Els museus que no et pots perdre en la teua visita a València

Si eres amant de les arts, gaudeixes coneixent propostes de tot tipus i t’encanten els museus tant per fora com per dins, els de València són una cita obligada per a tu.

Perquè a València tenim museus en edificis que ja per si mateix són una obra d’art i guarden peces de tots els estils. A més de que estan situats en zones essencials de València en un viatge; tot un plus, anem.

Per a facilitar-te la (difícil) decisió de quins museus de València visitar hem preparat una selecció variada dels millors perquè tingues clar per què val la pena visitar-los, què conté cadascun d’ells i amb quins imperdibles de la ciutat els pots combinar.

Comencem!

 


Els millors museus de València

La nostra proposta té opcions de diverses disciplines artístiques perquè tries les que més t’encaixen: pintura, escultura, ceràmiques i també art faller t’esperen als museus de València. 

Anem allà.


#1 Museu de Belles Arts

San Pío V, 9 

Comencem fort amb la segona pinacoteca més gran d’Espanya: el Museu de Belles Arts.

També es coneix amb el nom de Sant Pius V. Això és perquè està en l’antic Col·legi Seminari Sant Pius V, fundat l’any 1683, i que està situat en la ribera del riu Túria.

Aquesta construcció i el seu entorn ja són de per si mateix un regal per als sentits. Així que, si pots, abans o després de l’entrada al museu baixa al riu a fer una passejada.

Què t’espera dins?

En aquest museu de València hi ha una àmplia col·lecció de pintura, escultura, gravats i peces arqueològiques que abasten des del s. XV al XIX.

Si hi ha un factor diferenciador del seu contingut és la pintura d’autors valencians de la talla de Sorolla, Ribalta o els Pinazo entre altres artistes de la terra que van jugar magistralment amb la llum.

No es queden enrere les obres d’altres genis com Van Dyck, Murillo, Velázquez, El Greco i Goya, ni més ni menys.

Per a acabar de fer d’aquesta visita un gran experiència, no deixes d’entrar al pati de l’Ambaixador Vich que està a l’interior del museu. És un claustre renaixentista reconstruït de manera exquisida en el qual predomina un inesperat to blau.

Un altre avantatge d’aquest museu de València és que l’entrada és gratuïta i obri tots els dies de la setmana de 10 a 20 h, menys els dilluns.

Museo Bellas Artes

 

MUSEu DE BELLeS ARTS

 


#2 Centre del Carme de Cultura Contemporània

Museo, 2 

El Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) està en ple barri del Carme, la zona amb més sabor de la ciutat. És més, el seu nom és perquè està construït sobre l’antic Reial Monestir de la Mare de Déu del Carme de València.

Probablement estem davant el més divers dels museus de la ciutat perquè mescla estils i tècniques que van des d’instal·lacions artístiques fins a pintura passant per disseny, literatura i grafitis: tot cap al seu interior.

I precisament això és el que el fa interessant; entrar al CCCC és una experiència activa per a tots els públics ja que compta fins i tot amb una sala per als més xicotets: “l’Espai de Titelles”, que està pensat per a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys.

Aprofita que estàs al cor del Barri del Carme per a passejar pels seus carrerons, prendre un vermut, menjar en una terrassa, admirar les seues torres medievals i descobrir els seus palauets.

Quan pots visitar aquest centre cultural?

L’horari és de dimarts a diumenge d’11 a 21 h i la seua entrada és lliure.

Centre del Carme de Cultura Contemporánea

 

CENTRE DEL CARME

 


#3 Fundació Bancaixa

Plaza de Tetuán, 23 

La Fundació Bancaixa és una entitat privada, encara que sense ànim de lucre. A més d’organitzar exposicions temporals, compta amb un patrimoni que ells anomenen “catàleg d’obres mestres”.

I no és d’estranyar. Entre les seues peces més destacades pots gaudir d’obra gràfica de Picasso i del valencià Joaquín Sorolla, dos pesos pesants a nivell nacional i internacional.

Si vens a València informa’t de les seues exhibicions en el moment de la teua visita perquè solen ser més que interessants; perquè et faces una idea, per les seues sales han passat exposicions sobre Chillida, altres dedicades al disseny industrial i també mostres amb obra d’autors com Antonio López, Julio Romero de Torres, Sorolla o Picasso per esmentar alguns.

Aquest museu de València també organitza activitats per a totes les edats com ara tallers, conferències i festivals d’arts escèniques, i això li dóna molta vida.

L’edifici està a un tir de pedra del centre històric i del carrer Colom, la via comercial més gran de la ciutat, per si vols aprofitar per a fer unes compres o simplement passejar, que el centre de València té una arquitectura variada que val molt la pena.

El seu horari d’obertura és de 10 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h de dimarts a diumenge i ofereixen dos tipus d’entrada: la general, que costa 7€ i la reduïda, que són 4€. Els xiquets menors de 12 anys entren gratis.

Fundación Bancaja

 

FUNDACIÓ BANCAixA

 


#4 Museu Nacional de Ceràmica

Rinconada García Sanchiz, 6 

La ceràmica forma part de l’ADN valencià; la seua tradició es remunta a la barbaritat de 7.000 anys enrere i per això el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí és un dels més especials de València.

En realitat podríem dir que són dos en un ja que en la primera planta es pot palpar la forma de vida de l’aristocràcia del s. XVIII, quan va ser reformat per a ser com és hui, encara que va ser construït al segle XV.

Abans de pujar a veure el museu, fixa’t en l’impressionant que és el Palau del Marqués de Dos Aigües i la seua portada barroca.

Museo Cerámica

 

Una vegada dins és possible recórrer sales com la de ball o la Sala Roja, veure la carrossa de les Nimfes, escalinates impressionants, cassetonats elaborats i la col·lecció de pintura de González Martí. Imagines com havia de ser viure en un lloc així?

I després està la col·lecció de ceràmica, que és un recorregut per la història de la humanitat perquè té peces de diferents cultures com la romana, la grega o la ibera fins a la contemporània; per això déiem que són com dos museus en un.

El Museu Nacional de Ceràmica està entre la zona més comercial de València i altres imprescindibles de la ciutat: la zona del Mercat Central i la Llotja de la Seda, que és Patrimoni de la Humanitat.

L’horari d’obertura és de dimarts a dissabte de 10 a 14 h i de 16 h a 20 h i els diumenges i festius de 10 a 14 h.

Si vas a visitar-lo abans que acabe 2021, has de saber que és gratis per a tothom. Si vas després, l’entrada general és de 3 € i la reduïda 1,50 €. De totes maneres, sempre és millor consultar abans d’anar.

Museo Cerámica

 

MUSEu NACIONAL DE CERÁMICA

 


#5 El Patriarca o Reial Col·legi-Seminari Corpus Christi

La Nave, 1 

Et sonen Caravaggio, Juan de Juanes, El Greco, Morales o Ribalta? Doncs a tots ells i a altres artistes del seu nivell els tens al Reial Col·legi-Seminari Corpus Christi, també conegut com El Patriarca.

Com el seu nom indica, va ser concebut com un seminari entre 1586 i 1615. Però, des de 1959 és també un museu en el qual s’exhibeix l’immens patrimoni acumulat al llarg dels segles.

Una vegada més, a banda del seu contingut, estàs davant d’un museu l’edifici del qual és per si només un must; si entres per la porta principal accediràs a un vestíbul doble que et condueix a… Depén!

Si vas a l’esquerra veuràs un enorme caiman dissecat. Com ho sents, un autèntic caiman portat de les missions americanes amb una curiosa llegenda i que sembla ser el guardià de la capella; no dubtes i entra perquè té uns frescos valuosíssims i l’altar major està presidit per l’Últim Sopar de Ribalta.

I a l’altre costat del vestíbul?

Doncs a la dreta es troba un dels claustres renaixentistes més antics d’Espanya amb el seu pati, columnes i arcs acompanyats d’un sòcol de ceràmica, cosa que no és d’estranyar per tractar-se de València. L’accés al museu està just en la part dreta del pati.

Quan acabes pots acostar-te a la Plaça del Patriarca, que està al costat del complex, i passejar per carrers emblemàtics com el carrer Comèdies o la Nau.

L’horari de visites al museu és tots els matins de dilluns a diumenge d’11 a 13.30 h i a les vesprades només de dilluns a divendres de 17 a 19 h. L’entrada costa 5 €.

Iglesia del Patriarca

 

EL PATRIARCA

 


#6 IVAM - Institut Valencià d’Art Modern

Guillem de Castro, 118 

Seguim el recorregut pels museus de València més destacats desviant-nos un poc del pur centre de la ciutat per a acostar-nos al límit de les muralles medievals de la capital del Túria.

L’IVAM és un complex dedicat a l’art modern on pots gaudir de dues mostres permanents dedicades a un parell de referents de l’art de principis del s. XX: Ignacio Pinazo i Julio González.

Encara que la seua col·lecció és molt singular, la personalitat de l’IVAM no s’entén sense les seues exposicions temporals, tallers, conferències, instal·lacions i esdeveniments per a tots els públics.

La sensació que un té a l’IVAM és que allí sempre estan passant coses.

Un altre dels seus al·licients és la Sala de la Muralla. Està al soterrani del Centre Julio González i en ella pots veure restes de la muralla medieval, del segle XIV.

A més, té un restaurant amb una terrassa que és un goig. Ací ho deixem…

On podries anar des de l’IVAM?

A escassos metres estan les Torres de Quart, una de les dues portes de la muralla de l’Edat Mitjana que encara segueixen en peus (les altres són les Torres de Serrans) i que dóna accés al Barri del Carme.

L’Institut Valencià d’Art Modern té un horari de dimarts a diumenge de 10 a 19 h i els divendres de 10 a 21 h.

L’entrada general costa 6 €, la reduïda 3 € i els menors de 10 anys entren gratis.

IVAM

 

IVAM

 


#7 Centre d’Art Hortensia Herrero

Calle del Mar, 31

Modern, elegant i amb un toc molt especial, així és este centre d'art contemporani.

Reunix la col·lecció privada d'Hortensia Herrero, mecenes i vicepresidenta de la fundació que porta el seu nom. A més, es troba en ple cor de la ciutat, en l'antic Palacio de Valeriola, una construcció emblemàtica del segle XVII que és en sí un tresor arquitectònic.

La col·lecció inclou obres de més de 50 artistes contemporanis de reconegut prestigi internacional. Anselm Kiefer, Anish Kapoor, George Baselitz, Mat Collishaw, Tony Cragg, Andreas Gursky, Jaume Plensa, Cristina Iglesias, Joan Miró, Antonio Saura, Julio González o Manolo Valdés, així com peces creades específicament per a enclavaments del Centre d'Art que el fan encara més especial.

T'esperen creacions des de l'avantguardista fins al més innovador. Imagina quadres que et fan qüestionar la realitat i escultures que desperten emocions. Una experiència visual que no et pots perdre! 

El seu horari és de dimarts a dissabte de 10.00 a 20.00 hores, el diumenge de 10.00 a 14.00. Pots reservar visites guiades i l'entrada els dimecres a la vesprada és gratuïta. 

Centro Arte Hortensia Herrero

 

HORTENSIA HERRERO

 


#8 Museu Arqueològic de l’Almoina

Plaza de Décimo Junio Bruto s/n 

La visita a l’Almoina és un passeig per l’evolució de l’urbs des de la seua fundació pel cònsol Décimo Junio Bruto i l’arribada de l’Imperi Romà, passant per l’etapa visigoda i la musulmana fins a tornar a mans cristianes.

Què pots veure allí?

Perquè si fas la visita com correspon, serà per ordre cronològic descobrint les seues diferents parts i èpoques. Comença pel centre del solar, on estan les termes romanes i les restes de la ciutat republicana. D’aquesta etapa pots trobar a més el porticat del fòrum o la cúria. Dels visigots, busca el baptisteri i les tombes monumentals i del període musulmà l’alcàsser, la seua sénia, un safareig i part de la fortificació.

Després de totes aquestes civilitzacions, Jaume I es va encarregar de reconquerir el territori i d’aquesta època trobes l’edifici de l’Almoina, un espai construït per a mantenir a persones sense recursos. D’ací el seu nom.

Sabem que has d’estar pensant que aquest complex arqueològic ha de ser enorme. I sí, són 2.500 m² en els quals pots visualitzar la història de l’urbs des dels seus inicis. Pensat així no és tant, veritat?

Un altre dels seus atractius és que està al costat de la Plaça de la Verge, la de la Reina i la Catedral de València, una zona pleneta de fites culturals i històriques i perfecta per a menjar o prendre una orxata valenciana.

L’horari d’obertura és de dimarts a dissabte de 10 a 19 h i els diumenges i festius de 10 a 14 h L’entrada és gratuïta els diumenges i festius, mentre que costa 2 € la resta de la setmana.

Almoina

 

ALMOINA

 


#9 Museu Faller

Plaza Monteolivete, 4 

Saps el que és un ninot?

Comencem per ahí: es diu ninot a cadascuna de les figures satíriques que componen una falla.

Com sabràs, cada mes de març a València se celebren les Falles, la seua gran festa, que culmina cremant els monuments artístics que inunden els carrers dies abans i que han sigut construïts al llarg de tot l’any.

No obstant això, des de 1934 se salven de la crema dos ninots triats per les falleres majors que passen a dir-se ninots indultats i que estan exposats en aquest museu tan valencià.

A més de conéixer a aquests representants de les Falles, el museu ensenya com es fan des dels seus inicis (t’ho avancem ja, estaven fets de cera), les tècniques utilitzades per a plantar les falles i els cartells i les fotografies de la història d’aquesta festa que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des de 2016.

És clar que el millor és experimentar les Falles en la seua setmana gran, però si no pots viatjar al mes de març, el Museu Faller és una molt bona opció per a conéixer aquesta peculiar tradició que a vegades és difícil de comprendre si no la vius de primera mà.

Amb què pots combinar la visita al Museu Faller?

Sens dubte un passeig pels Jardins del Túria en el tram entre el Pont del Regne (el de les gàrgoles) i la Ciutat de les Arts i les Ciències és una cosa que no pots deixar de fer si vas a aquest museu de València.

Travessar els ponts per davall envoltat de jardins, parcs i algun quiosquet on reposar forces et fa sentir diferent.

L’horari d’accés al museu és de dilluns a dissabte de 10 a 19 h i de 10 a 14 h els diumenges i festius. L’entrada costa 2 € excepte els diumenges que és gratis.

Museo Fallero

 

MUSEu FALLER

 

I ací acabem el nostre recorregut pels museus de València que has de visitar sí o sí. Com diria el refrany, “ni són tots els que estan, ni estan tots els que són”, però si els visites tots podràs dir alt i clar que coneixes molt bé, però que molt bé, València i la seua cultura. I si encara així t’has quedat amb ganes de més, fes una ullada a tots els museus que té València.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Iglesia San Nicolás
Monuments i museus que no et pots perdre
Lonja de la seda
Llocs i tradicions Patrimoni de la Humanitat
Torres de Serranos
Consells per als amants de la cultura inquieta