Descobreix l'horta

el rebost valencià amb nom propi

Saps quin és el vertader secret de la deliciosa cuina valenciana? Que els xefs, igual que la resta dels valencians, tenen a la seua disposició el rebost més ben proveït del món: l'Horta, així, amb majúscula, perquè és un espai com cap altre, i la seua importància transcendeix molt més allà de València. Vine a conéixer-la! 

Què és l'Horta?  

La comarca històrica de l'Horta s'estén uns 120 km² entorn de la ciutat de València, des de Puçol al nord fins a l'Albufera al sud, i localitats com Moncada, Paterna i Torrent a l'oest. A un pas del tràfec urbà es troba un paisatge verd d’horts fèrtils, camps de tarongers, vinyes i olivars, per on sembla no passar el temps. Barraques i alqueries tradicionals fetes originalment de canyes i fang s'eleven entre els infinits arrossars, camps de xufa i plantacions d'hortalisses, al seu torn travessats per una xarxa mil·lenària de séquies. 

Huerta Valencia

 

Per què és important? 

L'Horta valenciana no sols proveeix els mercats i restaurants de València, sinó que la seua abundant producció de fruites i verdures s'exporta a la resta d'Espanya i a l'estranger. El seu sistema de regadiu, llegat dels àrabs, és tota una mostra d'enginy que ha sigut reconeguda per la FAO com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). També ha donat origen a una institució singular declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat: el Tribunal de les Aigües que s'encarrega de la seua regulació, i que continua reunint-se cada dijous a les 12 h a la porta dels Apòstols de la Catedral. Finalment, no s'ha d'oblidar que, sense l'Horta i els seus arrossars, no existiria el plat valencià més universal: la paella. 

Huerta2

 

Com visitar l'Horta? 

Arribar a l'Horta és fàcil, i es pot fer de manera sostenible. La xarxa de metro arriba fins a poblacions dins de la comarca com Alboraia, Quart de Poblet o Paiporta, i també hi ha diverses rutes d'autobusos urbans (14, 15, 16, 23 i 70). La xarxa de carrils bici s'estén fins allí, permetent gaudir d'un grat passeig sobre dues rodes entre la mar i els camps. O, si ho prefereixes, apunta't a un tour guiat amb bici, culminant amb un passeig amb barca per l'Albufera. 

Alqueria

 

Què fer una vegada allí?  

La millor manera d'apreciar l'Horta és passejant entre els seus camps. Des del mirador de la Muntanyeta dels Sants al Parc Natural de l’Albufera parteixen diverses rutes per a recórrer els arrossars a peu o amb bici. A més de gaudir del paisatge rural, trobaràs una variada avifauna, des de garses i corbs de mar a diferents aus rapaces o l'acolorit blavet. No oblides els binoculars! 

Memoria actividades fundacion valencia 2019

 

També es pot circular ja per diversos trams del nou Anell Verd, un corredor ciclopeatonal de 26 km al voltant de València que connecta l'Horta i el Mar Mediterrani, passant al costat de barraques i alqueries. O recórrer amb bici l'anomenada Via Xurra, 15 quilòmetres entre València i Puçol.  

També es poden visitar algunes alqueries, cases de camp humils amb una estructura peculiar, i fins i tot aprendre a fer una tradicional paella valenciana en una d'elles, com ofereix Descubre L’Horta. Per a aprendre més sobre la xufa, un cultiu exclusiu de l'Horta valenciana, visita el Museu de l'Orxata i la Xufa a l'Alqueria El Magistre. I empreses com Horta Viva ofereixen rutes pels camps de xufes amb una demostració de com es fa la deliciosa orxata valència (per descomptat, amb degustació inclosa). 

Huerta Valencia

 

On pots gaudir del sabor de l'Horta?  

Si vols refrescar-te amb una bona orxata prop dels camps de xufes, a Alboraia trobaràs excel·lents orxateries com Sequer Lo Blanch o l'Horchatería Vida, per exemple. I no hi ha res com gaudir d'un arròs o una tradicional paella en l'entorn que va veure nàixer aquest plat, sobretot si és en una de les seues construccions típiques com en la Barraca de Toni Montoliu o l’Alqueria del Pi. Villa Indiano, a Burjassot, és una altra opció molt singular, perquè combina una programació cultural molt interessant als seus jardins, amb un restaurant situat en una rehabilitada residència d'estiu ja centenària en plena horta. Autèntica cuina de Km 0! 

paella valenciana

 

Vols més? 

Si no tens prou amb una excursió a l'Horta, queda't a dormir! La Mozaira és un xicotet hotel amb encant i restaurant en una antiga alqueria entre els camps d'Alboraia. En aquesta població hi ha també altres opcions d'allotjament, com l’Hotel Olympia. O pots combinar la visita a l'Horta amb uns dies de platja a l'hotel Meraki Beach a la Pobla de Farnals.  

La mozaira
La Mozaira Hotel

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Atardecer albufera
Parc Natural de l'Albufera
Playa el Saler Abufera
El Saler
Huerta2
València, model de sostenibilitat alimentària