L'Horta de València

CANYES I FANG: L'HORTA VALENCIANA

L'Horta valenciana, més coneguda com L'Horta, és una estampa única. Des dels límits de la ciutat s'albira el seu paisatge en l'horitzó, dominat pels cultius d'arròs i de xufa, pels camps de tarongers i les plantacions d'hortalisses, per les albergines i les carxofes, vinyes i oliveres. Entre les seues terres discorren les séquies i s'esguiten les alqueries. És també responsable de que el producte valencià siga referent de qualitat a nivell internacional.

 

Atenent a les seues fronteres, la comarca històrica de L'Horta està composta per València capital i uns quants municipis limítrofs del Nord, el Sud i l'Oest. De Paterna a Alfafar, passant per Alboraia. Aquesta última localitat, per exemple, té una relació molt especial amb la xufa. És per això que presumix de les millors orxateries de la ciutat, com Daniel, oberta des de 1960.

 

El sistema de regadiu és herència de la tradició àrab. Per aquest motiu, a València hi ha fins a huit séquies majors, repartides pels municipis. Des de la seua creació, han estat governades pel Tribunal de les Aigües, una institució que regula l'ús dels cabals i que ha sigut declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat pel seu caràcter únic. Encara vigent, és possible presenciar la seua reunió pública cada dijous, a les 12 hores, a la porta de la Catedral.

 

També cal tornar-se a l'horta per trobar les construccions típiques de l'arquitectura valenciana. Entre camps i arrossars s'eleven les barraques i les alqueries. Cases de camp d'origen humil, de vegades fetes a base de canyes i fang, amb una estructura molt particular. Hui en dia moltes han sigut restaurades i reconvertides en restaurants on és possible disfrutar de bons arrossos en un entorn immillorable, cosa que es pot comprovar en l'Alqueria del Pi.

Llegir mes
Close

Com arribar

Metro: 
Bus: 
  • Museu Lladró
  • Carril Bici per l'antiga Via Xurra