València estrena la tercera connexió d’alta velocitat amb Madrid amb l’operador Iryo

| 27.11.2022 | 16:56

Madrid i València mai havien estat tan a prop. Gràcies a l’entrada de companyies com la hispanoitaliana Iryo, que s’estrena ara; la francesa Ouigo que ha començat a operar recentment; i l’espanyola AVLO de Renfe, ja és possible viatjar amb tren d’alta velocitat entre Madrid i València en menys de dues hores a un preu més assequible.  

Aquesta nova oferta de transport per ferrocarril ajuda a fer més competitiu el preu de l’alta velocitat i facilita els desplaçaments a la ciutadania en proporcionar més freqüències. El primer pas ha sigut unir València amb la capital en menys de dues hores i amb preus que van des dels 7 euros per a adults (AVLO), 9 euros (Ouigo) i 18 euros (Iryo). El preu dels bitllets és flexible, depenent de l’antelació de compra i disponibilitat dels trens.  

La liberalització de la xarxa de transports d’alta velocitat significa un canvi en la imatge de la destinació, tant a nivell nacional com internacional, posicionant-lo com una destinació turística amb infinites possibilitats. I la connexió low cost de València amb Madrid, de la mà d’Ouigo, AVLO i Iryo suposa un atractiu afegit per a l’arribada de visitants.  

 

Transport més sostenible

D’altra banda, l’arribada d’aquestes noves companyies i el consegüent descens de preus és, al mateix temps, una aposta per la sostenibilitat i el turisme. Unes tarifes més competitives suposen sens dubte un incentiu per a l’ús del tren, un mitjà de transport menys contaminant que el vehicle privat, i al mateix temps fan que destinacions com València siguen més accessibles per a visitants joves, entre d’altres.  

Iryo arriba a València amb una oferta de 16 trens setmanals que uneixen l’Estació de València Joaquín Sorolla amb l’estació de Madrid Chamartín Clara Campoamor, que se suma als 42 d’AVLO i 70 d’Ouigo. 

 

L’alta velocitat deixarà de ser un luxe 

La xarxa d’AVE (Alta Velocitat Espanyola), que ha suposat una inversió de més de 60.000 milions d’euros, és la més extensa d’Europa i superarà els 4.000 quilòmetres de longitud abans que acabe l’any, amb la incorporació de l’AVE a Múrcia. Sens dubte un avantatge competitiu a l’hora d’atraure turistes, tant nacionals com internacionals.  

 

Sevilla i Galícia molt a la vora 

De moment, els nous operadors d’alta velocitat han apostat per la ruta Madrid-València, que s’estrena el pròxim 16 de desembre, a la qual podrien sumar-se noves connexions amb la capital valenciana.  

Madrid - Barcelona i Madrid - Sevilla són altres de les rutes que ja tenen en cartera les noves companyies, a les quals se sumarà Galícia l’any 2026.  

Així, de la mà d’aquestes noves connexions més assequibles, l’atractiu turístic de València creix a alta velocitat.