Plats típics: molt més que paella

Has arribat a València. Has visitat les seues platges, el seu imponent centre històric i la lluminosa Ciutat de les Arts i les Ciències. Després de tanta activitat un xicotet “rumor” en el teu estómac et recorda que és hora de menjar. Enhorabona, et trobes en un dels punts neuràlgics de la cuina mediterrània i amb un receptari de rics plats que et sorprendrà. No els coneixes? No et preocupes, ací va la llista dels més autèntics.  


 

Paella i altres arrossos

La major aportació de la gastronomia local a la galàxia és l'archifamosa paella. Ací la trobaràs ben rica i, per descomptat, fidel a la recepta original que va sorgir molt a prop, als voltants de l’Albufera. Elaborar-la exigeix sofregir en oli d'oliva la carn de pollastre i conill, la tomaca ratllada, la verdura típica (garrofó i jueva ferradura) i un pelín de pebre roig, per a, a continuació, afegir l'aigua i deixar que bulla perquè es convertisca en ric caldo. Una vegada a punt, s'afig l'arròs i s'emporta a ebullició uns 20 minutos. És important mantindre el foc fins al final perquè es forme aqueixa deliciosa capa cruixent en la base que es diu socarrat. 

Encara que siga el nostre plat més conegut no és, ni des de lluny, el únic consagrat a un dels ingredients estrela de la zona: l'arròs. No deixes de delectar-te amb altres clàssics com el arròs a banda, dit així perquè tradicionalment se servia a part (a banda, en valencià) el peix amb el qual s'havia elaborat el fumet; el arròs de el senyoret, amb les gambes ja peladitas; el arròs negre, fet amb tinta de sépia; o la paella de marisc, amb calamar, clóchinas (les riques clòtxines locals), gambes i escamarlans. 

paella valenciana

Descobreix com es cuina l'autèntica Paella

 

Fideuà

A base de fideu en comptes d'arròs, però també amb marisc i sépia, una altra elaboració que triomfa és la fideuà.  

Fideuà

 

Arròs al forn

No tan conegut, però, paradoxalment, un de els que més agrada en la “terreta” és el arròs al forn, a base de costella de porc, cansalada viada fresca, botifarra, tomaca, creïlla, cigrons i una dent de alls.

Arroz al horno

 

Arròs amb bledes és un arròs caldós, tradicional de l'horta, amb bledes, tavella (varietat de fesol blanc), trossets de creïlla i nap i caragols avellanencs. 

 

Arròs amb fesol i naps

I, per a completar l'apartat arrossos, no convé deixar de costat el arròs amb fesol i naps, magnífic exemple d'elaboració en calder. De tipus caldós-melós, es basa en la màgia de la combinació de fesols blancs, naps i carn de porc. 

arròs amb fesol i naps

 

LES MILLORS ARROCERIAS

 


Mil i una cazuelitas de fang 

Hi ha un costum molt de València que consisteix a presentar molts dels plats autòctons en cazuelitas de fang.

 

All-i-pebre

És el cas de el all-i-pebre, guisat de anguila amanida amb pebre roig i vitet, tota una oda en banyar pa. En El Palmar, pedania de València, ho broden.

All i pebre

 

Esgarraet, titalina i espencat

El esgarraet és la sàvia combinació de pimentó rostit amb molles de bacallà, oli d'oliva i all laminat. De la mateixa corda és la titaina, però aquesta vegada el pimentó es combina amb la tonyina de sorra (ventresca de tonyina en salaó), un producte típic dels barris mariners i la zona de El Cabanyal. El espencat reuneix les bones hortalisses de la zona, prèviament rostides: pimentons rojos, albergínies i cebes, a més de tomaques cuites. Es presenta tot tallat a tires i s'assaona amb oli d'oliva, all i julivert. A vegades es serveix amb pinyons, tàperes o olives negres.  

Esgarraet

 

 


Una mica de tot per a acabar 

 

Bunyols de bacallà

No menys saborosos són els bunyols de bacallà, solos… o en companyia d'uns altres (all-i-oli). Et xuplaràs els dits.

croquetas bacalao

 

Olla valenciana

Un menjar casolà molt comú en la zona és la olla, versió valenciana del bullit. Permet gaudir en dos temps: primer, amb una sopa, i, després, amb les carns i verdures servits apart.  

puchero

 

Coques

Les coques de tomaca i pimentó són sant i senya de la ciutat. Són tan riques o més que les pizzes, encara que no les conegues. A més de restaurants, les trobaràs en innombrables forns de la ciutat. 

Coca

 

Si t'han entrat pels ulls, consulta la carta de restaurants de la ciutat, perquè en molts d'ells se serveixen aquestes autèntiques exquisideses. No et quedaràs amb fam.

 

ELS MILLORS RESTAURANTS


 

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Pastel de Boniato
Dolços típics: la València més llaminera
vino blanco
Vins, caves valencians i cerveses artesanes: xarrups de plaer
Esmorzaret tipico valenciano
Esmorzaret: benvinguts a la terra promesa