Het Palacio de las Comunicaciones: openbaar valenciaans erfgoed

| 02.05.2022 | 17:30

Een van de meest emblematische gebouwen van de Valenciaanse architectuur uit het eerste kwart van de 20e eeuw is opgenomen in het openbare en toegankelijke erfgoed van de stad: het Palacio de las Comunicaciones (Communicatiepaleis), een uitstekend voorbeeld van de eclectische stijl van Franse oorsprong in combinatie met elementen van het Valenciaanse modernisme. Wat vroeger het Post- en Telegrafiegebouw van Valencia was, is nu van dinsdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 20.00 uur te bezoeken.


Na de aankoop door de Generalitat Valenciana van dit vier verdiepingen tellende gebouw, met een globale oppervlakte van meer dan 9.400 vierkante meter, kan je nu een van de belangrijkste exponenten van het historisch erfgoed van de stad bezoeken. Het gebouw staat nu in de categorie Lokaal Relevant Erfgoed (Bien de Relevancia Local). Het gebouw ligt in hartje Valencia, midden op de Plaza del Ayuntamiento (stadhuisplein).


Het gebouw werd ontworpen door de prestigieuze architect Miguel Ángel Navarro Pérez, uit Zaragoza, en is tussen 1915 en 1922 gebouwd. De allegorische figuren die de façade sieren, zowel in het timpaan als in de afwerkingen naast de klok, hebben de functie de vooruitgang te symboliseren die de post en telegrafische communicatie met zich meebrachten. De vijf continenten die symbool staan voor internationale onderlinge verbondenheid, de rode draad door de geschiedenis van dit historische gebouw, zijn herkenbaar.


Een van de details die het meer persoonlijkheid geven, is het ranke metalen torentje, hersteld na de vorige renovatie van het gebouw. Daar bevindt zich een uitzichtpunt, met een opzichtige hemelglobe als kroon. Binnen in het gebouw moet je het grote glas-in-loodraam zien, helemaal boven, ontworpen door de gebroeders Maumegean op de binnenplaats van de kantoren: driehonderdzeventig panelen met de wapenschilden van de achtenveertig Spaanse provincies.


De opwaardering van dit architectonische juweeltje, dat samenvalt met de herdenking van het honderdjarige bestaan ervan, loopt parallel met het herstel van de oorspronkelijke naam van dit emblematische bouwwerk, dat opnieuw het Palacio de las Comunicaciones zal heten. De bedoeling van de lokale overheid is om er een ruimte voor permanente open communicatie en een belangrijk cultureel centrum van te maken, met capaciteit om content over de hele wereld te projecteren. En open om al die mensen te ontvangen die het willen ontdekken en die willen genieten van de onbetwiste aantrekkelijkheid ervan.