Parc Natural de la Serra Calderona: senderisme i naturalesa profunda a 30 km de la ciutat

El Parc Natural de la Serra Calderona té 18.019 hectàrees d’hàbitat mediterrani ric en barrancs i boscos de pins i sureres, encants que el converteixen en un dels llocs favorits per a fer senderisme i per a l’estiueig. A poc més de 30 quilòmetres al nord de la capital, la millor manera d’arribar és amb cotxe. Però, si no és una opció per a tu, pots anar fins a Bétera amb metro i després en bus fins a Serra.  

Ara que ja estàs situat, et presentarem els imprescindibles del Parc Natural de la Serra Calderona perquè pugues anar planificant la teua visita. 

 • Cartoixa de Porta Coeli  

 • Cartoixa de Valldecrist  

 • Monestir de Sant Esperit de la Muntanya  

 • Castell de Serra  

 • El Drac de la Calderona  

 • Rutes de senderisme 

Sierra Calderona

Serra de Calderona: excursions que són meitat naturalesa, meitat cultura 

Excursions prop de València hi ha unes quantes perquè tenim la sort de tenir mar i muntanya a un tir de pedra. I dins de la Serra Calderona, altres tantes. Anem amb algunes de les més interessants.  

Cartoixa de Porta Coeli: un monestir del s. XIII a Serra  

Com ho sents: la Cartoixa de Porta Coeli és un monestir que es troba al centre de la Vall de Lullén, a Serra. A banda de ser una edificació imponent amb una mescla d’estils que van des del gòtic fins al neoclàssic enmig d’un paratge natural espectacular, el conjunt inclou un aqüeducte del s. XV. No és d’estranyar que siga una de les visites estrela de la serra de València.  

Serra

 

Cartoixa de Valldecrist: un recinte monàstic als peus de la Serra Calderona  

Anem de cartoixa a cartoixa perquè el Parc Natural de la Serra Calderona és una ubicació idònia per al recolliment que un monestir requereix. La Cartoixa de Valldecrist està al municipi d’Altura, en el centre del triangle format per València, Castelló i Terol; té tal importància històrica que el millor és concertar una visita guiada en la qual t’expliquen les diferents parts del conjunt arquitectònic, que està en un moment especialment bo gràcies a que en els últims anys s’està invertint en la seua recuperació.  

Cartuja de Valldecrist

 

Monestir de Sant Esperit de la Muntanya: espiritualitat i naturalesa 

Altra de les meravelles que alberga la serra de València és el Monestir Sant Esperit de la Muntanya, que està a Gilet. El millor de tot és que té una hostatgeria oberta al públic. Així que, si vols una vertadera immersió en la naturalesa i esperit del Parc Natural de la Serra Calderona, pots allotjar-te allí. La seua església, la seua biblioteca franciscana i les estades de l’hostatgeria formen un complex que llueix especialment en un entorn com la serra.  

Monasterio de Santo Espíritu del Monte

 

Castell de Serra: un guaita històric 

I parlant d’ubicacions especials a la serra de València, el Castell de Serra és un enclavament al qual cal anar sí o sí per a gaudir de les vistes al Parc Natural de la Serra Calderona que hi ha des d’allà dalt. Està a 536 metres d’altitud, domina la vall del Túria i es pot veure fins a la costa. No costa imaginar per què es va construir allà a dalt aquesta fortalesa de 600 metres quadrats de la qual encara es conserven la torre major, fragments de la segona torre, part de la muralla emmerletada i l’aljub.  

Sierra Calderona

 

Altres meravelles del Parc Natural de la Serra Calderona: El Drac de la Calderona 

A banda de les excursions que t’hem anat comptant, al Parc Natural de la Serra Calderona hi ha moltes altres d’interés com un centre d’investigació amb una forma molt peculiar: és el Drac de la Calderona, a Gilet. Encara que, sens dubte, els monuments més valuosos de la serra els té la naturalesa. Ací van les rutes de senderisme més top del Parc Natural de la Serra Calderona. 

 


Serra Calderona: rutes de senderisme per a tots els públics 

Per a recórrer el parc a peu o amb bici, el millor és que t’acostes a informar-te al Centre d’Interpretació i Atenció al Visitant del parc. El trobaràs a Nàquera, al carrer Lepant, 8 i està obert de dilluns a diumenge de 9 a 14.00 h.  

Encara hi ha més, aquestes són les rutes de senderisme més populars, amb el seu grau de dificultat, longitud i temps estimat, perquè t’organitzes: 

 • La ruta de les cadenes del Garbí: dificultat mitjana, 2.40 h, 7,25 km.  

 • Puntal dels Llops: dificultat mitjana, 1.45 h, 6 km.  

 • Mirador de Rebalsadors: dificultat alta, 6 h, 19 km.  

 • Vèrtex de Rebalsadors - Cave: dificultat mitjana, 3.30 h, 10 km.  

 • Castell de Serra: dificultat mitjana, 2 h, 7,5 km.  

 • Vèrtex de Rebalsadors - cim El Sierro: dificultat alta, 5.30 h, 16 km.  

 • Muntanya Redona - El Xocainet: dificultat mitjana, 4 h, 11 km.  

 • Castillo del Real - Font del Frare: dificultat mitjana, 2 h, 7 km. 

Sierra Calderona

 

Aquesta és una selecció variada de punts d’interés i rutes de senderisme del Parc Natural de la Serra Calderona, però hi ha molts més.  

Investiga i fes-te el pla d’història i naturalesa que més s’adapte a tu i els teus. 


COM ARRIBAR

Centro de Visitantes. C. Lepanto, 8, Nàquera, España

Obtenir ruta

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Rio Turia
Quilòmetres de naturalesa i diversió
Parque natural del Turia
Parc Natural del Túria: el pulmó de l'àrea metropolitana
Montañas
Reserves de la Biosfera: paradisos terrenals a tan sols una hora de la ciutat