Teatre Principal

Barcas, 15; 46002 - Valencia

Zona turística: 
Centre Històric

Les portes del Teatre Principal de València es van obrir el 1832, encara que la finalització definitiva de les obres es va produir en 1854. Els primers plànols els va fer l'arquitecte i escenògraf italià Felipe Fontana en 1774 per encàrrec de l'Hospital General, i seguien absolutament el model italià. L'arquitecte Cristóbal Salas, mantenint els elements fonamentals del projecte de Fontana, realitza una reforma dels plànols originals i els adapta a l'espai previst per a ubicar el teatre, el solar de l'antic Corral de L'Olivera. La dita ubicació no s'abandona fins a l'any 1806, any en què Juan Marzo participa en la direcció de les primeres obres. El mateix s'encarregarà, vint-i-cinc anys després, de portar-les a terme. Aquest arquitecte modifica el projecte i reduïx considerablement les mesures originals, tant en la planta com en l'alçada de l'edifici, i elimina el quart pis, la tertúlia i l'espai destinat al clavicordi. Al juliol de 1832 s'obrin per primera vegada les portes del teatre, encara que les obres no havien acabat. La gran expectació despertada fa prendre la decisió d'alçar el quart pis abans rebutjat. L'any 1854 acaba la construcció i finalitzen les obres de la fatxada, obra de l'arquitecte Zacarías Camaña, segons plànols de Sebastián Monleón. En 1947 es va modificar el vestíbul de la sala decorant-se amb frescos del pintor Stolz Viciano. L'interior de la sala decorat en estil rococó va ser pintat per Camarón.

El Teatre és propietat de la Diputació de València, encara que en l'actualitat, en virtut d'un conveni firmat en 1990, és gestionat per l'organisme autònom de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, Teatres de la Generalitat Valenciana. 
Les successives obres de millora realitzades des d’aquest moment inclouen: la modernització de l'escenari, l'ampliació del fossat, la instal·lació de l'aire condicionat, la reforma dels camerinos i de les instal·lacions administratives annexes al teatre, la restauració de la gran làmpada de la sala, l'adequació a la normativa de seguretat vigent, el canvi de la caldera original per un modern equipament de gas natural i la substitució de les antigues butaques per còmodes seients. Oferix programació regular de setembre a juny i en ella s'inclouen espectacles de teatre, dansa i òpera.

SERVICIS

LAVABOS

Interest data

TELÈFON: 
963 539 200
EMAIL: 
teatres@gva.es
DIES DE TANCAMENT: 
Dilluns

Com arribar

Metro: 
L3
L5
Bus: 
6
8
9
10
11
13
19
26
31
32
62
67
70
71
81
no-reserva