Però la relíquia, Com és?

El Sant Calze es troba en una urna envidrada, per la qual cosa no podràs contemplar els seus xicotets detalls. Però no et perdràs res, perquè te'ls expliquem ací.

La copa que es conserva en la Capella del Sant Calze de la Catedral de València consta de tres parts diferenciades. La relíquia en si és el got d'àgata polida de la part superior. Gràcies als estudis arqueològics realitzats per l'investigador Antonio Beltrán sabem que la copa es remunta a l'època compresa entre el segle IV abans de J. C. i l'I de la nostra Era, i que va ser llaurada en un taller oriental d'Egipte, de Síria o de la pròpia Palestina. Les investigacions demostren que el peu és un got egipci o califal del segle X o XI, afegit a la copa, cap al segle XII, com a estimació de la seua excepcional importància. I que les perles i pedres precioses que de la seua ornamentació són posteriors i van poder ser sobreposades quan el Sant Calze era venerat en Sant Joan de la Penya.

santo caliz

 

6 curiositats que hauries de conéixer sobre el Sant Calze

1. El calze ha sobreviscut a una caiguda accidental que va patir el Divendres Sant de 1744, va eixir intacte de la Guerra de la Independència traslladant-se des de València a Alacant,, Eivissa i Palma. També es va salvar de la profanació de la Catedral durant la Guerra Civil, gràcies a una família que ho va tindre amagat primer en el seu habitatge del carrer Avellanes de València i després a Carlet fins que va acabar la contesa.

2. El Sant Calze només ix dues vegades a l'any de la seua capella per a ser traslladat processionalment a l'Altar Major de la Catedral. La primera és el dia de Dijous Sant, amb motiu de la Missa “In coena Domini”; la segona, l'últim dijous del mes d'octubre, per a la celebració de la missa de la Festa Anual del Sant Calze.

3. Però si no tens l'oportunitat de veure-ho en aqueixos dos moments en directe, visita el Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana per a contemplar de prop la rèplica del Sant Greal realitzada pels experts orfebres Piro.

4.  Només set llocs del món celebren un Any Jubilar a perpetuïtat: València Santiago de Compostel·la, Camaleño (Cantàbria), Urda (Toledo), Caravaca de la Cruz (Múrcia), Roma i Jerusalem.

5. Com sona el Sant Greal? Perquè ho pots saber en el disc El Greal del grup especialitzat en música antiga Capella de Ministrers. Es tracta d'una recopilació de cançons de croades, els cants de centres de peregrinació, el reflex de la literatura medieval en la música i el simbolisme emblemàtic que va adquirir amb Alfons el Magnànim. Capella de Ministrers recopila en aquest disc música i poesia de l'Edat mitjana entorn de Chrétien de Troyes, Robert de Boron, Wolfram von Eschenbach i Hélinand de Froidmont.

6. El nostre calze també dona nom a un barret. És el model Greal disponible en el local de Barrets Albero al carrer Xàtiva, 21 o a la seua botiga online. Està inspirat en el barret Fedora que lluïa Indiana Jones en la seua última croada.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Capilla Santo Cáliz
El Sant Calze un gran tresor que pots veure a la Catedral
Catedral de Valencia
Les petjades del Sant Greal a València