Rutes verdes a València

Les rutes de la Capitalitat Verda Europea han sigut dissenyades per a facilitar el coneixement dels esforços i assoliments de València en tres àrees clau: infraestructures verdes i biodiversitat, mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic i preservació d'un model d'alimentació saludable. 
 
Amb tres itineraris específics i un quart que proporciona una ruta panoràmica amb els punts més significatius, es proposen quatre recorreguts que materialitzen i fan visible i visitable l'esperit de la capitalitat.


 

Ruta 1 - El Río Verde

Esta ruta recorre els nou quilòmetres del Jardí del Túria com a millor exemple del creixement de les infraestructures verdes de la ciutat. 
Estem en un oasi climàtic de 120 hectàrees que travessa la ciutat d'oest a est i és un dels majors parcs urbans d'Europa. Les milers d'espècies vegetals que ho poblen brinden un confort tèrmic excepcional, amb una diferència de temperatura de fins a tres graus respecte a altres zones de la ciutat. L'antic llit és també un laboratori de renaturalització, perquè acull una prada experimental per al foment de la biodiversitat i és llar d'esquirols i 70 varietats d'aus i milers d'insectes. El jardí actua com una autèntica esponja natural que reté l'aigua i la filtra al subsol, evitant inundacions i l'erosió. 
Lloc de trobada per als valencians i visitants, no sols es presenta com un pulmó verd, sinó com el batec saludable, cultural i esportiu de la ciutat. Però també com un espai que connecta avantguarda i tradició a través del patrimoni i l'arquitectura que esguita el seu recorregut a tots dos marges, oferint un aparador de la rica història de València de tots els temps. 
En l'àmbit de la mobilitat urbana, el Jardí del Túria es convertix en un model a seguir. Les seues senderes per als vianants i carrils per a bicicletes fomenten un estil de vida actiu i sostenible, contribuint a la reducció d'emissions contaminants. 


 

Ruta 2 - Un centre històric per a compartir

Este itinerari és un escenari perfecte per a contemplar la plena convivència de persones, transport públic i privat en un espai urbà. Partint de la modernista Estació del Nord, pot recórrer-se a peu un dels centres històrics més grans d'Europa, travessant places i carrers convertits en zona de vianants replets de monuments de tots els temps i edificis patrimonials rehabilitats per al gaudi de ciutadans i visitants.
La recuperació d'espais públics ha fet evolucionar el barri antic cap a un enorme punt de trobada que promou la mobilitat sostenible i un estil de vida actiu.


 

Ruta 3 - El major rebost natural

Des del lloc que va veure nàixer la paella, el Parc Natural de L’Albufera, part esta ruta que recorre els tres rebostos naturals de València: arrossars, peix del Mediterrani i verdures i fruites de l'horta que embolica a la ciutat. Una triple garantia d'alimentació saludable i productes de proximitat que es pot degustar en els centenars de restaurants de la ciutat.
En transport públic o amb bicicleta, este recorregut abraça la ciutat des de l'horta periurbana i tiny de verd i de blau el paisatge que oferix.

Des del sud, els camps d'arròs donen pas a les platges que onegen orgulloses la Bandera Blava europea i a la Marina de València, un enorme balcó públic al Mediterrani que descongestiona altres zones de la ciutat molt freqüentades per viatgers.


 

Ruta 4 - Ruta essencial

Esta ruta integra els tres itineraris anteriors, pensada per a una visita amb temps limitat i poder donar una visió simplificada dels principals valors en els quals se sustenta la Capitalitat Verda Europea a la ciutat.

 

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Albufera Valencia
València Capital Verda Europea 2024
Atardecer en València
Fes la teua visita més sostenible