Festivitat del Corpus a València

L'origen de la festivitat se situa en 1263

Diumenge de la sexagèsima (60 dies) pasqua. Estem davant de la celebració que històricament ha sigut considerada com la "Festa Gran" de la ciutat. Més enllà del pur sentit catòlic, el Corpus és una mostra de la convivència de l'esperit festiu, simbòlic, metafòric i religiós de la societat valenciana.

L'origen de la festivitat se situa en 1263, però seria en 1355 quan el bisbe de València Hugo de Fenollet (qui 5 anys abans hauria batejat a Sant Vicent Ferrer) instauraria la processó. Actualment, gràcies a la immillorable labor de l'Associació Amics del Corpus de la Ciutat de València, la festa ha représ la vitalitat dels seus inicis.

PROGRAMA OFICIAL DEL CORPUS 

 

12.00H CAVALCADA DEL CONVIT

 

El Capellá de les Roques:

. . .

 

Les Danses:

Diverses comparses realitzen vistosos balls tradicionals i al·legòrics al so de la 'Dolçaina i el Tabalet'. La més famosa de totes elles és 'La Moma i els Momos'. El personatge central, La Moma (representada per un home vestit de dona amb una túnica blanca i amb la cara coberta totalment per un mocador blanc), lluita contra els set pecats capitals, Els Momos (abillats amb antifaç negre, vestit groc i negre i pintoresc gorro que intenta representar a un drac). Realitzen un vistós ball de bastons que conclou quan es rendixen davant de la virtut que encarna La Moma.

Corpus Christi València

 

 

El Ball dels "Nanos" i "Gegants"

Aquest ritu es realitza des de 1588. En ell 4 parelles de Gegants i 3 de Nanos dansen al compàs de sons de Tabalet i Dolçaina interpretant una antiquíssima dansa. Les 4 parelles de Gegants simbolitzen l'adhesió a l'Eucaristia de tots els continents coneguts. La conjunció entre Nanos i Gegants significa que tant alts com baixos adoren el Senyor per igual.

Corpus Christi València

 

 

La Poalà:

Els membres de l'Associació Amics del Corpus, al seu pas pel carrer Cavallers i Avellanes, són regats amb poals d'aigua des dels balcons. La broma és tornada i contraataquen amb un capbussó al més despistat.

Corpus Christi València

 


 

16:30H PAS DE LES ROQUES

Les Roques, són carros triomfals que en els seus inicis servien per a representar "Els Misteris" al llarg de la processó. Es tracta d'onze estructures de fusta amb forma de vaixell antic que porten grups escultòrics que al·ludixen a relats bíblics o de sants. El seu origen es data entre 1373 i 1392.

Com sabem les Roques van tirades per cavalls al llarg de tot el recorregut, però hi ha un moment especial, en el que aquests tenen un paper predominant, inclús per damunt de les pròpies roques.

Corpus Christi València

 


 

19.00H SOLEMNE PROCESSÓ

La Senyera (bandera de la ciutat) obri la processó flanquejada per "Les Banderoles" o estendards. Tant la bandera com els guions de la ciutat són portats per tres Reis d'Armes amb testa coronada, peluques i barbes blanques. Després d'ells la Creu Arquebisbal de la Catedral i Candelers. També desfilen representants d'unes quantes parròquies històriques i el Gremi de Fusters.

A continuació desfilen tota una sèrie de personatges bíblics i simbòlics.

Finalment arriba el torn de La Custòdia. Element primordial del Corpus i colofó majestuós de la festa. Apareix escortada per un piquet del Quarter General de la Força de Maniobra i flanquejada per Donzells (sis joves amb vestidures del segle XVI de vellut i seda). Porten espigues platejades i raïms. Al pas de la Custòdia, una densa pluja de pètals es llança des dels balcons.

Corpus Christi València

 

PROGRAMA DEL CORPUS