Reserves de la Biosfera: paradisos terrenals a tan sols una hora de la ciutat

T’agraden les escapades urbanes, però el pla perfecte per a tu és combinar-les amb una excursió a un entorn natural? Llavors t’encantarà saber que molt prop de la ciutat es troben dos Reserves de la Biosfera de la UNESCO. Uns enclavaments que a nivell mundial mantenen valors mediambientals únics. Continua llegint!  

 

Reserva de la Biosfera de Vall del Cabriol  

Encara que engloba més de 50 municipis, Caudete de las Fuentes, Requena, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel són les quatre localitats valencianes que estan dins de la Reserva de la Biosfera de Vall del Cabriol. Totes se situen a poc més d’una hora de la ciutat. A aquesta distància està la major concentració de boscos de la província, i es tracta d’un lloc únic i excepcional reconegut a nivell internacional.  

La Vall del Cabriol és el major massís muntanyenc de naturalesa calcària de l’Europa mediterrània, posseeix importants elements geològics (torres de fades, gorges, etcètera) i acull al seu voltant importants ecosistemes de bosc mediterrani i bosc de ribera. Si decideixes anar fins allí, podràs gaudir també de la fauna típica de zona muntanyenca: cabra muntesa (la més representativa), rapinyaires rupícoles, aus d’alta muntanya, una nodrida comunitat d’amfibis, llúdries i bones poblacions de truites. I a més podràs contemplar un dels rius més nets d’Europa: el Cabriol que dóna nom a la vall.  

Tot està a l’abast del visitant a través del senderisme, els esports d’aventura i el birdwatching. I gràcies a la puresa dels seus cels, a la seua escassa contaminació lumínica i l’astronomia, també és destinació Starlight, ideal per a l’observació astronòmica.  

També pots visitar el Centre d’Interpretació del Parc Natural de les Gorges del Cabriol, situat a Venta del Moro. Té una exposició en la qual el riu Cabriol és el protagonista i on es poden descobrir els diversos ambients que conformen aquest Espai Natural Protegit, així com conéixer de ple el patrimoni hídric del parc. A més, disposa d’espai adaptat i ofereix la possibilitat de tenir l’opció d’una visita guiada si acudeixes amb un grup format per més de 15 integrants.    

I perquè l’experiència turística siga redona, tot això queda emmarcat en un territori amb una cultura del vi de més de 2.500 anys i denominació d’origen pròpia: Utiel-Requena.  

Rio Cabriel

 

 

Reserva de la Biosfera de l’Alt Túria  

Xelva, Tuéjar, Benagéber, Titaigües, Aras de los Olmos, Casas Bajas i Casas Altas componen aquesta reserva amb el curs alt del Riu Túria com a denominador comú. Anima’t a conéixer la zona en qualsevol moment, perquè cada estació imprimeix els seus colors i encant.  

A menys d’una hora de València tens un patrimoni natural extens que pots combinar amb activitats de senderisme, cicloturisme, escalada i hípica. A les experiències de piragüisme o ràfting fluvials, pots sumar altres pràctiques aquàtiques en l’Embassament de Benagéber. Ves decidint-te!  

Tota aquesta àrea a més ha sigut reconeguda amb altres distincions, perquè és també Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i destinació Starlight.  

 

Embalse de Contreras Villargordo del Cabriel

 

 

Naturalesa, cultura i gastronomia, tres en un!  

El patrimoni cultural d’aquests municipis també és per a prendre nota: l’Església de la Nostra Senyora dels Àngels, a Xelva; o la seua homònima a Tuéjar; o la Torre del Cortijo, a Aras de los Olmos; les festivitats de la Mojiganga i la Nit de les Espelmes de Titaigües.  

Finalment, no pots deixar l’Alt Túria sense degustar els seus productes i la seua rica gastronomia tradicional, passant per vins, olis, mel, tòfona, i sobretot, plats elaborats amb embotits amb una forta influència manxega i aragonesa.  

I anota això!: trobaràs la Tourist Info de la Mancomunitat a Tuéjar. I els seus accessos per a visitar-la són per les carreteres CV-35 i N-330. Veuràs que es pot efectuar un recorregut circular d’unes tres hores i mitja per les localitats que conformen la Reserva.  

A gaudir!  

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Nebulosa caballo
Destinacions Starlight a València: una experiència astronòmica
Senderismo
Els pobles més bonics de la província de València
Alrededores Valencia
Excursions als voltants de València