Recorre els voltants de València amb la València Tourist Card

Parcs naturals, restes romanes i iberes, monestirs de somni, platges i rutes gastronòmiques delicioses estan ara al teu abast amb la València Tourist Card, perquè ja pots moure’t sense restriccions per tota l’àrea metropolitana inclosa en les zones A i B. Destinacions com Sagunt, Manises, Alboraia o Llíria, que es troben fora de la ciutat, queden a tir de la teua targeta. Disposes de viatges il·limitats en les xarxes de metro, autobús, autobús metropolità i rodalies de trens. Hi ha molt a descobrir i per a tots els públics. Col·loca’t la motxilla i tingues a mà la teua València Tourist Card que comencem amb una sèrie de propostes!


 

Civilitzacions antigues i rutes fluvials

Parque natural del Turia

 

Un bon lloc on començar el nostre recorregut és en Llíria (Metro L2 i Metrobús L145 i 245), una vila amb un patrimoni arqueològic impressionant. Destaca el Tossal de Sant Miquel, jaciment de l’antiga Edeta ibera, que es troba en les faldes del monestir de Sant Miquel, a uns 400 metres del nucli urbà.

En les proximitats es troben altres restes de la mateixa civilització, com la Mont-ravana i el Castellet de Bernabé. També són notables les petjades de Roma, especialment els mausoleus conservats que constitueixen un dels conjunts funeraris més importants de l’antiga província d’Hispània. Completen el llegat romà de Llíria les termes de la partida de Mura, que presenten un estat de conservació excel·lent, el santuari oracular, on regnaven els àugurs i els seus sacrificis i endevinacions, i el conegut com Molló del Pla de l’Arc, pilar d’una construcció de grans dimensions.

Molt prop de Llíria queda Vilamarxant (Metrobús L 245), localitat ideal per a explorar les construccions clàssiques associades a la cultura i l’ús de l’aigua al Parc Natural del Túria. Res millor per a conéixer les possibilitats d’aquesta zona verda que visitar el Centre de Visitants del Parc. Des d’ací parteix una ruta, de 9 quilòmetres, que recorre la ribera del riu fins al Mas dels Frares i s’endinsa en camins rurals i pistes forestals. Els nombrosos passejos fluvials que proposa el Túria bé mereixen explorar-los amb bicicleta o a peu.


 

Cicatrius de la Guerra Civil en plena Serra Calderona

Calderona

 

Encara són visibles les petjades que va deixar la Guerra Civil espanyola en terres valencianes. Nàquera (Metro a Bétera L1 i des d’allí agafar Metrobús L230) proposa una senda circular que recorre les posicions defensives del Cabeç Bord, punt de l’últim cinturó defensiu de la ciutat de València. Encara es poden veure per allí restes de trinxeres, pistes d’accés, galeries subterrànies, basses d’aigua per a refrigeració d’armes i nius de metralladora de la contesa. Molts dels ministres i alts càrrecs republicans van viure en xalets de la zona de la Carrasca quan es va traslladar la capitalitat de Madrid a València.

Molt a prop, Serra (Metro a Bétera L1 i des d’allí agafar Metrobús L230) és una pintoresca localitat que destaca per les restes del seu castell i les nombroses torres defensives d’origen islàmic. Perdre’s pels seus carrers, sempre en costa pronunciada, permet apreciar el típic paviment de gres roig.

Serra es troba enmig d’un espai natural que representa un dels pulmons verds de la província de València: la Serra Calderona. La zona mereix uns bons passejos. Si estàs en bona forma no has de deixar de visitar el mirador del Garbí, on entre tallats i penyals obtindràs una espectacular vista de la línia litoral que uneix la Serra d’Irta amb el Cap de Sant Antoni. I fins a les illes Columbretes en un dia clar!


 

Un passeig entre arrossars

Atardecer en València

 

Situada en el cor del Parc Natural de l’Albufera, Sollana (Línia C1 tren rodalies) convida a endinsar-se en la marjal que l’envolta. Els camps d’arròs van canviant la seua fisonomia conforme avança el cultiu. D’àrees completament inundades a una gran superfície uniforme d’un color verd intens, just abans de la sega, al setembre. Diferents sendes senyalitzades permeten gaudir d’aquest ecosistema únic i canviant que atrau nombroses espècies d’aus en període de migració.


 

Ceràmica i orxata

Port Saplaya

Manises (Metro L 3,5 i 9) és una localitat molt pròxima a València i autèntica meca de la ceràmica. Un art que es remunta a l’època de dominació àrab. Ho constataràs visitant el museu municipal i el típic barri d’Obradors, on es concentraven les fàbriques de producció. Però, si t’abelleix provar les teues habilitats, has de participar en un taller professional de ceràmica dirigit per artesans. Couràs les teues pròpies creacions!

Des de Manises s’arriba en un momentet a Alboraia (Metro L 3 i 9), un dels bastions del pulmó verd de cultiu que envolta València. Pots passejar per l’Horta, entre cultius de xufa, i admirar el quilòmetre 0 de l’orxata en el museu que allotja la fantàstica alqueria Machistre. No pots continuar sense demanar un bon got de la nostra beguda més internacional a la Horchatería Daniel, no sense abans descobrir una de les platges d’Alboraia. Port Sa Platja (Metrobús 112 A i B) t’encantarà pels seus vistosos apartaments de colors al costat dels nombrosos canals que la connecten amb la mar. No per casualitat és coneguda com la “xicoteta Venècia”. I, ja arribats fins ací, no et prives de relaxar-te en l’arena daurada de la Pobla de Farnals (Metrobús 112 A i B).


 

Patrimoni artístic i experiències en família

Monasterio

 

El Puig (Línia C6 tren rodalies i Metrobús línies 111, 112 A i B) és una població amb un patrimoni important, encara que cap atractiu arquitectònic es pot comparar al Monestir de Santa Maria, erigit per ordre de Jaume I per a commemorar la presa de València i declarat Monument Historicoartístic Nacional des de 1969. A les famílies els agradarà saber que aquest municipi té una completa oferta d’activitats pensades per a xiquets. I és que conéixer la història i gaudir-la no està renyit amb viure aventures!

Sagunto

 

I per a acabar de traure-li partit a la teua València Tourist Card res millor que acudir a Sagunt (Línia C6 tren rodalies i Metrobús 111, 113, 115 i 320). La seua ciutat antiga és digna d’una visita per la riquesa del seu patrimoni artístic i històric, a més del teatre romà, encara emprat, més de dos mil·lennis després, com a fòrum d’actuacions i seu principal del festival Sagunt a Escena cada mes de juliol. Descendint al nucli medieval de la ciutat es fa imprescindible endinsar-se en la jueria, emmarcada pel seu portal característic. L’impacte que produeixen les antigues torres dels Alts Forns del Mediterrani fan que meresca molt la pena conéixer aquests vestigis de l’arqueologia industrial de l’últim terç del segle passat. I si tanta visita et deixa sense alé… Per què no gaudir de la platja de l’Almardà, de quasi dos quilòmetres d’extensió, i amb un destacat cordó de dunes a manera d’ensenya?

Perquè ja només et queda comprar la teua València Tourist Card i triar l’excursió per on començar.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Valencia Card transporte gratuito
Transport gratuït amb València Tourist Card
Tapas
Tapa i canya gratis amb València Tourist Card