Destinacions Starlight a València: una experiència astronòmica
Contemplar un cel estrellat és un privilegi que encara et pots permetre a València. Tenim dos destinacions Starlight a menys d’una hora de la ciutat: la Mancomunitat de l’Alt Túria i Terra Boval. En total sumen 14 municipis on no ha arribat la contaminació lumínica i cada nit ofereixen un espectacle astronòmic que mereix una escapada. Si estàs especialment sensibilitzat pel medi ambient i la sostenibilitat del planeta, i sobretot, si busques experiències úniques o activitats especials amb xiquets, aquesta és l’opció perfecta: visitar una destinació Starlight!
Destinacions Starlight: on observar estreles
La Fundación Starligth és un organisme creat per l’Institut d’Astrofísica de Canàries sota el paraigua de la UNESCO, IAU (Unió Astronòmica Internacional) i l’Organització Mundial de Turisme. Aquesta institució certifica zones amb condicions adequades per al desenvolupament de l’Astroturisme i l’Observació Astronòmica, perquè l’accés a la llum de les estreles siga un dret de tots. Aquest segell s’atorga a aquelles àrees en les quals s’adquireix un compromís per la defensa de la qualitat del cel nocturn. O dit d’una altra manera, es tracta de llocs amb paratges únics i especials en què es pot gaudir de l’observació de les estreles, com ocorre en la mancomunitat de l’Alt Túria i la de Terra Boval.
Cels de somni en la mancomunitat de l’Alt Túria
L’Alt Túria està situat a l’interior de la província de València, a la comarca dels Serrans, a menys d’una hora de la ciutat. El pas del curs alt del riu Túria, que serveix de nexe entre els municipis de tota la mancomunitat (Aras de los Olmos, Benagéber, Xelva, Titaigües i Tuéjar), és l’origen d’aquesta denominació.
Aras de los Olmos és un poble ple d’encant i amb un entorn ideal per a observar el firmament en les millors condicions, perquè el cel roman clar i transparent, i és considerat com un dels més nets del planeta. Allí compten amb diversos observatoris astronòmics: el de la Cambra, seu de l’Associació Astronòmica AstroARAs; el de l’Alt Túria, amb visites, xarrades i excursions des de València i l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, on també organitzen visites guiades d’abril a setembre.
A Titaigües es troba l’Escola de Ciències Cosmofísica, on organitzen activitats per a famílies i grups i el Mirador Astronòmic de la Loma, a l’aire lliure.
A Xelva pots trobar el Mirador Astronòmic de El Remedio i, a més, pots contemplar en qualsevol part de l’Alt Túria el cel estrellat per lliure, igual que a Tuéjar i Benagéber, municipis on, encara que no existisca infraestructura per a observació astronòmica, pots gaudir de les estreles des de quasi qualsevol de les seues muntanyes.
Tierra Bobal
Sota el paraigua de la denominació Terra Boval, nou municipis valencians s’aglutinen units per una cultura del vi de més de 2.500 anys. Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Xera, Fuenterrobles, Requena, Sinarcas, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel compten a més amb la major superfície de boscos de la província de València.
L’altitud dels paratges de Terra Boval, la neteja del seu aire i la baixa contaminació lumínica faciliten l’observació del cel nocturn, la qual cosa fa possible l’observació de les estreles, els planetes i altres cossos celestes.
Si bé encara no hi ha observatoris astronòmics, tots els municipis tenen algun lloc especial per a descobrir planetes, estreles i constel·lacions. Existeixen diversos miradors en Terra Boval que es poden considerar llocs privilegiats, en paratges espectaculars i en altura, on la volta celeste es mostra en tota la seua esplendor. Tria el teu, combina’l amb qualsevol dels vins de la zona i a gaudir!
Miradores en Tierra Bobal
- Font del Jonc (Villargordo del Cabriel)
- Torre del telègraf del Romeroso (Villargordo del Cabriel)
- Gorja de Vicente (Venta del Moro)
- Balcó de la Derrubiada (Venta del Moro)
- Mirador de la Fonseca (Venta del Moro)
- Penya de les Grajas (Sinarcas)
- Serra de la Bicuerca (Fuenterrobles)
- Torre del telègraf de la Bicuerca (Fuenterrobles)
- Torre del telègraf Font de la Jedrea (Requena)
- Torre del telègraf la Talaia de Requena (Requena)
- Torre del telègraf El Rebollar (Requena)
- Talaia de Caudete (Caudete de las Fuentes)
- Castell de Xera (Xera)
- Pic del Remei (Utiel)
- El Molón (Camporrobles)
Molts dels municipis Starlight són també Reserva de la Biosfera gràcies a la biodiversitat dels seus sòls i vegetació, i a la gran varietat de fauna que viu allí. Tria el motiu que vulgues per a visitar-los, però no te’ls perdes!