Tot el que necessites saber sobre les Falles de València

Què són les Falles?  

Les Falles són la festa més universal de València, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. El seu nom al·ludeix als espectaculars monuments escultòrics de fusta i cartó pedra que es col·loquen en carrers i places de la ciutat per a ser admirats abans de sucumbir a les flames. A més de les falles grans, hi ha també falles infantils, de grandària molt més reduïda, dissenyades per i per als més xicotets.  

Falla Nazaret Fallas 2021

 

 


Quan són les Falles de València? 

Les Falles se celebren al mes de març. L’origen de la festa es remunta a la tradició d’improvisar fogueres amb mobles vells per a celebrar l’arribada de la primavera i també es fa coincidir amb la celebració del dia de Sant Josep, patró dels fusters. Els actes festius comencen l’últim diumenge de febrer amb la Crida, en la qual les falleres majors animen a gaudir de les Falles. Després, des de l’1 de març, es dispara diàriament la Mascletà a la plaça de l’Ajuntament. Però les dates principals són del 15 al 19 de març, dies en què comença la plantà i se celebra la cremà dels monuments respectivament.  

Falla de Valencia

 

 


Què es pot veure en les Falles de València? 

La principal atracció, sens dubte, són els centenars de falles, o monuments fallers, que es “planten” en carrers i places per tota la ciutat. Cada falla sol seguir una temàtica i consta de nombroses escultures o grups escultòrics individuals, els ninots, que conten la seua pròpia història. Sovint representen a personatges famosos o fan una crítica de temes d’actualitat, sempre amb àmplies dosis d’humor, sàtira i creativitat. Tan important com apreciar el seu art i significat, és viure l’emoció de veure-les cremar la nit del 19 de març.  

Però hi ha molt més que veure en les Falles. No et perdes els espectacles pirotècnics, des de les mascletaes diàries a l’enlluernadora Nit del Foc en la nit del 18 de març, ni el colorit i la devoció de l’Ofrena de Flors a la Mare de Déu dels Desemparats, que se celebra el 17 i el 18 de març. Ací veuràs a milers de fallers i falleres vestits amb les seues indumentàries tradicionals, mostres de la millor artesania valenciana. Tampoc falta la música, amb concerts i cercaviles pel centre de la ciutat.

iluminación fallas

 

 


Quantes Falles hi ha a València?   

En Falles s’instal·len al voltant de 800 monuments fallers als carrers i les places de València. La meitat d’ells corresponen a les comissions infantils, aquestes tenen una grandària menor i temàtiques dirigides als més xicotets; i l’altra meitat a les comissions majors.   

falla

 

 


Quan es cremen les Falles a València?  

La cremà és l’acte final de les Falles, quan els centenars de monuments fallers sucumbeixen a les flames en fogueres espectaculars. Té lloc en la nit del 19 de març, de forma escalonada entre les 20:00 h i les 23:00 h, per tant és possible veure cremar més d’una falla.  

Les primeres a cremar són les falles infantils, a les 20:00 h, a excepció de la guanyadora del primer premi, que es crema a les 20:30 h, i la falla infantil de la Plaça de l’Ajuntament, que es crema a les 21:00 h. A les 22:00 h és la cremà de totes les falles de València, llevat de la guanyadora del primer premi, que segueix a les 22:30 h. L’última falla a cremar és la situada en la Plaça de l’Ajuntament, a les 23:00 h, en un acte que atrau grans multituds i posa el fermall final al festival.

cremà

 

 


On es guarden les falles? 

Les falles, o més ben dit els diferents elements i ninots que les componen, es construeixen en grans naus, la majoria d’elles situades a la Ciutat de l’Artista Faller. Ací romanen fins al moment de la plantà, quan els artistes fallers les instal·len als carrers i les places de València i donen els últims tocs, quedant llestes per a les visites del públic el 15 de març en el cas de les infantils i el 16 les falles grans.  

No tot crema en les Falles. Cada any s’indulta un ninot d’una de les falles i un ninot infantil, per votació popular. Els ninots indultats al llarg dels anys – des de 1934! - es guarden i es poden visitar en el Museu Faller. Ací trobaràs també cartells i fotografies de les Falles, i abundant informació per a entendre millor la simbologia de la festa.

Taller de Fallas

 

 


Quina és la millor falla de València? / On estan les millors falles a València? 

Totes les falles són obres d’art, i cadascú tindrà la seua favorita, segons els seus gustos personals. No obstant això, existeix una competició oficial i, cada any, un jurat avalua les falles que es presenten a concurs segons criteris com la innovació o la qualitat tècnica i artística. El 16 de març s’atorguen diferents premis per categories, segons la grandària o la inversió en la falla. El màxim guardó és el primer premi de l’anomenada Secció Especial, tant per a falles grans com per a infantils. Aquestes falles són considerades les millors i solen ser les més visitades. 

Falla

 

MAPA DE LES MILLORS FALLES 

 

 


Què és la mascletà de les Falles de València?   

La mascletà és un espectacle pirotècnic com cap altre, que ha de ser viscut per a poder entendre’l. Se sol celebrar durant el dia, a les 14:00 h, encara que també hi ha mascletaes nocturnes. Són uns minuts intensos d’explosions el ritme i el volum de les quals augmenten progressivament, omplint l’espai d’olor de pólvora i fent vibrar tant el sòl com el cor de les persones que el presencien. És un element intrínsec de qualsevol festa a València, que constitueix una part essencial de les Falles, amb mascletaes diàries de l’1 al 19 de març en la plaça de l’Ajuntament. 

fallas mascleta de colores

 


 
Quan és la mascletà de Falles? 

La mascletà se celebra diàriament a les 14:00 h des de l’1 al 19 de març a la plaça de l’Ajuntament de València. Les falleres majors són les encarregades d’indicar el començament de l’espectacle, des del balcó de l’Ajuntament. És un esdeveniment que atrau grans multituds, que comencen a congregar-se a la plaça de l’Ajuntament fins a una hora abans del començament, sobretot per a les mascletaes dels dies grans de les Falles, del 15 al 19 de març. Aquesta és la més espectacular i popular, però moltes falles disparen també la seua pròpia mascletà. Solen fer-ho després de la de l’Ajuntament, al voltant de les 14.30 i les 15.00 hores, en diversos barris de la ciutat.  

Falleras Balcón Ayuntamiento Mascletà

 

 


Quantes mascletaes hi ha en Falles? 

Hi ha 19 mascletaes amb motiu de les Falles. Se celebren diàriament a les 14:00 h des de l’1 al 19 de març a la Plaça de l’Ajuntament de València. A més, algunes falles solen disparar la seua pròpia mascletà en la setmana fallera. És habitual escoltar-les al migdia en diferents barris de la ciutat.   

mascletás fallas

 

 


Què és l’ofrena de Falles?   

L’ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats és un dels actes més acolorits i plens d’emoció de les Falles. Durant dos dies, el 17 i el 18 de març, milers de fallers i falleres de diferents barris de la ciutat, així com delegacions d’altres províncies i regions, porten flors a una gegantesca imatge de la patrona de València col·locada a la Plaça de la Verge. Gradualment, les flors depositades van formant un mantell acolorit per a la Verge, el disseny del qual varia cada any. La desfilada pels carrers de la ciutat és de per si mateix impressionant, per la vistositat dels abillaments tradicionals dels participants i la música que els acompanya. 

plaza de la virgen ofrenda de fallas

 

 


Quan és l’ofrena Falles? 

L’ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats té lloc el 17 i el 18 de març. Milers de fallers i falleres desfilen des de les 15.30 hores pels carrers de la ciutat per a portar flors a una imatge gegantesca de la patrona de València instal·lada a la Plaça de la Verge. La fallera major és l’última a depositar la seua ofrena, passada la mitjanit del 18 de març.  

Fiestas

 

 


Quan retiren les flors de l’ofrena?   

L’ofrena de flors acaba passada la mitjanit del 18 de març, quan la fallera major lliura les seues flors per a completar el mantell de la Mare de Déu dels Desemparats. La imatge gegantesca de la patrona de València, amb el seu nou mantell de flors, roman uns dies a la Plaça de la Verge, per al gaudi de locals i visitants

plaza de la virgen ofrenda de fallas

 

 


On estan els ninots de les Falles? 

Els ninots són les escultures o grups escultòrics individuals que componen les falles que es poden veure als carrers i les places de València del 16 al 19 de març. Des del 4 de febrer al 15 de març, un ninot seleccionat de cada falla s’exhibeix a l’Exposició del Ninot, que enguany se celebra a l’antiga base de l’Alinghi a la Marina de València, per a sotmetre’s a votació popular. El ninot triat pels visitants de l’exposició se salvarà del foc i es guardarà al Museu Faller, on es poden veure tots els ninots indultats de les falles d’anys anteriors. 

exposición del ninot en el museo de las ciencias

 

 


On es poden veure ninots a València?   

Del 4 de febrer al 15 de març es poden veure els ninots candidats a salvar-se del foc en l’Exposició del Ninot, que enguany se celebra a l’antiga base de l’Alinghi a la Marina de València. És un avanç del que es veurà en les falles que es plantaran als carrers i les places de València i es podran visitar des del 16 de març fins a la seua cremà en la nit del 19 de març. Un dels ninots de l’exposició serà indultat per votació popular. En el Museu Faller es poden veure els ninots indultats en totes les edicions de les Falles des de 1934

Exposició del Ninot

 

 


On és l’Exposició del Ninot?   

Enguany per primera vegada, l’Exposició del Ninot té lloc a l’antiga base de l’Alinghi a la Marina de València, del 4 de febrer al 15 de març de 2023. 

Exposición del ninot

 

 


Què és l’Exposició del Ninot?   

L’Exposició del Ninot és un avanç de les Falles, on s’exhibeixen els ninots que es presenten com a candidats per a salvar-se del foc. Cada comissió fallera selecciona un ninot de la seua falla i un altre de la infantil per a l’Exposició, on els visitants voten pels seus favorits per a l’indult. El 15 de març s’anuncia el guanyador i els dos ninots indultats es traslladen al Museu Faller, mentre que la resta tornen a les seues corresponents falles als carrers i les places de la ciutat, destinades a cremar-se en la nit del 19 de març. 

Exposicion ninot

 

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

fallas mascleta de colores
Programa d'Actes Falles 2024
Fallas 2024
Falles de València 2024. Descobreix tots els esdeveniments.

Programa d'Actes

falles

Falleras Balcón Ayuntamiento Mascletà
Des de fins el
Mascletà de les Falles en la Plaça de l'Ajuntament

falles

Plantà Falla
Des de fins el
La nit de la Plantà de les Falles

falles

fuegos artificiales de fallas en el puente alameda
Des de fins el
Castells de focs artificials, mascletás nocturnes i Nit del Foc

falles

plaza de la virgen ofrenda de fallas
Des de fins el
Ofrena de flors de la festivitat de les Falles

falles

Falla de Valencia
Des de fins el
Lliurament de premis de Falles

falles

Crema Fallas Valencia
Des de fins el
La Crema, el dia que es cremen les Falles per a donar principi a la primavera

falles

Cabalgata del Fuego
Des de fins el
Torna la Cavalcada del Foc, un espectacle únic