Palacio De Valeriola (Fundación Chirivella Soriano)

Calle del Mar 31, 46001 - Valencia

ÀREA TURÍSTICA: Centre històric

Per a conéixer l'origen d'aquesta casa-palau hem de viatjar en el temps fins ni més ni menys que el segle XIV.

Va ser aquest edifici d'estil gòtic el que un influent cavaller, Joan de Valeriola, va triar per a fixar la seua residència.

És important ressaltar que aquest insigne cavaller era descendent d'Arnau Valeriola, el financer més important de la ciutat en el segle XIV. I que l'últim Valeriola que ho va habitar va ser Gaspar, qui es va casar amb la mateixa Anna de Borja.

Personalitats a part, el Palau de Valeriola és un dels edificis més antics que es conserven a la ciutat. Està situat en el centre històric, molt prop de la Llotja de la Seda, el Mercat Central i l'Església dels Sants Joans.

En l'actualitat aquesta casa senyorial manté un valor patrimonial i arquitectònic magnífic. Destaquen els arcs de pedra, les finestres ajimezades i els alfarjes que mostra amb molt d'orgull en el seu disseny.

Els seus espais interiors són amplis i contenen elements, com no, propis del gòtic (arcs, finestres, cadirats) i uns cassetonats d'una antiguitat incalculable.

El Palau ha sigut testimoni de les anades i vingudes històriques de la ciutat de València durant molts anys i durant tot aquest temps ha sigut una casa noble, un edifici d'habitatges i fins a ha allotjat comerços i magatzems.

 

 

Palacio de Valeriola, centre cultural de la ciutat 

Seria en 2005 quan la Fundació Xirivella Soriano es va proposar rehabilitar aquest edifici per a crear el primer centre privat d'art contemporani de València.

La idea era molt clara: mantindre les línies originals de l'espai i posar en valor els elements de major interés.

Així, s'ha pogut recuperar la riquesa espacial de les seues sales fins a condicionar 1.000 metres quadrats per a exposicions.

Un ambiciós projecte que va suposar una valuosa aportació a l'oferta cultural de la ciutat amb l'objectiu d'acostar l'art a tota la societat.

En els seus anys de vida la Fundació ha exposat més de 4.000 obres d'artistes individuals i col·lectius. També és habitual la col·laboració amb altres centres d'art espanyols i europeus.

Una activitat intensa que és una mostra més del compromís de la ciutat amb la cultura.

En el fons de la Fundació es troben peces d'artistes com Antonio Saura, Carmen Calvo, Fernando Zóbel, Luis Gordillo, El Pas o Equip Crònica, entre altres.

Detalls

  • Horaris
  • Dies de tancament: Dilluns
  • Informació dels horaris

    Dimarts a Dissabte : 10 a 14 h i de 17 a 20 h.

    Diumenge: 10 a 14 h.

  • Preu

    L'entrada és de 4EUR i 2EUR per a menors de 14 anys, majors de 65 i estudiants.

La família Valeriola va arribar a la ciutat de València amb les tropes de Jaume I. L'actual palau va ser construït a principis del segle XVII en estil neoclàssic o academicista. El palau se situa en el que antany va ser el barri jueu de València (call) , arrasat un 9 de juliol de 1391 per l'odi antijueu propi de l'època. El palau a més es trobava enfront del desaparegut Convent de Sant Cristòfol que per la seua banda va ser construït sobre l'antiga sinagoga.

A l'exterior la planta principal o planta noble es caracteritza per cinc balcons amb baranes de ferro, rematats amb frontons clàssics de forma triangular. La segona planta o porxe es resol a l'exterior a través d'una galeria d'arcs de mig punt. Del conjunt destaca una torre quadrada miramar rematada per una teulada amb coberta piramidal.

Traspassada la portada entrem en un pati descobert amb una escala de pedra que porta al pis principal. En la planta baixa se situaven les cavallerisses, els magatzems i zona de servitud.

L'edifici que es troba en l'actualitat sense ús, destaca perquè en el seu interior podem trobar una sèrie de paviments ceràmics del segle XVIII amb figures i motius florals, destacant entre ells els del saló principal. A més destaca una xicoteta capella amb cúpula pintada i encara es conserva un teginat de notable interés amb escuts del llinatge dels Valeriola. En el fris que sustenta la coberta podem llegir:  Veritas vincit.

Destacar que este edifici va ser seu de la Impremta Domenech, editora del Diari Les Províncies i que durant la Guerra Civil i durant el temps en què València va ser capital de la República en este palau s'editava la Gaseta de la República, l'equivalent a l'actual Boletín Oficial del Estado.

COM ARRIBAR

Calle Valeriola, 31, 46001 Valencia, España

Obtenir ruta