Festivitat 9 d'Octubre Dia de la Comunitat Valenciana

Cada 9 d’octubre, els valencians i valencianes celebren el dia de la seua comunitat. Històricament se celebra que en eixa data, l’any 1238, Jaume I va entrar oficialment en la ciutat de València per a alliberar-la del domini musulmà.

Des de 1365, cada 9 d’octubre, la Senyera valenciana presidix els actes. Es baixada des del balcó principal de l’Excel·lentíssim Ajuntament i es trasllada en processó cívica fins el Parterre, on davant l’estàtua del Rei En Jaume es realitza una ofrena floral. En acabar l’acte, i després de cantar l’Himne Valencià, és entregada a l’Arxiu Municipal.

Actualment, el 9 d’octubre és jornada festiva en tota la Comunitat Valenciana, tot i que té molt més arrelament en la ciutat de València. Paral·lelament al programa oficial, altres institucions i col·lectius efectuen altres actes, com per exemple balls i música regionals o l’entrada de Moros i Cristians.

El 9 d’octubre coincidix amb el dia de Sant Donís, el dia dels enamorats valencians. És típic d’esta festivitat que els homes regalen a les dones el que es coneix com “Mocadorà”, o també anomenada “Mocaorà”, que és el nom que li donen als dolços de massapà recollits dins d’un mocador, en forma de fardell, tancat amb un nus o un anell.

Cada any els pastissers valencians preparen milers i milers d’estes figuretes de massapà. Com a dada curiosa, cal dir que per a eixe dia són més de 70.000 els quilos de massapà empleats per elaborar unes 200.000 “mocadoràs”, que després es regalen a esposes, novies o mares.