Museu Arqueològic de L'Almoina

Plaza Décimo Junio Bruto (Cónsul Romano) s/n, 46003 - València

ÀREA TURÍSTICA: Centre històric

Museu de l’Almoina: tota la història de València davant els teus ulls

El Museu de l’Almoina de València no és molt normal: en un mateix espai es conserven vestigis des de la seua fundació pels romans al s. II aC fins a l’Edat Mitjana.

Això fa que el seu valor arqueològic siga enorme. De fet, és considerat un dels jaciments més importants de tota Europa.  

El Museu de l’Almoina és al mateix temps una gran lliçó d’història en tres dimensions: la millor manera de comprendre i imaginar l’evolució de l’urbs. Hi pots veure restes de totes les seues èpoques exposades de manera que serà difícil que oblides els successos de València al llarg de la seua història.

Abans d’anar, hi ha algunes coses que et poden vindre bé per a traure-li tot el suc.

 

Un poc d’història

Com déiem, al Museu de l’Almoina de València hi ha vestigis des de la seua creació fins al s. XIV. Perquè gaudisques de la visita al màxim, t’oferim un resum del que va passar al llarg d’aquest període:  

L’any 138 aC, el cònsol Décimo Junio Bruto funda la ciutat de Valentia, però l’alegria no li va durar molt perquè l’any 75 aC, en una guerra entre Pompeu i Sertorio queda devastada, quedant allí poc o res ni ningú fins que…  

L’any 25 aC, es produeix la refundació romana de València, començant l’època imperial de Valentia.

Als cinc segles, sobre l’any 500 dC aproximadament, els visigots desallotgen als romans començant el període visigot o cristià que va durar fins que van arribar els musulmans. Això va ser l’any 711 dC, avancen pel territori vencent als visigots i prenent Balansiya, que és el nom que ells van donar a València.

La recuperació de l’urbs pels cristians va ser l’any 1238 dC, moment en què Jaume I es fa amb Balansiya en la seua conquesta del territori, comença l’època cristiana i el que hui és la Comunitat Valenciana.

I des de llavors fins hui, cada any celebrem el 9 d’octubre l’entrada de Jaume I a la ciutat de València.  

Ara que ja estem situats en el seu marc històric, avancem amb el que es pot visitar actualment a l’Almoina.

 

Què vas a trobar al Museu de l’Almoina de València

El Museu de l’Almoina és un espai de 2.500 m² al costat de la Catedral de València i és una autèntica antologia de restes de les èpoques històriques que acabem de repassar.  

Perquè pugues fer-te una idea de la magnitud d’aquest lloc has de saber que allí es va erigir en l’època medieval un centre benèfic per a ajudar a persones desfavorides. De fet, en valencià almoina significa fer caritat i d’ací ve el seu nom.

Quan es va derrocar l’edifici va aparéixer en el subsol una gran plaça i, dessota d’aquesta, la ciutat romana que va ser València, així com restes d’èpoques posteriors.

I, clar, això no podia quedar ahí. 

Entre 1985 i 2005 es va construir un complex museístic que ha permés integrar les ruïnes amb el seu entorn i que es puga tenir contacte directe amb elles.

Què vas a veure de les diferents èpoques?

De l’etapa de la fundació, a pesar que quasi tot va ser arrasat en el combat entre Pompeu i Sertorio i que després va estar abandonada 50 anys, va quedar el santuari d’Asklepios, un horreum i unes termes.

De l’Imperi Romà romanen restes de la cúria, la basílica i el porticat del fòrum.

Pel que fa als visigots, es conserva el baptisteri i l’absis de la Catedral visigoda, així com algunes tombes funeràries associades a ella.

Del període musulmà en les excavacions es va descobrir part de l’alcàsser: una sénia, un pati amb safareig i un fragment de la fortificació.

Amb l’arribada de Jaume I, Balansiya va passar a ser València i en aquest mateix espai es va construir l’edifici de l’Almoina per a ajudar als més necessitats després de la reconquesta.  

Pensa que llavors les construccions musulmanes ja havien tapat les romanes i les visigodes. I, per tant, damunt de la ciutat islàmica es van erigir edificacions que podem veure encara hui com són la Catedral i el Palau Arquebisbal.  

A més dels elements arqueològics, la tecnologia s’encarregarà d’ajudar-te a assemblar-los perquè pugues crear-te una imatge de com es vivia en aquestes etapes de la història de la ciutat.

 

La visita al Museu de l’Almoina és molt més

Conéixer el Museu de l’Almoina és una experiència que t’acosta a l’ànima de la ciutat més del que imagines.  

Entrar al museu i recórrer els seus “carrers” és una part molt important. No obstant això, l’entorn en què està no fa més que millorar-lo: des de fora pots veure un safareig amb sòl de vidre des del qual es poden veure les ruïnes.

I no només això: la Catedral i el Palau Arquebisbal l’emmarquen fent que tota la zona siga mereixedora d’un passeig endinsant-te pels carrerons que els envolten.  

L’horari de visites del Museu de l’Almoina és de dimarts a dissabte de 10 a 19 h i els diumenges i festius de 10 a 14 h.

L’entrada costa només 2 € i els diumenges i els festius és gratis.  

Què, t’animes a un viatge per la història de València?

Detalls

  • Horaris
  • Informació dels horaris

    De dilluns a dissabte, de 10:00h a 19:00h ininterrompudament.
    Diumenges i festius, de 10:00h a 14:00h 

  • Preu

    Entrada individual: 2 euros Diumenges i festius: entrada gratuïta. Només visites guiades.

  • VTC descompte Gratuït
  • Segle XXI

COM ARRIBAR

Plaza Décimo Junio Bruto, Valencia, España

Obtenir ruta

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Catedral de València
Catedral de València
Palacio Arzobispal
Palau Arquebisbal
San Nicolás de Bari
Esglesia de Sant Nicolau de Bari i Sant Pere Màrtir de València