es troben els seus orígens; la de les seues platges urbanes, que semblen no tenir fi; la de la Ciutat de les Arts i les Ciències, que es projecta al futur des del present; la dels seus mercats municipals, amb els millors productes de proximitat… La suma de totes confereix a la ciutat la seua característica aroma a diversitat, per a sorpresa del visitant. Una experiència molt recomanable és gaudir de la gastronomia local mentre es recorre una València determinada.  El resultat és una manera de fer turisme que uneix a la contemplació dels llocs d'interés els plaers de la cuina local.  Anima't i converteix-te en un turista culinari o “food-rist”!  Cap lloc millor per a això que a València.

Aquest recorregut porta “maridatge” amb els nombrosos restaurants, bars de tapes, arrosseries i altres temples del menjar que faran que tots els teus sentits gaudisquen amb l'experiència.  Per a posar-t'ho més fàcil hem dividit València en set grans àrees:  Ciutat Vella; Eixample i Russafa; Ciutat de les Arts i les Ciències i Albereda; poblats marítims, Marina i platges; Parc de Capçalera i Bioparc; l'Horta; i l’Albufera.  Comencem!

CIUTAT VELLA

És el lloc on tot va començar, fa més de dos mil anys, quan va sorgir la Valentia romana l'any 138 abans de Crist, i va perpetuar el que els anteriors pobladors ibers no van aconseguir. Els majors tresors artístics es troben en un dels centres històrics més extensos i millor conservats del continent. Clava-li la dent a les riques viandes de La Lola, mediterrànies i divertides, els peixos i mariscos quasi sense cuinar de Crudo Bar o les propostes italianes del San Tommaso mentre admires el Micalet, torre campanar, o els altres tresors de la catedral, Sant Grial inclòs. Si prefereixes La Llotja de València, patrimoni de la humanitat, decideix-te per Vaqueta Gastro Mercat, o Central Bar i la seua reinterpretació de les tapes locals enmig del Mercat Central i els seus llocs sempre lluminosos. Si el teu destí és l'antic convent de Sant Domènec i la volta estrellada de la Capella dels Reis, aposta pel minimalisme de Lienzo. També quedaràs encantat amb les dues estreles Michelin de El Poblet, del consagrat xef Quique Dacosta, l'encant huitcentista d'Agricultura i la irreverència de Federal Café.

EIXAMPLE I RUSSAFA

Quan València va derrocar, a mitjan segle XIX, les muralles medievals que la constrenyien, es va produir una forta expansió urbanística en àrees extramurs. D'aquesta època data la zona de l'Eixample, amb les seues característiques illes a esquadra i cartabó, i els seus meravellosos exemples d'arquitectura modernista i d'estil Sezession.  Leixuri, i la seua cuina d'arrels basques, l'oferta personal de Saiti, i Baalbec i Shija, tots dos reivindicant propostes d'orient, són unes bones excuses per a omplir els queixos per la zona.  Però és el Mercat de Colom l'obra mestra que conjuga com cap altra la fusió d'art i gastronomia amb la seua plèiade de restaurants:  Ma Khin Café ofereix slow food d'estil asiàtic i Habitual recull la proposta mediterrània del famós xef Ricard Camarena.

Russafa és el barri de moda, el més modern i cosmopolita. Fecund en exposicions i manifestacions culturals i contraculturals.  Orgullós de ser multiracial.  Un punt global i, alhora, profundament local.  El seu mercat municipal proveeix els innombrables locals que sorgeixen amb la cadència de les abelles en ple procés de pol·linització. De totes les propostes. De tots els colors, aromes i sabors. Ací pots decidir-te per un estrela Michelin, com La Salita de Begoña Rodrigo, les bondats de Doña Petrona, mix hispanoargentí a l'estil de Germán Carrizo i Carito Lourenço, o per la delicadesa del Nozomi sushi bar.

ALAMEDA I CIUTAT DE LES ARTS I CIÈNCIES

En ple jardí urbà del Túria, un miracle verd per a goig i gaudi de runners, bikers i altres tribus de l'exercici a l'aire lliure, es troba l'estampa més recent de València. L'urbs del futur que ja tots podem gaudir. Les construccions escultòriques de Santiago Calatrava i les cúpules meravelloses que Félix Candela va llegar a la ciutat en l'Oceanogràfic saben millor si les combines amb el fruit de la cuina del restaurant Submarí, on tu seràs l'objecte de la curiositat dels peixos, que et contemplaran des del gran aquari circular mentre t'entregues als plaers del bon menjar.  Magnífiques vistes de la Ciutat de les Arts i estupenda proposta d'alta cuina en Vertical, així com en Contrapunto Les Arts, just des del mateix temple operístic del complex.  Ja en els voltants de l'Albereda i els palaus que recorden l'exposició regional valenciana de 1909, l'oferta és àmplia i variada, des del mestratge i personalitat d'Alejandro del Toro i Apicius, al bucòlic Jardí Bar de l'Hotel The Westin València, passant per propostes més assequibles com Jauja i La Gula.

POBLATS MARÍTIMS, MARINA I PLATGES URBANES 

El front litoral de València és generós en encants. Quilòmetres d'arena daurada, els barris de pescadors d'antany i la magnífica Marina. És molt gratificant apurar un dia de platja mentre es conjuga el verb menjar a pocs metres de la riba de la mar. Arrossos i peixos frescs fets al punt en Balandret, els establiments centenaris La Pepica y Casa Carmela, o Casa Isabel. En la Brasserie Sorolla, dins de l'Hotel Las Arenas Balneario Resort, també experimentaràs la versió valenciana del luxe turc. Si el que vols és visitar els antics poblats marítims i gaudir dels molts productes de proximitat que la mar ofereix per aquests terrers i que pots trobar al mercat del Cabanyal, no deixes de reposar forces a la Bodega Casa Montaña, amb el seu magnífic assortiment de salaons.  Però mai passes per alt l'aportació de l'Americas Cup a la fisonomia urbana, la Marina. Ací t'espera el bon menjar, regat amb els millors còctels, de El Camarote & The Roof. I regala't l'experiència de tastar la finezza d'una saga de restauradors locals a La Marítima, des de l'icònic edifici Veles e Vents de David Chipperfield i Fermín Vázquez

BIOPARC I PARC DE CAPÇALERA

El Jardí del Túria prolonga la seua silueta verda a l'oest per espai de 170 mil metres quadrats al Parc de Capçalera, que no és sinó l'apèndix natural del pulmó de València en la seua entrada a la ciutat. La seua estructura recrea el paisatge fluvial original i li dona a l'aigua la importància que es mereix. Les zones arbrades i les àrees de jocs per als més xicotets confereixen al lloc un encant especial. El mateix que perceben els molts ciclistes que s'endinsen per les sendes, riu amunt, per a connectar amb el parc del Túria.  Just al costat s'alça un xicotet trosset del continent africà que, per art de màgia, s'ha traslladat fins ací.  Es tracta del Bioparc, una espècie de reserva natural on els animals més admirats del veí continent campen a plaer entre els més de 330.000 metres quadrats d'extensió. La nòmina de grans i petits mamífers, goril·les, elefants, rinoceronts, lleons, girafes, lèmurs, suricates, és infinita.  Igual que la d'ocells i rèptils. Com no sols de vegetació i fauna viu l'ésser humà, cal ressaltar un edifici contemporani de gran personalitat com és el Palau de Congressos, obra del famosíssim arquitecte britànic Sir Norman Foster.

Complementa l'esplai en aquests oasis naturals amb l'estupenda oferta culinària pròxima. En Kaymus tens una clara mostra de cuina de mercat de gran qualitat mentre que ONE VLC es decanta per ressaltar els bons productes amb una proposta per a tots els paladars en un entorn lúdic com és el Casino Cirsa. Un poc més lluny queda el restaurant Ricard Camarena, però les seues dues estreles Michelin bé mereixen l'ocasió d'un passeig… i un homenatge.

 

L’HORTA

Hi havia una vegada el banc de vegetals més gran de València. Una prada quasi infinita de verdures fresques, llestes per a agafar i portar a casa. Des d'època romana la terra fèrtil era cultivada amb summa cura, però van ser els àrabs els que van introduir unes pràctiques tan modernes per a la seua època que moltes els han sobreviscut quasi mil anys. Aquest hàbitat, ideal per a buscar el relax, passejar i oxigenar cos i ànima, lluita per sobreviure al voltant de la València edificada.  En aquest cinturó verd amb olor de xufa, ceba tendra, encisam i tomaca, és factible gaudir d'una bona proposta de taula i estovalles. Tradicional com és l'Horta, amb productes recentment agafats del camp del costat i entre les típiques construccions dels agricultors de la zona, les barraques.  És el cas de Bergamonte i de Toni Montoliu. També el de La Mozaira. Mai defrauden per honestedat i fidelitat a uns costums ben arrelats.

L’ALBUFERA

Una mar interior d'aigua dolça a tir de pedra del centre de València. Rica fauna autòctona a més d'aus de pas, al costat de pinedes mediterrànies, la Devesa del Saler. I tot integrat en un ecosistema de platges salvatges esguitades de dunes. Amb una constant paisatgística de gran transcendència per a la història del menjar de València: els arrossars. Entre barraques i embarcadors.  Ací va nàixer la paella, igual que l'all-i-pebre d'anguila. Gaudeix aquests dos plats en qualsevol dels diversos locals que els serveixen amb professionalitat i bon fer.  Casa Quiquet en Beniparrell, prop de l’Albufera, i La Ferrera al passeig marítim de la platja de Pinedo. Si desitges combinar el menjar amb un passeig en barca res millor que optar pels establiments del Palmar, en ple parc natural:  El Palmar, Nou Racó i Mateu.

Fins ací la nostra proposta. Fer-la teua i millorar-la amb nous descobriments només depén de tu i les teues ganes. En la web de Visit València tens altres bons exemples de cuines amb encant.  És el teu torn.