L’ETNO: premi al millor museu europeu de 2023

| 09.05.2023 | 16:33

El Museu Valencià d’Etnologia, L’ETNO, que s’encarrega de recollir, estudiar i difondre la cultura popular i tradicional valenciana ha rebut el premi al millor museu europeu de 2023. El premi EMYA (European Museum of the Year Award) s’emmarca en el Fòrum Europeu dels Museus i enguany comptava amb 33 centres aspirants de 18 països europeus.


L’ETNO ha resultat guanyador per ser una institució amb un fort principi ètic i un compromís apassionant, que confronta el passat de manera valenta i busca donar resposta al dret de les comunitats locals a entendre el seu passat i a reconéixer les seues experiències.


A més, l’organització ha destacat el seu treball per mantenir un diàleg obert i inclusiu i per oferir un accés universal als visitants.
El museu, que comparteix la seua seu en l’edifici de la Beneficència amb el Museu de Prehistòria, s’allunya del concepte de museu comercial convencional. És un projecte que porta en la seua essència una vocació social i les seues col·leccions busquen dotar a la ciutadania de coneixements i benestar. La seua exposició permanent denominada “No és fàcil ser valencià/valenciana” aborda el debat de la identitat a través d’objectes, documents, fotografies i testimoniatges personals. Un debat permanent entre un món culturalment cada vegada més homogeni i el desig de mantenir costums i pràctiques que es consideren pròpies i que les arrelen en un territori i a una societat. 


A més de L’ETNO, El Chillida Leku d’Hernani ha aconseguit el Premi Portimão i completen el palmarés el Museu dels Treballadors de Copenhaguen (Dinamarca), el 23,5 Hrant Dink Site of Memory (Turquia), el Museu Arqueològic Otar Lordkipanidze Vani (Geòrgia) i el Museu Suís d’Agricultura.

Aquests premis són una manera de reconéixer el paper fonamental que els museus exerceixen com a impulsors socials i situen als guanyadors en una posició de prestigi internacional, especialment a Europa.