Jardins del Turia

Antiguo cauce del Turia, València

ÀREA TURÍSTICA: Centre històric

El Jardí del Túria és un dels parcs naturals urbans més grans d'Espanya, un espai verd de més de nou quilòmetres transitables que travessa la ciutat amb zones lúdiques i esportives i romàntics racons on perdre's. Des del parc de Capçalera fins a la Ciutat de les Arts i les Ciències, els Jardins del Túria són un recorregut ideal per a runners, ciclistes, famílies i amants de la naturalesa. Coronat per 18 ponts que són empremta de segles d'història, l'antic llit toca a ambdues vores amb alguns dels principals museus i monuments de la ciutat.

Aquest immens jardí està construït sobre l'antic llit del riu Túria el qual va ser desviat per a evitar les contínues inundacions que patia la ciutat. Després de la gran riuada del 14 d'octubre de 1957 que va desolar la ciutat, es va desviar el llit del Túria al sud de València, deixant lliure una important franja de terreny que creua la ciutat d'Oest a Est, rodejant el centre històric.

Inaugurat en 1986, diversos urbanistes i paissatgistes van dissenyar els diferents trams del llit, reproduint l'antic paisatge fluvial i creant un recorregut únic poblat per palmeres i tarongers, fonts i pins, plantes aromàtiques i estanys, pistes esportives i rosers. L'immens jardí està a més limitat pel parc de Capçalera i el Bioparc a l'Oest, i l'avantguardista Ciutat de les Arts i les Ciències al costat oposat, quasi en la desembocadura. Podríem dir que els Jardins del Túria connecten la sabana africana, recreada fidelment al Bioparc, amb el món submarí i els ecosistemes que poden visitar-se a l'Oceanogràfic, o amb l'espectacular auditori d'òpera, el Palau de les Arts, ambdós a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Al recorregut hi ha altres parades interessants, com el Gulliver, un immens parc de tobogans en què els xiquets, com si de lilliputencs es tractara, enfilen i llisquen pels dits, el pèl o les cames d'esta gegant figura de 70 metres. No molt lluny d'ell, es troba el Palau de la Música, amb una completa programació anual, i àmplies esplanades al seu exterior per a patinar o jugar al futbol per als xicotets amateurs. Al parc de Capçalera poden llogar-se xicotetes barques amb forma de cigne i als estanys que envolten la Ciutat de les Arts i les Ciències, durant els mesos estivals hi ha boles per a caminar sobre l'aigua i canoes.

Com València és una ciutat plana, els Jardins del Túria són un lloc ideal per als amants del running o per recórrer-los amb bici, seagway o tàndem. Al mateix llit poden llogar-se aquests xicotets vehicles. Al trajecte hi ha també bars i cafeteries amb extenses terrasses per reposar forces. Els Jardins del Túria estan coronats per 18 ponts de diferents èpoques i estils arquitectònics.

Destaquen els històrics ponts de Sant Josep (S.XVII), Serrans (S.XVI), Trinitat (S.XV), del Real (S.XVI) i del Mar (S.XVI); així com els més recents: el Pont de l'Exposició, el del 9 d'octubre, el de les Flors o el de l'Assut d'Or; dissenyats per Santiago Calatrava; el de les Arts, junt a l'IVAM, de Norman Foster; o el de l’Àngel Custodi, d'Arturo Piera.

L'antic llit unix també punts d'imprescindible visita a València, com les Torres de Serrans, porta de l'antiga muralla que abraçava València i hui mirador privilegiat del centre històric i els jardins; l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) o el Museu de Belles Arts, tots ells ubicats a la vora de l'antic Túria, que hui pot servir de guia per a un interessant recorregut cultural per la ciutat de València.

Detalls

  • Informació dels horaris

    Entrada lliure

COM ARRIBAR

Antiguo Cauce del Rio Turia, Paseo de la Pechina, Valencia, España

Obtenir ruta