València s'estrena com a Capital Verda europea amb noves rutes turístiques

Valencia | 23.01.2024 | 12:18

València és, des de l'1 de gener, la Capital Verda Europea designada per la Comissió Europea per a 2024.

Al llarg d'enguany, la ciutat ho celebrarà amb diverses iniciatives, començant amb el llançament de quatre noves rutes turístiques que mostren, d'una forma dinàmica, els esforços per millorar el medi ambient i la qualitat de vida de visitants i ciutadans que han portat a aquest nomenament. 

A més de recórrer els llocs més emblemàtics de València, en aquestes rutes els visitants poden apreciar la biodiversitat dels seus espais verds, gaudir de la vida a l'aire lliure en les seues àmplies zones per als vianants, i descobrir la clau d'una alimentació sostenible i saludable (al mateix temps que saborosa). Els itineraris es poden recórrer a peu, amb bicicleta, o en transport públic, promovent així la mobilitat sostenible, i destaquen la ubicació de fonts d'aigua filtrada on els visitants poden refrescar-se o emplenar les seues botelles. 

Els detalls de les rutes es poden veure ací.  

Existeixen tres recorreguts temàtics i un quart que combina elements de tots ells: 

  1. Ruta Riu Verd: un recorregut pel Jardí del Túria, autèntic pulmó verd de València, des de Bioparc a l'Oceanogràfic, amb parades en altres atraccions com el Palau de la Música o el Parc Gulliver per als més xicotets. En els nou quilòmetres de jardins, prats i boscos urbans que cobreixen l'antic llit del riu es poden trobar centenars d'espècies vegetals i una gran varietat d'aus i insectes, a més d'esquirols. Senderes per als vianants i carrils bici faciliten el passeig. 

  2. Ruta Centre Històric: una forma diferent d'explorar el barri antic des del punt de vista de la sostenibilitat i el disseny urbanístic. Partint de l'Estació del Nord, el recorregut travessa noves zones per als vianants que accentuen el gaudi dels monuments, mentre que la visita al Mercat Central i la Plaça Redona promou el consum de productes de proximitat i l'artesania local. Ofereix també l'oportunitat de visitar clàssics com La Llotja o noves atraccions com el Centre d'Art Hortensia Herrero. Es recomana el passeig a peu per a apreciar amb calma l'ambient històric i la bellesa dels edificis. 

  3. Ruta Despensa Natural: la combinació de la fèrtil horta periurbana i la mar Mediterrània creen un extraordinari rebost natural que proveeix als mercats, restaurants i llars valencianes. Aquest recorregut s'endinsa en els seus secrets, des dels arrossars del Parc Natural de l’Albufera que van donar origen a la paella, continuant al llarg de la costa mediterrània fins als horts de tarongers al nord de València i camps on es cultiva la xufa amb la qual es prepara l'orxata. Es pot fer en transport públic o amb bicicleta, gaudint del sol i la brisa marina i parant a repostar en alqueries tradicionals. 

  4. Ruta Essencial: un recorregut que resumeix a la perfecció els motius pels quals València ha sigut nomenada Capital Verda Europea: el seu model d'alimentació saludable basat en productes de proximitat, la seua abundància d'espais verds i per als vianants per a gaudi de residents i visitants, i una infraestructura que facilita la mobilitat sostenible. La ruta, que es pot fer amb bici o usant transport públic, porta als visitants des del Mercat Central al Parc Natural de l’Albufera, explorant al pas els llocs més destacats de les altres tres rutes. 

València és la primera ciutat mediterrània, i la segona ciutat espanyola, a ostentar el títol de Capital Verda Europea en reconeixement del seu compromís amb la sostenibilitat. A més de poder gaudir d'iniciatives com les noves rutes turístiques, i d'un programa de xarrades, exposicions i altres esdeveniments especials amb motiu de la Capitalitat, els visitants trobaran consells per a practicar un turisme responsable en la web de Visit València