Skip to main content

Des de 2015, València forma part dels programes de la UNESCO i de l'Organització Mundial del Turisme per posar en valor la Ruta de la Seda, un concepte encunyat per un geògraf alemany a 1877 per identificar una sèrie d'itineraris comercials de mercaderies com la seda, la ceràmica o les espècies des de la Xina cap a Europa.

Al barri valencià de Velluters es concentraven a la fi de segle XVIII a prop de 5.000 telers per confeccionar seda. Hui en dia, encara conserva el seu sabor d'abans amb grans casalots, com el Palau de Tamarit, i carrers laberíntics que permeten entendre la rellevància d'aquesta indústria entre els segles XV i XVIII a València. És en aquest barri on es troba el Col·legi de l'Art Major de la Seda, establert en 1686 i que hui alberga el Museu de la Seda. Edifici d'estil barroc, custòdia el major arxiu gremial d'Europa, una bona col·lecció de teles en seda i telers de segle XVIII que es poden veure en funcionament. És el lloc pel qual començar la Ruta de la Seda de València, un recorregut amb diverses parades que revela el valuós llegat històric, arquitectònic i artístic que va deixar el comerç de la seda a la ciutat.

Va ser l'expansió de l'islam a la Mediterrània la que va introduir la seda a la Península Ibèrica en el Segle VIII. Aviat el comerç d'aquest material es va convertir en la principal font econòmica de la ciutat, el que va generar una intensa activitat de transaccions que van afavorir la construcció de l'edifici gòtic civil més rellevant de la ciutat en 1483, la Llotja de la Seda, avui punt neuràlgic de la ruta. Va ser declarada Patrimoni Històric de la Humanitat per la UNESCO el 1996 i consta de quatre parts visitables: el Saló Columnari, on es feien les negociacions, el Consolat de la Mar, el Saló Principal i el Pati dels Tarongers.

El Museu Nacional de Ceràmica seria la següent parada on trobar preuades mercaderies, així com la més important col·lecció de ceràmica a Espanya i el millor exemple d'arquitectura barroca al nostre país.

En un altre singular palau de la ciutat, el de Malferit, on s'ubica el Museu L'Íber de Soldadets de Plom, segueix el recorregut. Allà, una sala completa destinada a la Ruta de la Seda espera al visitant entre patis i sales d'estil gòtic.

Altres vestigis de la ruta es poden trobar a les pintures exposades al Museu de Belles Arts i El Patriarca, amb personatges que vesteixen luxosos teixits de seda i en la indumentària religiosa que s'exhibeix al Museu de la Catedral. La indumentària tradicional valenciana, que ha perviscut gràcies a la festa per antonomàsia de la ciutat, Les Falles, és igualment herència viva de la indústria sedera valenciana i es pot veure en nombrosos comerços de València.

 

ENTRADA A SANT NICOLAU                             VISITA GUIADA CIUTAT DE LA SEDA

RECORREGUT

Descobreix els fils ocults de la Ruta de la Seda a València. Un passeig a peu pel barri de velluters, el Museu de la Seda, La llotja de la Seda (Patrimoni de la humanitat per la UNESCO) i les botigues d'indumentària típica valenciana.

Aquesta ruta, té una duració aproximada de 2 hores entrant a l'interior dels seus edificis; comença a la Llotja de la Seda i finalitza a la zona de tendes d'indumentària valenciana.

TIPUS DE RUTA: A peu

DURACIÓ APROXIMADA: 2 hores entrant a l'interior dels seus edificis.

Subscriu-te al nostre Blog!

No et perdes els millors plans per a gaudir a València!

Subscriu-te