El Palau de les Comunicacions s’incorpora al patrimoni visitable de València

| 02.05.2022 | 17:30

Un dels edificis més emblemàtics de l’arquitectura valenciana del primer quart del passat segle XX s’incorpora al patrimoni públic i accessible de la ciutat. Es tracta del Palau de les Comunicacions, un exemple destacat d’estil eclèctic d’origen francés en combinació amb elements del modernisme valencià. El que va ser antic edifici de Correos y Telégrafos de València podrà visitar-se de dimarts a diumenge en horari de 12.00 del migdia a 20.00 de la vesprada.

Amb l’adquisició per part de la Generalitat Valenciana d’aquest immoble de quatre plantes i una àrea global de més de 9.400 metres quadrats, queda obert al públic un dels exponents més importants del patrimoni històric de la ciutat, considerat Bé de Rellevància Local. Està situat en el centre neuràlgic de València, en plena Plaça de l’Ajuntament.
És obra del prestigiós arquitecte saragossà Miguel Ángel Navarro Pérez i es va alçar entre 1915 i 1922. En les figures al·legòriques que adornen la seua façana, tant en el timpà com en els remats al costat del rellotge, es va voler simbolitzar el progrés que van portar en la seua època les comunicacions postals i telegràfiques. Són recognoscibles els cinc continents que simbolitzen la interconnexió internacional, fil conductor de la història d’aquest edifici històric.


Un dels detalls que li confereix més personalitat és la seua esvelta torreta metàl·lica, recuperada després de la rehabilitació prèvia de l’immoble. El seu mirador està rematat amb una vistosa esfera armil·lar. Del seu interior, és notable la gran vidriera superior dissenyada pels germans Maumegean al pati d’operacions i integrada per tres-cents setanta panells amb els escuts de les quaranta-huit províncies espanyoles. 


La posada en valor d’aquesta joia arquitectònica, que coincideix amb la commemoració del seu primer centenari, corre en paral·lel a la recuperació del nom original d’aquesta construcció emblemàtica, que tornarà a ser coneguda com Palau de les Comunicacions. La intenció dels gestors públics és convertir-lo en un espai de comunicació permanent obert i en un centre cultural de referència, amb capacitat per a projectar continguts a tot el món. I obert a rebre a totes aquelles persones desitjoses de conéixer-lo i gaudir del seu atractiu indubtable.