10 motius pels quals viatjar a valència l’any 2023

| 09.11.2022 | 10:32

València no para quieta. La ciutat és cada vegada més accessible, més sostenible i compta amb una oferta cultural i d’oci que se supera a si mateixa cada any. Per això sempre hi ha nous motius per a visitar-la.

 

1.    València celebra l’any sorolla

Figura de casaques jugant en un jardí. Museu Belles Arts

 

L’any 2023 se celebra el centenari de la defunció de Joaquín Sorolla, el pintor que tan magistralment va plasmar la llum del Mediterrani en els seus quadres. Quina millor ocasió per a admirar la seua obra i seguir els seus passos a la ciutat que el va veure nàixer? El Museu de Belles Arts de València compta amb una col·lecció permanent de l’artista, amb obres com “Gropa valenciana” o “Figures de casaques jugant en un jardí”. A més, enguany acollirà l’exposició immersiva “Sorolla a través de la llum”. També es pot fer una ruta pels llocs associats al pintor, incloent la seua casa natalícia, al costat de l’església de Santa Catalina on va ser batejat; el Centre del Carme, antiga escola de Belles Arts on es va formar; el Centre Cultural Bancaixa, que li sol dedicar exposicions temporals; i la platja de la Malva-rosa, que va inspirar algunes de les seues escenes més famoses. L’empresa Turiart ofereix visites guiades per la València de Sorolla el primer diumenge de cada mes i en el restaurant Vertical es pot provar un menú inspirat en la seua obra. És el moment de descobrir la llum i els llocs que van inspirar a l’artista.

 

2.    Capital verda europea 2024 

jardín del Turia

 

L’aposta de València per la sostenibilitat li ha valgut ja diversos reconeixements internacionals. El més recent ha sigut la designació com a Capital Verda per la Comissió Europea per a 2024, per haver implantat projectes per a reduir l’impacte mediambiental i que milloren la qualitat de vida. A la creació i protecció d’espais verds com el Parc Natural de l’Albufera, l’horta periurbana i el Jardí del Túria, s’uneixen iniciatives de mobilitat sostenible, una bona gestió dels residus urbans i la recuperació per als vianants d’espais públics. 
Una de les millors maneres d’explorar València és a peu o amb bici, perdent-se pels carrerons del centre històric o passejant pels seus parcs i avingudes àmplies. Enguany els visitants poden gaudir de més de 30.000 m² de noves zones per als vianants. A les ja habilitades a la Plaça de l’Ajuntament i la Plaça del Mercat, entre el Mercat Central i La Llotja, s’uneix la Plaça de la Reina. Espais ideals per a gaudir de l’ambient i dels monuments i edificis històrics que els envolten.
Anar amb bici és una altra opció saludable i sostenible per a explorar València i els seus voltants. Ara és més fàcil que mai gràcies a l’extensa xarxa de carrils bici i la construcció d’un nou anell verd per a ciclistes i vianants al voltant de la ciutat. La meitat d’aquest corredor circular de més de 56 quilòmetres que comunica l’horta amb la mar ja s’ha habilitat i l’any 2023 s’afegiran nous trams. Permet als visitants recórrer els parcs naturals del Túria i l’Albufera, entre d’altres.

 

3. El gegant Gulliver torna al jardí del Túria

Gulliver Park Valencia

 

Els xiquets estan d’enhorabona ja que el popular Parc Gulliver torna totalment restaurat al Jardí del Túria. Una vegada més, podran lliscar-se per la jaqueta del gegant Gulliver, grimpar per les seues barbes i rondar entre les seues cames. A més de millorar la il·luminació i la seguretat de les instal·lacions, també s’ha instal·lat un sistema de rampes per a fer el parc infantil accessible a tots, així com noves zones enjardinades. I, en l’espai interior de la figura, s’ha creat una nova zona de jocs perquè els menors que no poden encara pujar al Gulliver gaudisquen també d’aquesta singular experiència. A poca distància es troba la Ciutat de les Arts i les Ciències, que l’any 2023 celebra el 20é aniversari de l’Oceanográfic i el 25é de l’Hemisfèric, per a completar un dia perfecte en família.

 

4. Nou centre d’art contemporani al palau valeriola 

Centro de arte Hortensia Herrero

 

València comptarà amb una nova col·lecció d’art modern al Centre d’Art Hortensia Herrero, l’obertura del qual està prevista a finals de 2023. El centre, situat en un antic palau, reunirà obres d’artistes com Andreas Gursky, Anselm Kiefer, Georg Baselitz o Anish Kapoor, així com exposicions temporals d’altres artistes de renom internacional. Si t’agrada l’art modern, no deixes de visitar també l’IVAM i Bombas Gens Centre d’Art, dos exemples de l’àmplia oferta museística de la ciutat, que inclou des de grans pinacoteques a curioses col·leccions com els soldadets de plom del Museu L’Iber o els ninots del Museu Faller, així com Caixaforum València, inaugurat recentment. Amb aquesta varietat i qualitat de museus, no és d’estranyar que València haja sigut triada seu del Congrés del Consell Internacional de Museus, ICOM-CC, que se celebrarà al setembre.

 

5. València, seu del mundial de gimnàstica rítmica

L’esport es viu amb passió a València. Tant si eres una persona activa com si prefereixes ser un mer espectador, trobaràs alguna cosa al teu gust. Enguany, a més dels partits de la lliga de futbol (el València CF celebra l’any 2023 el centenari del mític estadi de Mestalla) i de basket, i les carreres de motociclisme del circuit Ricardo Tormo, podràs veure també als millors gimnastes del món a València. Del 23 al 27 d’agost se celebrarà el Campionat del Món de Gimnàstica Rítmica a les instal·lacions de Fira València. A més, els amants del running poden participar en més de 50 carreres a la ciutat, incloent la marató i la mitja marató Trinidad Alfonso, mentre que les platges i la marina atrauen a les persones que volen practicar SUP (stand up paddle), caiac i molts altres esports nàutics.

 

6. Nous locals d’oci alternatiu al costat de la mar i l’horta

Villa Indiano Valencia

 

València renova contínuament la seua oferta d’oci amb més bars, restaurants i espais culturals alternatius. Gran Martínez (Avinguda del Port, 318) és una de les propostes més singulars: una antiga farmàcia de finals del segle XIX en la zona del Grau on passar una vetlada grata gaudint de bona música i encara millors còctels (i també alguna cosa per a picar quan entra la fam). Per a una experiència diferent, escapa’t a l’horta! Fàcilment accessible amb metro, Vila Indiano a Burjassot combina un restaurant de cuina tradicional valenciana amb un jardí cultural de 2.500 m² on gaudir de tallers, concerts i xarrades - o d’una orxata refrescant en els mesos d’estiu – en un ambient relaxat amb vista a l’horta i la Serra Calderona. A la zona de negocis de la ciutat ha arribat el restaurant Begin (Avinguda Corts Valencianes, 50), un local sorprenent pel seu interiorisme que conjumina en la seua carta producte de proximitat i ecològic i respecte pel benestar animal. Busques un nou lloc on deixar-te caure a la nit? Prova el Soho Boutique Turia (Carrer Gravador Esteve, 36), un hotel coquetó a un pas del Jardí del Túria.

 

7. Més trens d’alta velocitat 

Arribar a València des d’altres punts d’Espanya és ara molt més fàcil, sostenible, ràpid i també més econòmic, gràcies a la nova oferta de trens d’alta velocitat low cost. A les connexions entre Madrid i València que ja ofereixen els operadors Ouigo i Avlo (la filial de Renfe), s’han sumat en els últims mesos de 2022 els trens d’Iryo, la nova marca d’Ilsa (societat en la qual participen Air Nostrum i Trenitalia), també en aquesta ruta. Moure’s en transport públic per València és també més fàcil amb l’extensió de la xarxa de metro, incloent la nova línia 10 que connecta el centre amb la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com de la xarxa d’autobusos nocturns.

 

8. Entre les millors destinacions universitàries del món 

University Valencia

 

València ha entrat en el rànquing de les cent millors destinacions d’estudiants del món. Així ho reflecteix l’última edició del QS Best Student Cities, que col·loca a la ciutat en aquesta llista selecta, al costat d’altres ciutats com Londres, Atenes, Amsterdam, Berlín, Edimburg, Munic, Lisboa, San Francisco, Tòquio o Sao Paulo. València és, amb Madrid i Barcelona, la representació espanyola en aquest rànquing que valora les opinions dels estudiants per a qualificar les millors ubicacions universitàries, en funció de factors com l’assequibilitat i la conveniència. Les universitats valencianes estan també entre les favorites pels estudiants Erasmus que trien Espanya. Visit València ha estrenat recentment un nou servei per a facilitar als estudiants la seua estada a la ciutat, a través d’un portal informatiu dins de visitvalencia.com.

A més, els seus prop de 20 quilòmetres de platja, més de 2 milions de metres quadrats de jardins, transport públic assequible o assistència sanitària de qualitat, converteixen a València en la millor ciutat del món per a viure, segons el rànquing d’InterNations. Aquesta és la major comunitat de persones que viuen o treballen fora del seu lloc de naixement. La ciutat ja va ocupar aquesta primera posició l’any 2020 i ara ha tancat 2022 liderant de nou el llistat i la categoria de qualitat de vida.

 

9. València, referent internacional en innovació i tecnologia  

Marina de Valencia

 

La ciutat ha consolidat el seu lideratge en innovació i tecnologia gràcies als seus avanços en digitalització, que ha posat al servei dels seus habitants i visitants, i al seu potent ecosistema emprenedor. Per això, acollirà al mes de març de 2023 The Next Web Conference, un esdeveniment tecnològic impulsat pel diari econòmic Financial Times, que se celebrarà a La Marina amb una llarga llista de conferències impartides per ponents internacionals de prestigi. Durant 16 anys aquesta conferència s’ha realitzat a Amsterdam amb més de 10.000 assistents anuals i ara tindrà una nova connexió al Mediterrani. A més, València, l’any 2022, ha sigut Capital del Turisme Intel·ligent juntament amb Bordeus, un reconeixement que li va donar la Comissió Europea i que li ha portat també a acollir el III Congrés Mundial de Destinacions Turístiques Intel·ligents. També ha sigut triada com una de les tres ciutats més innovadores d’Europa per la seua estratègia d’innovació Missions València, un full de ruta per a aconseguir una ciutat que siga més saludable, sostenible, compartida i emprenedora.

 

10. Capital gastronòmica mundial 

València, l’any 2023, serà la seu del lliurament dels premis The World’s 50 Best Restaurants, coneguts com els Oscars de la restauració. La ciutat es converteix així una vegada més, després de l’èxit de la celebració de la Gala Michelin per a Espanya i Portugal 2022, en capital gastronòmica mundial. L’organització dels 50 Millors Restaurants del Món s’ha decantat per una destinació amb nombrosos valors gastronòmics, com la seua llarga tradició culinària; la seua creativitat mediterrània; el seu ferm compromís amb la gastronomia sostenible; la qualitat de les seues cuines gràcies a noms com Quique Dacosta, Ricard Camarena o Begoña Rodrigo; i al seu dinamisme, amb contínues obertures de locals per a tots els gustos. València tornarà a ser el centre de totes les mirades dels principals referents culinaris mundials.