Programa d’actes de la festa de la Mare de Déu dels Desemparats

Categories: festes i tradicions.

ÀREA TURÍSTICA: Centre històric

Vols conéixer una festa tradicional valenciana? El segon diumenge de maig els valencians tenen una cita amb la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de la ciutat i popularment coneguda com La Geperudeta. Se la coneix així per la inclinació lleu del seu cap per a mirar a la gent, que fa que semble que té un gep xicotet o “gepa”, d’ací aquest apel·latiu afectuós.

És una festa que se celebra amb especial devoció pels valencians i enguany s’intensifica per la celebració del centenari de la coronació de la Mare de Déu. Fes una ullada al programa d’actes i uneix-te al que més t’abellisca.
 

Programa d’actes Mare de Déu dels Desemparats
 

Dijous 11 de maig

20.00 h: Dansà infantil amb la participació de la fallera major infantil de València i la seua cort d’honor, acompanyades pel grup de Tabal i Dolçaina de la Junta Central Fallera. A continuació, la plaça de la Mare de Déu acollirà també la representació de l’obra de teatre Verge de folls del dramaturg Juan Alfonso Gil Albors.
 

Divendres 12 de maig

20.00 h: eixida de la imatge original de la Mare de Déu des de la seua Basílica a la Catedral, en processó amb el res del Rosari. Es tracta d’un esdeveniment especial, organitzat amb motiu d’aquest Any Jubilar, ja que la imatge original ix del seu santuari en comptades ocasions: l’última vegada va ser fa 9 anys, el 5 d’abril de 2014, amb la “Missió Magnificat”, i la penúltima, al maig de 1961, amb motiu de la seua proclamació com a Patrona principal de la Regió valenciana, també al Pont del Real.

22.00 h: Dansà dels grups de ball de les comissions falleres amb la participació de la fallera major de València i la seua cort d’honor acompanyades pel grup de Tabal i Dolçaina de la Junta Central Fallera.
 

Dissabte 13 de maig

11.00 h: Processó del centenari de la coronació pontifícia de la Mare de Déu, que inclourà un acte central davant del Pont del Real, que finalitzarà amb un espectacle pirotècnic.

La imatge eixirà per la Porta dels Apòstols de la Seu i passarà per la Plaça de la Mare de Déu, carrers de L’Almoina, El Salvador i Trinitaris i per la Plaça del Temple arribarà fins al Pont del Real.

L’acte commemoratiu inclourà el cant de l’himne del mestre Serrano “València canta”, el de la Coronació i l’estrena de l’himne del centenari de la coronació. A més, es pronunciaran diversos parlaments -un d’ells de l’Arquebisbe- i tindrà lloc l’oferiment de la “Corona de Caritat” a la Patrona, per part del rector de la Basílica “i en nom de tots els valencians i devots que han realitzat donatius per a l’obra social de la Basílica”.

Una vegada finalitze l’acte, la imatge original serà traslladada en processó de nou fins a la Basílica, des de la Plaça de Tetuan, passant pel carrer de la Pau, Plaça de la Reina i el carrer de la Barchilla i en acte privat tornarà al seu cambril. 

18.30 h: Dansà dels grups de ball dels pobles interpretada per l’Associació Cultural Escola de Tabal i Dolçaina Russafa-fa.

20.00 h: Toc manual de campanes des del Micalet.

22.00 h: Concert de la Banda Simfònica Municipal de València a la plaça de la Mare de Déu

23.30 h: Mascletà nocturna a la plaça de l’Ajuntament a càrrec de la pirotècnia Gironina.

Posteriorment, també a la plaça de la Mare de Déu, hi haurà dansà amb la participació dels grups de ball de la ciutat de València i recital de cant d’estil amb la col·laboració de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.
 

Diumenge 14 de maig

05.00 h: Missa descoberta

08.00 h: Missa d’infants a la Plaça de la Mare de Déu.

10.30 h: Trasllat de la Mare de Déu a la Catedral.

12.00 h: Missa pontifical a la Catedral.

14.00 h: Mascletà a càrrec de la pirotècnia Vulcano a la Plaça de l’Ajuntament.

18.00 h: Processó des de la plaça de la Mare de Déu passant per Cavallers, Tossal, Bosseria, Mercat, Maria Cristina, Sant Vicent, Plaça de la Reina, Mar, Avellanes, Palau, Almoina.

Cantata dedicada a la mare de Déu dels Desemparats interpretada per Ainhoa Arteta a iniciativa de l’Estudiantina de Dret, amb motiu del Cinquantenari de la Ronda a la Mare de Déu de les estudiantines universitàries i el Centenari de la Coronació de la Mare de Déu.

Tocs manuals de campana, patrimoni de la Unesco

Amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats, l’associació de Campaners de la Catedral realitzarà diversos tocs manuals de campanes des del Micalet. El toc manual de campanes va ser reconegut com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat al mes de novembre de 2022. Si vols assistir en directe, pots sol·licitar la teua plaça en aquest enllaç. 

Hi haurà tocs manuals el 12 de maig a les 16.30 i a les 20.00; el 13 de maig a les 7.30 i les 11.00 i el 14 de maig a les 10.30, les 12.00, les 18.30 i durant la processó, de 19.30 a 21.45 h.

L’espai del campanar és xicotet, així que únicament hi ha 25 places en cada toc. No esperes molt per a reservar la teua plaça i viure aquesta experiència tan singular!
 

+ INFO

Detalls

  • Dates de l'esdeveniment
  • Des de:

    11-05-2023

  • A:

    14-05-2023

  • Lloc

    Plaza de la Virgen

COM ARRIBAR

Plaza de la Virgen, Plaça de la Verge, Valencia, Spain

Obtenir ruta