Les petjades del Sant Greal a València

Fins a arribar a la Catedral, el Sant Greal va recórrer o va deixar petjades en alguns llocs de la ciutat que hui pots visitar.

1. Jardins del Real. Allí es trobava el Palau Real, residència del rei Alfons El Magnànim, qui va portar el Sant Greal per primera vegada a València i el va guardar un temps allí.

2. Museu de Belles Arts de València. És la segona pinacoteca d'Espanya després del Museu del Prado de Madrid. Allí podràs contemplar tres obres en les quals es reprodueix el Sant Calze de la Catedral: dos exemplars de Salvador Eucarístic de Joan de Joanes del segle XVI i el Sant Sopar d'un altre pintor valencià, Joan Ribalta. El museu també custòdia dos dibuixos que no estan exposats al públic per raons de conservació: L'Últim Sopar de Joan de Joanes, i la Institució de l'Eucaristia, de Francisco Ribalta.

3. L'Església i Palacio del Temple. Allí estava una de les antigues portes d'entrada a la ciutat, per on va passar el Greal, en direcció a la Catedral de València en 1437.

4. Museu El Patriarca. Mira les escenes en relleu de la façana dedicades al Sant Greal i contempla a l'interior del museu el quadre “L'Últim Sopar” de Francisco Ribalta. Aprofita per a conéixer les pintures de Caravaggio, El Greco, Van Der Weyden, Benlliure, Ribalta o Pinazo que també s'exhibeixen en el museu, així com el manuscrit original de l'obra pòstuma de Sir Thomas More.

5. Església de Sant Martí Obispo i sant Antoni Abat, amb un fresc de José Vergara dedicat a l'Últim Sopar, on pot veure's la reproducció del Sant Calze que es troba en al Catedral de València.

6. Museu del Corpus. Alberga els carros triomfals o entremesos que participen en la celebració del Corpus Christi. Aquests carros, que eren coneguts popularment amb el nom de roques, han donat nom a aquest singular Museu del Corpus més conegut com a Casa de les Roques. Una d'elles està dedicada al Sant Greal. Va desfilar per primera vegada en la processó de l'any 2001.

7. Carrer Avellanes, 3. Casa de Sabina Suey, on va romandre amagat el Sant Greal durant alguns dies de la Guerra Civil Espanyola.

8. Catedral de València. Contempla l'oli sobre taula del segle XVI de Juan de Juanes “Últim Sopar” en la planta primera del Museu de la Catedral i aprofita per a conéixer altres de les obres d'un dels pintors més importants del Renaixement espanyol. Coneix unes altres de les relíquies que van ser propietat d'Alfons el Magnànim, com les espines de la corona de Crist i dos trossos de la creu. Descobreix a més les escultures originals de la Porta dels Apòstols de la Catedral, reliquiaris, facsímils, talles en fusta del segle XV i obres d'altres mestres valencians, com Vicente Masip. Recorre els tresors de la seu valenciana i culmina la teua ruta, com no podria ser d'una altra manera, en la Capella del Sant Greal.

Pots conéixer més del Sant Greal i del patrimoni artístic d'alguns temples de la ciutat, com l'Església de sant Nicolás o la de Sant Joan de l'Hospital, en la visita guiada Ruta del Greal i art religiós que surt cada divendres a les 10.00 h. des de l'oficina de turisme del carrer de la Pau, 48.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Capilla Santo Cáliz
Què pots veure en la Capella del Sant Calze
El santo grial
El grial. Com és?