València reuneix set exposicions de Sorolla l’any 2023

| 05.04.2023 | 14:47

2023 és l’Any Sorolla i per a les celebracions del centenari de la defunció del, probablement, el seu pintor més il·lustre, València concentra mostres de tot tipus repartides pels seus museus i espais d’exposicions.

Aquesta és realment una oportunitat única perquè mai s’hauran reunit tantes obres ni tantes activitats sobre Sorolla en una mateixa ciutat. Des de mostres amb obres de totes les seues èpoques procedents de diferents col·leccions fins a experiències digitals immersives.

 

1. Tots els Sorolla de la col·lecció Masaveu a València al Museu de Belles Arts 

També al Museu de Belles Arts es pot gaudir de la Col·lecció Masaveu, la recopilació d’obres de Sorolla més important del món, només superada pel Museu Sorolla de Madrid i la Hispanic Society of America, a Nova York.

Aquesta compilació privada duta a terme amb Pedro Masaveu Peterson al capdavant, conté 46 pintures de Joaquín Sorolla que permeten comprendre l’evolució pictòrica del valencià i estarà disponible del 29 de juny a l’1 d’octubre de 2023.

 

2. «Sorolla en negre» en Bancaixa 

Després del seu pas per Madrid, «Sorolla en negre» arriba al maig a la Fundació Bancaixa de València ampliada amb 40 obres addicionals.

En total s’exhibiran un centenar de peces que inclouen quadres del pintor mostrats per primera vegada al públic; en elles destaca que s’aprofundeix en la presència de negres i grises en l’obra d’un artista associat a la pintura de la llum i el color.

 

3. Exposició immersiva a La Marina de València 

L’edifici La Base de la Marina de València serà la seu, des del 15 de juny, de «Sorolla, una nova dimensió», la primera exposició immersiva i interactiva sobre el pintor i la seua obra.

En sessions de 90 minuts, a través de la realitat virtual i altres tècniques audiovisuals es podrà passejar per l’obra del pintor, així com per la seua vida i el context històric, social i cultural del seu temps.

 

4. «Sorolla a través de la llum» en Bancaixa 

A l’octubre aterra en la Fundació Bancaixa des de Madrid «Sorolla a través de la llum, 24 obres originals amb les temàtiques favorites de l’artista conviuen per primera vegada amb recreacions digitals en una sala sensorial i una altra de realitat virtual, recursos audiovisuals per a fer més intensa l’experiència de l’espectador.

 

5. Els orígens de Sorolla al Museu de Belles Arts 

El Museu de Belles Arts acull una selecció d’obres del pintor des de 1878 fins a 1884: «Sorolla. Orígens» del 30 de març a l’11 de juny de 2023.

Aquesta mostra, produïda en col·laboració amb el Museu Sorolla de Madrid, reuneix pintures en oli i aquarel·la, però també dibuixos, fotografies i documents de l’etapa probablement menys coneguda, però més genuïna de l’artista.

70 obres dels inicis del pintor valencià prestades per diferents institucions públiques i també per col·leccions privades.
 

6. Els Sorolla de la col·lecció de la família Lladró           

Fins a l’11 de juny de 2023 el Palau de les Comunicacions ―antic edifici de Correus a la Plaça de l’Ajuntament― exhibeix de manera gratuïta «De la foscor a la llum», exposició de les obres pertanyents a la col·lecció de la família Lladró.

71 pintures i 2 escultures entre les quals destaquen els llenços de Sorolla «Jo soc el pa de la vida» i «Llauradora valenciana».

A més també tenen representació altres pintors històrics com són Juan de Juanes, Josep de Ribera, Francisco Zurbarán, José Benlliure o Ignacio Pinazo, molts d’ells valencians. Tot un elenc de genials artistes espanyols per a celebrar al mestre Sorolla.
 

7. «Sorolla a Roma»: les obres de l’època de formació de l’artista 

Durant tots els caps de setmana i festius fins al 18 de juny i amb entrada gratuïta, el Saló del Respecte del Palau de Scala a la Plaça Manises de València mostra 33 peces de l’etapa de formació en terres italianes d’un jove Joaquín Sorolla.

En «Sorolla a Roma. L’artista i la pensió de la Diputació de València (1884-1889)» es poden contemplar els primers temps de la relació del pintor valencià amb la llum i el color, etapa que va poder gaudir gràcies a unes ajudes per part de la Diputació de València.
 

En definitiva, l’Any Sorolla constitueix una oportunitat irrepetible per a veure i sentir l’obra del pintor de la llum a la seua ciutat natal.

Plans per a completar l’aproximació a Sorolla

A més de totes aquestes exposicions programades al llarg de 2023, per a fer una aproximació més profunda a Joaquín Sorolla, la seua vida i el seu temps, hi ha diferents tours guiats per a veure part de la seua obra, llocs significatius per a l’artista com el centre històric i per les platges que reflectia en les seues pintures.

I per als amants de la gastronomia, el xef Jorge de Andrés ha dissenyat un menú de catorze plats en el restaurant Vertical anomenat «Menú Sorolla, visió i sabors d’Espanya», inspirat en les obres de l’artista valencià.