Àgora València, un pavelló sostenible que serà l’epicentre del disseny

| 22.04.2022 | 10:15

La plaça de l’Ajuntament és un dels llocs més emblemàtics de València i una parada imprescindible per a qualsevol visitant. A partir de juny aquesta icònica plaça comptarà amb un nou edifici que ha sigut batejat com l’Àgora. Un pavelló sostenible i desmuntable que serà l’aparador i el centre d’operacions de World Design Capital València 2022 l’any en què se celebra la capitalitat valenciana.  

L’edifici, dissenyat per l’arquitecte valencià Miguel Arraiz amb la firma Arqueha Arquitectura y Urbanismo, ocuparà una superfície de 350 metres quadrats i serà la millor mostra de la combinació única de tradició i avantguarda, creativitat i sostenibilitat, artesania i indústria que han portat a València a ser Capital Mundial del Disseny l’any 2022. I tot això tan sols amb vareta i ceràmica.

Àgora València pren el relleu dels pavellons que en el seu moment es van alçar en altres capitals com Hèlsinki o Taipei i comptarà amb un espai obert a la ciutadania, una zona expositiva i una pantalla per a projeccions audiovisuals. 

Tradició i innovació en un espai sorprenent
Els materials innovadors es combinen de manera sorprenent amb elements de la tradició valenciana per a formar una closca a partir de peces de ceràmica que aniran tamisant la llum a mesura que passen les hores. La llum es converteix així en un element arquitectònic més que, sens dubte, té molt a veure amb el caràcter i la manera de viure dels valencians. 

El mestre de la fusteria i reconegut artista faller Manolo García ha sigut l’encarregat de realitzar la gran peça de vareta -tècnica de la fusteria tradicional valenciana- que servirà de sostre a l’Àgora i que està inspirada en les ones de la mar Mediterrània, en referència a València com a punt d’unió històric entre cultures.

L’estructura s’il·luminarà de nit com si fora un far, mitjançant una instal·lació d’il·luminació artística i immersiva realitzada amb tecnologia led i de baix consum, contribuint a la sostenibilitat del projecte en el qual s’han emprat un 50% de materials reciclats i s’ha estalviat un 70% d’aigua. 

Epicentre de la programació de World Design Capital València 2022
A partir del mes de juny, l’Àgora serà l’eix de tota la programació de World Design Capital València 2022, convertint-se en seu de nombroses activitats per a tots els públics. Des d’exposicions i trobades fins a projeccions de curtmetratges i espots publicitaris que donaran a conéixer les múltiples facetes de la creativitat valenciana. 

Concebut per a ser molt més que un edifici de moda en el cor de la ciutat, l’Àgora pretén crear vincles i fomentar l’interés pel disseny en tots els seus vessants. Una visita obligatòria per a tot aquell que desitge conéixer més sobre el talent valencià.

De l’Ajuntament a la Marina de València
Una vegada finalitzat l’any de la capitalitat, Àgora València es traslladarà a la que serà la seua seu definitiva, La Marina de València. Per això aquesta xicoteta joia arquitectònica, a més de sostenible és desmuntable, gràcies a un sistema constructiu acaragolat. 

La construcció del pavelló ha comptat amb la participació d’empreses com Inalco, Wandegar i Iguzzini, Radiante Creative Studio, ATG Desarrollos, Josep Martí o Quatre Caps.

A partir del mes de juny, aquest pavelló serà un punt de trobada des del qual locals i visitants podran gaudir del disseny valencià i conéixer de prop a professionals, entitats, institucions i empreses arrelades en la cultura de la creativitat i la innovació.