La nova plaça de la Reina es torna a obrir als visitants totalment convertida en zona de vianants

| 09.09.2022 | 09:12

La singular i icònica plaça de la Reina de València reobri el seu espai després de les obres de remodelació, que han convertit els seus quasi 12.000 m² en zona per a vianants. Després de diversos mesos de treballs, tota l’àrea està de nou oberta als visitants que podran accedir des de qualsevol punt a peu, i amb cotxe des del carrer de la Pau, podent fer ús del pàrquing subterrani de dues plantes, que també ha sigut totalment rehabilitat. 

Les obres de remodelació, iniciades al mes d’abril de 2022, han convertit la plaça en un espai diàfan i accessible, posant en valor el patrimoni històric de la ciutat, i oferint una renovada perspectiva del Micalet, la porta barroca de la Catedral i Santa Caterina.


Una plaça per a vianants

Per a dur a terme la conversió en zona de vianants, la plaça ha sigut pavimentada amb pedra calcària antilliscant, el mateix material amb el qual es va construir la Catedral, en diferents tonalitats que eviten l’absorció de la calor. Una sèrie de tendals, establits a diferents altures per a garantir la visibilitat de la plaça, protegeixen els vianants del sol durant els mesos de calor, i poden ser retirats en els mesos menys càlids. 

També s’ha instal·lat una zona de jocs infantils, lavabos públics, 1.378 arbustos i 115 arbres de 30 espècies autòctones, contribuint a la creació d’un entorn verd i amable per a la ciutadania, amb una sèrie d’itineraris arboris i sobre el paviment que simulen l’antiga ubicació de les cases existents abans que fora una plaça. 

A més, també s’ha preservat un tram de les antigues vies del tramvia i altres troballes arqueològiques. El disseny dels lavabos, de l’oficina d’informació i turisme, dels accessos per als vianants a l’aparcament i les eixides de ventilació, està plenament integrat en l’entorn, així com la il·luminació nocturna que ressalta els elements monumentals de la plaça.

La nova plaça compta també amb dues fonts d’aigua, 900 seients, bancs adaptats, contenidors soterrats, 30 places aparcabicis, aspersors-difusors d’aigua, punts de llum en el sòl, punts autoritzats d’emergència, una oficina d’informació i turisme, panells i monòlits amb informació documental adaptada al llenguatge Braille i una representació dels escuts històrics de la ciutat. 

Aquesta nova plaça de la Reina recupera l’estació de bicis compartides Valenbisi i reubica els quioscos ja existents abans de les obres. També s’ha instal·lat una escultura en homenatge a l’arquitecte valencià Rafael Guastavino, que va triomfar als Estats Units exportant les tècniques arquitectòniques mediterrànies.

Remodelació del pàrquing 

La remodelació de l’aparcament subterrani, de 8.634 m², elimina les rampes circulars anteriors i substitueix els antics accessos per una entrada des del carrer de la Pau i una eixida pel carrer de la Mar. L’aparcament disposa de 228 places per a cotxes, sis places per a persones amb mobilitat reduïda, 48 places per a motocicletes, 20 per a bicicletes, nou carregadors de bicis i/o VMP elèctrics i set carregadors per a vehicles elèctrics.

Aquesta remodelació situa a València al costat de les grans ciutats europees, oferint als seus ciutadans i visitants un espai en el qual gaudir de la ciutat a l’aire lliure, promovent la sostenibilitat i el benestar.