Orxata valenciana

La beguda més refrescant i nutritiva

Líquida, granissada o mixta. Hi ha moltes maneres de prendre un bon got d'orxata. L'hauràs provada en altres llocs, però no pots anar-te de València sense provar l'autèntica, la valenciana. Recomanada per les seues propietats, ja que és rica en nutrients i vitamines, no hi ha una altra beguda millor per a refrescar-se i, a més, està riquíssima!  

S'elabora a base de xufa, un tubercle que només pot cultivar-se en sòls d'unes característiques i condicions climàtiques especials, per la qual cosa és exclusiu de València i té Denominació d'Origen.

 

On i amb què prendre-la

A València hi ha nombrosos llocs on provar-la, en quasi totes les cafeteries o gelateries la dispensen en els mesos estivals, orxata natural, dolça i orxata natural, dolça i molt fresca! Et recomanem la Horchatería Daniel, un dels temples més tradicional d'aquesta beguda situat a Alboraia, però si no pots desplaçar-te fins ací, també tenen una terrassa en el Mercat de Colón i botiga al carrer Sant Vicent Màrtir, l'orxata per a portar és una cosa molt habitual per als berenars valencians. Altres alternatives són Bertal, que té establiments en la Plaça de la Reina, Sant Vicent i el carrer Bilbao; la clàssica Horchatería Santa Catalina; i els carrets de Mon Orxata, que trobaràs en els llocs més emblemàtics de la ciutat. 

Una altra dada important, és amb què prendre aquesta exquisida beguda. A València el més típic i apropiat és acompanyar-la de fartons, una espècie de dolços allargats artesans coberts per una capa de sucre. Estan boníssims, demana'ls i prova a banyar-los en ella. 

 

La seua història i llegenda…

La xufa era un tubercle ja molt preuat en l'antic Egipte, des d'on es va estendre al nord d'Àfrica i el seu cultiu va ser introduït en aquesta zona mediterrània per l'expansió islàmica. Hi ha escrits que testifiquen que ja en el segle XIII es consumia una beguda denominada ‘llet de xufes’, que és probablement l'origen de l'orxata que es produeix hui dia. 

Segons compten, encara que aquest fet no està documentat, el nom a aquesta beguda li ho va donar Jaume I, qui en provar un got d'aquesta beguda que li va oferir una jove, va dir: “Què és això?” i ella li va respondre: “És llet” i ell, molt sorprés pel seu dolç sabor va sentenciar: “Això no és llet, això és or, xata”.

 

El cultiu de la xufa i les seues propietats

Hui dia es cultiva la xufa en 16 pobles de la comarca valenciana de l'Horta *Nord. Es planta entre abril i maig i es recull entre novembre i gener. Finalitzada la recol·lecció, es llava la collita i després es passa a “cambres” d'assecat perquè el producte tingui totes les seues qualitats.

La xufa és considerada per molts un “super-aliment”, ja que diversos estudis mèdics reflecteixen els beneficis que té el seu consum per a l'organisme. Té propietats digestives pel seu contingut en midó i aminoàcids; i és rica en minerals com el fòsfor, el magnesi, el potassi i el ferro. Uns altres dels seus components són els greixos insaturats i proteïnes, combinació que fa de la xufa i per tant de l'orxata, un aliment que aporta molta vitalitat i energia.

 

Visites relacionades recomanades

Si vols conéixer a fons la zona en la qual es cultiva la xufa, no dubtes a contractar una visita guiada per l'horta, fer un bike tour al teu aire o visitar el Museu de l'Orxata, en l'Alqueria El Magistre. Son altres formes curioses d'acostar-te a aquesta rica, saludable i refrescant beguda.  

ORXATERIES RECOMANADES

Horchateria Daniel
Horchateria Daniel
Mon Orxata. Sabors Artesanals
Mon Orxata Sabors Artesanals
sala restaurante bertal
Bertal