Ruta de les falles experimentals

Categories: falles.

Fallas

En les últimes dècades, la festa fallera ha viscut l’auge de les falles experimentals, que cada vegada cobren major protagonisme per la seua singularitat, la seua aposta per materials innovadors i sostenibles i la seua proposta d’una alternativa més didàctica i reflexiva que els monuments de caire més clàssic. 

Les falles experimentals sorgeixen a principis de la dècada dels 90 arran d’un concurs convocat per l’Ajuntament de València, i des de llavors s’han plantejat com una alternativa a la falla tradicional, una obra més conceptual i menys satírica, deixant pas a un altre tipus de crítiques i propostes de reflexió més enfocades a problemàtiques globals i emprant un llenguatge artístic innovador. Cada vegada són més les comissions que decideixen apostar per aquest tipus d’obres, buscant convidar a la reflexió ciutadana i del visitant de la festa.

Són monuments alternatius, amb un llenguatge diferent i moltes vegades interactiu, però sense perdre mai de vista el focus d’aquesta festa, que també s’obri i abraça la modernitat. Si abans les falles eren un instrument per a criticar a la classe política, el corrent experimental advoca per una perspectiva més profunda aprofundint en temes com el canvi climàtic, el masclisme o la immigració. 

Aquestes són les nou falles experimentals que es podran visitar enguany a la ciutat de València i que hauries d’incloure en la teua ruta per a després poder repensar-les mentre gaudeixes d’uns bunyols amb xocolate:
 


●    A Poblats Marítims trobem la Falla Jesús Morante i Borràs-Caminot, titulada “Fumerals” i creada per Alberto Ferrer. 
●    La Falla Plaça de Jesús, titulada “No et ciegues top el que tenses” i signada per Javier i Jesús García. 
●    La Falla Universitat Vella-Plaça del Patriarca també se suma a aquesta alternativa amb “Mens sana in corroe sano” signada per Vicente Julián. 
●    La Falla Lepanto-Guillem de Castro signada per Anna Ruiz i titulada “Biblioteca”. 
●    La Falla Castielfabib - Marqués de Sant Joan titulada “Per molts anys” i projectada per Reyes Pe.
●    Ricardo Alcaide és l’autor de “L´espantaocells acomodat”, el monument de la Falla Ripalda Beneficència i Sant Ramon. 
●    En la Falla Plaça de l’Arbre trobarem “Derribos Carmen”, signada per Miguel Hache. 
●    El duo artístic format per Amparito Taconcitos i Juan Ruiz Recio té l’autoria de “Veïns”, el monument de la Falla Micer Rabasa-Poeta Maragall. 
●    Finalment, l’artista Dídac Ballester és l’autor de "1,5 °C. I augmentant?”, el monument de la Falla Borrull-Socors.

Detalls

  • Dates de l'esdeveniment
  • Des de:

    15-03-2023

  • A:

    19-03-2023