Nadal a València
Durant les festes de Nadal, la ciutat s'engalana i s'il·lumina per acompanyar a tots els valencians i als visitants en aquestes dates tan entranyables. Són moltes les tradicions que acompanyen el Nadal.
A continuació et contem què no pots perdre't d'aquestes festes a València.
TRADICIONS
Els Betlems - De l'1 de desembre al 6 de gener
Entre les tradicions més destacables trobem els tradicionals betlems, la història dels quals es remunta a Sant Francesc d'Assís, que va col·locar un pessebre dins una cova, va posar una imatge de l'infant Jesús i d'un bou i d'una mula vius al seu costat. En eixe ambient es va celebrar la misa de la Nit de Nadal de 1223. La idea va tindre un èxit tan gran que prompte es va extendre per tota Itàlia i el monarca Carles III la va importar a Espanya en el segle xviii.
Aquesta tradició està present a nivell particular, doncs els ciutadans posen aquests pessebres a les seues cases, però també ho està a la ciutat, gràcies al betlem monumental que l'Ajuntament instal·la a la plaça que porta el mateix nom. A aquesta iniciativa s'hi sumen diferents centres comercials, esglésies, la catedral de València i una gran quantitat de museus com ara el Museu de la Ceràmica.
Nit de Nadal i Nadal - 24 i 25 de desembre
És tradicional que el dia 24 a la nit les famílies es reunisquen al voltant de la taula per gaudir del sopar de la Nit de Nadal i, al dia següent, del dinar de Nadal. En aquests dies es degusten els típics menús nadalencs, com el corder, el besuc, la típica olla de Nadal, marisc, polvorons, massapans i torrons, que s'acompanyen d'un vi de la terra i de la tradicional copa de cava o de sidra aixampanyada, que diuen, porta bona sort.
També és tradicional acudir eixa nit a la Missa del Gall (així anomenada perquè diuen que va ser un gall el primer en presenciar el naixement i el que es va encarregar d'anunciar-ho al món) que se celebra a totes les esglésies de la ciutat a les 12 de la nit aproximadament. Especialment significativa és la que se celebra a la Catedral amb la presència de la Coral de la Catedral que amb les seues tradicionals nadales i amb altres càntics nadalencs converteix aquesta en una celebració eucarística particular.
De la mateixa manera, la missa de Nadal compta també amb la presència d'aquesta il·lustre coral. També és tradicional que els xiquets reben el dia de Nadal les famoses estrenes, en forma de xicotet detall o de xicoteta quantitat de diners per part dels més propers.
Els Sants Innocents - 28 de desembre
Per descomptat, no podíem oblidar-nos de la Nit de Cap d'Any, quan després de sopar, a les 12 de la nit i al ritme que marquen les campanades del rellotge, tots els valencians ens prenem els 12 grans de raïm de la sort. Són moments d'alegria, d'esperança i de bones intencions per l'any que acaba de començar. Després, moltes persones gaudiran d'una nit de festa amb ball, anomenada cotilló, que se celebra en els diferents locals d'oci nocturn de la ciutat.
Nit de Cap d'Any - 31 de desembre
Per descomptat, no podíem oblidar-nos de la Nit de Cap d'Any, quan després de sopar, a les 12 de la nit i al ritme que marquen les campanades del rellotge, tots els valencians ens prenem els 12 grans de raïm de la sort. Són moments d'alegria, d'esperança i de bones intencions per l'any que acaba de començar. Després, moltes persones gaudiran d'una nit de festa amb ball, anomenada cotilló, que se celebra en els diferents locals d'oci nocturn de la ciutat.
Els Reis Mags - 5 de gener
Una vegada ha entrat l'any nou, els xiquets es convertixen novament en els màxims protagonistes la nit del 5 de gener, quan Ses Majestats, els tres Reis Mags d'Orient, desembarquen al port de València al voltant de les 5 de la vesprada, recorrent diferents carrers de la ciutat, per arribar fins la Plaça de l'Ajuntament. Allà pugen al balcó de l'ajuntament, des d'on dirigixen unes paraules a tots els valencians que els aclamen. Més tard l'Excel·lentíssim Ajuntament obre les seues portes perquè Ses Majestats puguen rebre en el Saló de Cristall a tots els xiquets que vulguen parlar amb ells i rebre un regal de les seues mans.
És una nit de nerviosisme que culmina al matí següent quan, en alçar-se, els xiquets troben els regals que havien sol·licitat enviant una carta per correu o entregant-la personalment als visirs dels Reis, que arribaren uns dies abans i es passejaren pels diferents centres comercials per rebre les peticions de tots els xiquets. Aquestes festes entranyables acaben amb una altra tradició culinària, el famós Tortell de Reis, que es menja el dia 6 de gener. És un tipus de pasta de massa fina amb forma d'anella i decorada amb trossets de fruites confitades, símbol dels robins i les esmaragdes que ornaven els vistosos mants dels Mags d'Orient. Entre la massa s'amaga una xicoteta sorpresa i qui la troba és coronat rei de la casa. També hi ha, però, una fava, i qui la troba adquirix el compromís de comprar el tortell l'any següent.
LA DECORACIÓ DE LA CIUTAT
Les dates en què estem també es noten en l'ambient de la ciutat, gràcies a la decoració especial que ens envolta. L'Ajuntament redecora els seus jardins per a l'ocasió amb les tradicionals flors de Pasqua, enveja de vianants. També les associacions de comerciants contribuixen a aquesta escenografia i engalanen els seus locals amb motius nadalencs, patrocinen la instal·lació d'una il·luminació especial als carrers i, moltes vegades regalen participacions de la tradicional loteria de Nadal als seus clients i empaqueten les compres d'una forma especial.
Però no només podem veure que és Nadal; també ho podem olorar gràcies a les moltes parades que als carrers ens ofereixen la gastronomia popular del moment: les castanyes torrades, els torrons, les ametlles...
VIDA COMERCIAL
Com veiem, el Nadal, tot i ser una festa fonamentalment familiar, és cada vegada més una festa comercial i se'ns convida a viure-la al carrer.
Això és així fins al punt que la ciutat s'inunda de mercadets de Nadal. Així, ens trobem amb el mercadet tradicional que se celebra als voltants del Mercat Central, que obre de forma ininterrompuda i que ofereix els típics productes nadalencs: des de gastronomia (torrons, massapans, castanyes, peladilles, polvorons...) fins a regals, ornaments nadalencs, figuretes del betlem, articles de broma... A aquesta cita s'unixen altres llocs emblemàtics com el Mercat de Colom amb la seua ambientació especial nadalenca i amb múltiples esdeveniments organitzats per a l'ocasió.
ELS NADALS SÓN PER ALS XIQUETS
Però si algú és el protagonista d'aquesta festa, són sense dubte els xiquets. Els més menuts tenen vacances en aquesta època i les institucions ho aprofiten per organitzar esdeveniments especialment dedicats al públic infantil..
Altra opció important és la tradicional Fira de Nadal que té lloc des de fa més d'un segle. Tot i que originàriament tenia un caràcter ramader, poc a poc va anar transformant-se en una fira que contenia articles per a xiquets, figuretes pintades per fer betlems, simbombes i carraus. Hui en dia compta amb un gran parc d'atraccions per a tots els gustos, així com amb tómboles i parades on es poden adquirir els típics dolços i llepolies. A aquests dos clàssics s'han sumat amb el temps altres propostes, com les del centre comercial Nuevo Centro, que per a eixos dies té organitzats concursos de felicitacions nadalenques, amb importants premis per als guanyadors, i una fira infantil en la seua plaça exterior.
També és tradicional que en aquestes dates visiten la ciutat els més famosos circs, entre els quals mai falten a la cita el Circo Mundial, el Gran Circo Wonderland, el Gran Fele o el Circo Americano.
ESDEVENIMENTS DE NADAL
música
Torna el concert de Nadal més emblemàtic de València
Nadal
Música als carrers en el Nadal valencià
festes i tradicions
Cant de la Sibil·la a la catedral de València
espectacle
Gaudeix de l'espectacle visual «Genesis» a València
espectacle