Refugis antiaeris de València

 

 

Un dels passatges de la història recent que més curiositat genera és la Guerra Civil espanyola.  És precisament a l’inici de la contesa, l’any 1936, quan la capital de la Segona República és traslladada a València, per la qual cosa es converteix en un objectiu estratègic.  Els bombardejos que pateix augmenten i és necessària la construcció de refugis antiaeris per a protegir la població civil de l’impacte de les bombes. 

Que València es convertisca en capital d’Espanya també porta amb si un moviment cultural interessant.  Fins i tot en temps difícils la creativitat i el disseny s’obrin pas. 

 

 

Com visitar alguns refugis antiaeris de València 

Amb la idea de protegir la població de l’impacte directe de les bombes o de les seues ones expansives, durant la Guerra Civil es construeixen a València nombrosos refugis on la gent puga resguardar-se fins que passen els atacs. 

Per a això s’utilitzen tant edificis públics com privats per a ús general o destinats a un grup de persones concret. 

S’edifiquen al voltant de 50 de diferents grandàries i amb dues solucions constructives: de llinda o voltats; mentre uns tenen bany o fins i tot cuina, altres ni tan sols excusats. 

La xarxa de refugis per a la protecció de la població civil que habilita el govern republicà es completa amb l’adequació d’uns 200 soterranis. 

Actualment es poden visitar alguns.  Fes un exercici de memòria i posa’t en la pell de les persones que van salvar la vida gràcies a aquestes construccions. 

El disseny de les etiquetes dels refugis

Afortunadament, la funció inicial de tots els refugis ha deixat de tenir sentit.   

No obstant això, la tipografia dels seus rètols ha transcendit els anys.  Tant, que fins i tot la marca creada per dissenyadors valencians Atypical València, va crear un imant en fusta amb un embalatge original reproduint el cèlebre rètol que ens mira des d’algunes façanes de la ciutat.   

Visitables o no, els refugis antiaeris de València formen part de la seua història i són una mostra de la tendència i el talent per al disseny que va pegat a l’ADN valencià i que pots veure als seus carrers i edificis. 

No en va, la ciutat ha sigut nomenada Capital Mundial del Disseny 2022 i entre les seues activitats està posar el focus en els diferents rètols que la visten. 

Anima’t a conéixer algun refugi mentre passeges buscant llocs inesperats plens de disseny a València. 

Refugis antiaeris a València i disseny

Encara que sone a disbarat, hi ha elements als refugis de València que criden l’atenció i porten bellesa a llocs relacionats amb la desgràcia. 

Parlem sobretot dels rètols i les tipografies utilitzades per a confeccionar-los.  Per sort la tristesa no aconsegueix destruir-ho tot i en aquests cartells tenim una mostra.

Visiteu els refugis antiaeris de València

refugio antiaéreo grupo escolar del ayuntamiento
Refugi antiaeri grup escolar de l’Ajuntament
turistas visitando refugio bombas gens
Refugi Bombas Gens
refugio antiaéreo calle serranos exterior calle
Refugi carrer Serrans
Refugio calle Alta
Refugi del carrer de Dalt
refugio antiaéreo calle espada exterior
Refugi del carrer Espasa amb Tetuán
refugio antiaéreo calle serranos pasillos
Refugi antiaeri de Massarrojos