6 aliances cap a un turisme neutre en carboni a València

València | 10.05.2021 | 08:30

València aposta fermament per la sostenibilitat com el principal pilar en la recuperació de la ciutat després de l’impacte de la pandèmia de Covid-19. D’acord amb la seua Estratègia de Turisme Sostenible, la ciutat aspira a convertir-se en la primera destinació turística del món neutre en carboni l’any 2025, i en l’últim any ha donat ja diversos passos significatius per a aconseguir aquest objectiu.

Els antecedents

La capital del Túria va ser la primera ciutat del món a calcular i certificar la petjada de carboni de la seua activitat turística. Després, va ser pionera en la instal·lació d’etiquetes intel·ligents que mesuren l’impacte del turisme en temps real. Aquest nou sistema digital, que s’ha instal·lat ja al Palau de Congressos i s’estendrà a altres seus, permet a qualsevol visitant consultar la petjada de carboni a través de l’APP CarbonBot i recull valuoses dades que serviran per a dissenyar plans de reducció i compensació d’emissions en el futur.

L’estratègia de sostenibilitat valenciana s’emmarca a més dins del projecte municipal Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en accions interdisciplinàries, o missions, que milloren la vida de les persones i apunten cap a una ciutat més saludable, sostenible, compartida i emprenedora.

 

Nous passos en la descarbonització

Per a continuar avançant, València s’ha adherit a diferents organitzacions i moviments internacionals en l’últim any, demostrant que el seu compromís per a la recuperació del turisme passa per la sostenibilitat. Ací estan les sis aliances que ho faran possible:

  1. Criteris clars. El Global Sustainable Tourism Council (GSTC) és una organització no governamental independent que estableix els criteris que defineixen una destinació turística sostenible. Els seus membres han d’aspirar a protegir i sostenir els recursos naturals i culturals del món, alhora que donen suport al desenvolupament del turisme com a eina per a la conservació i l’alleujament de la pobresa.
  2. Indicadors per a aprendre d’altres destinacions. El Global Destination Sustainability Movement és un programa d’avaluació comparativa i millora del rendiment en matèria de sostenibilitat turística, que agrupa més de 70 destinacions internacionals. Entre els indicadors que s’avaluen, s’inclou la implementació de programes d’alimentació sostenible, certificacions en sostenibilitat, programes de reducció, reutilització i reciclatge de recursos, polítiques de reducció de la contaminació i millora de l’accessibilitat.
  3. Implicació del sector. Future of Tourism és una coalició internacional que agrupa a organismes com ara GSTC, The Travel Foundation, Sustainable Travel International, Destination Stewardship Center, Tourism Cares i Green Destinations, juntament amb empreses públiques i privades del sector turístic de tot el món, amb un objectiu comú: establir el camí cap a un nou turisme més sostenible. Visit València col·labora ja en la redacció d’un pla d’acció climàtica en destinacions turístiques que es presentarà en la pròxima Cimera del Clima COP26 a Glasgow.
  4. Eliminació del plàstic innecessari: impulsada per la OMT (Organització Mundial del Turisme), la Iniciativa Mundial sobre Turisme i Plàstics (Global Tourism Plastics Initiative) uneix al sector turístic en la lluita contra la contaminació per plàstics i la transformació cap a una economia circular dels plàstics, malgrat el major ús d’aquest tipus d’articles generat per la pandèmia de Covid-19 per a protegir la salut. Eliminar embalatges innecessaris o incrementar els índexs de reciclatge i compostatge són algunes de les mesures a les quals València es compromet com a signatària, amb la finalitat de preservar i protegir els seus paisatges i la seua fauna.
  5. Declaració d’emergència climàtica: Turismo Declara és una comunitat de 235 organitzacions, empreses i professionals que ha declarat l’estat d’emergència climàtica i s’uneix per a buscar solucions. Entre els seus projectes està l’elaboració de tres guies d’acció climàtica que es publicaran abans de la COP26 i inclouran exemples de bones pràctiques i eines per a alinear el turisme amb l’objectiu de reduir les emissions globals a la meitat l’any 2030. València col·labora amb Visit Scotland en una d’elles, en la qual s’exposa el cas de la ciutat del Túria com a exemple internacional de descarbonització del turisme.
  6. Economia circular: el Programa de Turisme Sostenible One Planet té com a objectiu accelerar el consum sostenible (CPS) en les polítiques i pràctiques turístiques per a abordar els desafiaments de la contaminació, la pèrdua de biodiversitat i el canvi climàtic. Però, a més, dóna suport a la transició cap a una economia circular com a via per al desenvolupament sostenible del turisme.

València no sols col·labora amb tots aquests organismes, sinó que aspira a liderar amb les iniciatives ja implementades a la ciutat i el seu compromís per a convertir-se en una destinació turística 100% responsable.