Les Falles

Falles de València

Falles de València: Patrimoni Inmaterial de la Humanitat
Del 15 al 19 de marzo

Les Falles han nascut de la mateixa entranya del poble. Un poble des de sempre banyat en una atmosfera resplendent de sol i blau, o de serenes nits romàntiques, entre hortes i horts rurals o urbans, habitants de carrerons i de barris que convivien en una completa naturalitat i senzillesa.

Història.

Quan arribava la tardor, als tallers artesans es perllongava la jornada de treball durant les primeres hores de la nit. Per a il·luminar-se utilitzaven un rústic llum de peu, generalment de fusta, anomenat parot, estai, pagés, pelmodo o perniodol, a la resplendor de les flames del qual prosseguien el seu treball els aprenents, els oficials i el mestre... En vigílies de la primavera, quan començaven els dies llargs, es prescindia del treball nocturn i es cremava a la porta de cada taller el rústic parot. Es fàcil d'explicar que, per a alimentar la foguera, els mateixos artesans acumularen encenalls i llistons inservibles, secundats pels trastos vells que aportava el veïnat.

A més, la verticalitat i braços de l'estai o pagés es prestava a ser animat, amb parracs que li donaven aspecte humà i algun barret que el dotava d'un hipotètic cap. Així naixia el Ninot. Només faltava que eixos ninos protagonistes de qualsevol sainet del barri, de la ciutat, del país, del món, es posaren al capdamunt d'un pedestal, perquè les gents els pogueren vore millor i pogueren riure d'ells. Quan tot això es produïx i combina, ja tenim la vertadera falla valenciana.

Programma de Festes.

 

INFORMACIÓ D'INTERÉS: 

SETMANA FALLERA 
Del 15 al 19 de març 


MASCLETÀS: 
De l'1 al 19 de març 
Tots els dies a les 14 h a la Plaça de l'Ajuntament 


CASTELLS FOCS: Del 15 al 18 de març. Cada nit als Jardins del Túria (Albereda)

 
OFRENA DE FLORS: 17 i 18 de març. Plaça de la Mare de Déu 


LA CREMÀ: 19 de març 
Falles Infantils: 22 hores 
Falles Grans: 00 hores