Ruta de les falles experimentals

Categories: festival urbà.

Coneix les comissions falleres que formen part d’aquesta modalitat de falles ecològiques i sense etiquetes

Les falles experimentals cada vegada cobren major protagonisme per la seua singularitat, la seua aposta per materials innovadors i sostenibles i la seua proposta d’una alternativa més didàctica i reflexiva que els monuments de tall més clàssic. 

Aquest projecte sorgeix a principis de la dècada dels 90 arran d’un concurs convocat per l’Ajuntament de València. Des de llavors s’han plantejat com una alternativa a la falla tradicional: una obra més conceptual i menys satírica.

Cada vegada són més les comissions que decideixen apostar per aquest tipus d’obres, buscant convidar a la reflexió ciutadana i del visitant de la festa, deixant pas a un altre tipus de crítiques i propostes de reflexió més enfocades a problemàtiques globals i emprant un llenguatge artístic innovador.

Són monuments alternatius, amb un llenguatge diferent i a vegades interactiu, però sense perdre mai de vista el focus d’aquesta festa, que també s’obri i abraça la modernitat. 

Si abans les falles eren un instrument per a criticar a la classe política, aquesta corrent aposta per una perspectiva que aprofundeix en temes com el canvi climàtic, el masclisme o la immigració. 

Ací tens el llistat amb les deu falles experimentals, tant per a monument principal com infantil i que es podran visitar aquest cicle faller a la ciutat de València:

● A la Falla la Plaça de l’Arbre trobem les obres de Miguel Hache, en la falla gran «Se vende» i la infantil «En Caixa». 
● La Falla Borrull Socors ha titulat els dos monuments com «Que si vols arròs Catalina» i estan dissenyats per Jaume Chornet, Leo Gómez i la comissió. 
● La Falla Misser Rabassa també participa en aquesta alternativa amb «Iaia Lolín» i la infantil «Aprén», signades per Juan Ruiz Recio i són projectes d’Amparo Taconcitos. 
● A la Falla Lepanto-Guillem de Castro, la gran és d’Anna Ruiz i té el títol de «El banquet» i la infantil, «Les ciutats visibles», és de Ricard Balanzà.
● La Falla La Punta, titulada per als dos dissenys «Monadologia», ha comptat amb Alberto Ferrer. 
● El monument gran de la Falla Plaça Patriarca Universitat Vella es titula «1216» i l’artista és Vicente Julián García Pastor; l’infantil és de Fet D´Encàrrec i es diu «Tic – tac…». 
● A la Falla Plaça Castielfabib trobarem «Segons és mire», signada per Latorre i Sanz, amb disseny d’Anna Devís i Daniel Rueda. 
● Ricardo Alcaide té l’autoria de la principal, «150 flames», i Julia Navarro de la infantil, «Flames i Niflames», els monuments de la Falla Ribesan. 
● Germans García Pérez signen «Remitents i destinataris» i «Unboxing», les falles de la comissió de la Plaça de Jesús.
● I tanquem la llista amb la comissió Penya El Mocador, Vicente Julián García Pastor és el cap de «#ODS» i Miguel Hache de «#02», falles major i infantil respectivament.

Inclou-les en la teua ruta per a després gaudir d’uns bunyols amb xocolate.

Un pla de Falles total, veritat?
 

Detalls

  • Dates de l'esdeveniment
  • Des de:

    15-03-2024

  • A:

    19-03-2024

24 Wed
19º

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

fallas mascleta de colores
Programa d'Actes Falles 2024
Fallas 2024
Falles de València 2024. Descobreix tots els esdeveniments.

Programa d'Actes

falles

Falleras Balcón Ayuntamiento Mascletà
Des de fins el
Mascletà de les Falles en la Plaça de l'Ajuntament

falles

Plantà Falla
Des de fins el
La nit de la Plantà de les Falles

falles

fuegos artificiales de fallas en el puente alameda
Des de fins el
Castells de focs artificials, mascletás nocturnes i Nit del Foc

falles

plaza de la virgen ofrenda de fallas
Des de fins el
Ofrena de flors de la festivitat de les Falles

falles

Falla de Valencia
Des de fins el
Lliurament de premis de Falles

falles

Crema Fallas Valencia
Des de fins el
La Crema, el dia que es cremen les Falles per a donar principi a la primavera

falles

Cabalgata del Fuego
Des de fins el
Torna la Cavalcada del Foc, un espectacle únic