Les millors rutes a peu per a passejar per València

Passeja sense presses, redescobreix i enamora't de València

“El món s'esfondra i nosaltres ens enamorem”… És un dels retrobaments més mítics de la història del cinema, Casablanca. Així volem que siga la teua volta a València, de les quals fan història. T'esperen jardins infinits, assolellades places amb terrasses, mediterranis carrerons, grans avingudes, llargues platges d'arena, façanes gòtiques, barroques i modernistes, espais oberts d'allò més futurista i mil xicotets detalls que, a vegades, per les presses passen desapercebuts als nostres ulls…  València està en Modo ON, a quines esperes per a tornar a trepitjar la seua història? o la platja? o el verd dels seus jardins? Posa't calçat còmode i prepara't per a redescobrir-la caminant barri a barri, perquè… “sempre ens quedarà València”.  

Per a facilitar les visites ací tens una guia de les zones més destacades de la ciutat, organitzada entorn de 5 àrees perquè planifiques el teu temps i gaudis del passeig.

Mapa zonas València

 

 

 

Consulta el pla perquè la teua experiència siga completa.

1. Centre històric: 2.000 anys a l'abast dels teus ulls

centro iglesia santos juanes

 

Tant si has passejat mil vegades per ell com si ho trepitges per primera vegada, hi ha tant de patrimoni cultural en el centre de València que et sorprendrà, i gran part és als seus carrers i en l'exterior dels seus edificis, esperant que repares en ell. És un dels centres històrics més grans d'Europa. Compta amb edificis tan bells com La Llotja de la Seda, un tresor del gòtic civil per dins i per fora. Has parat alguna vegada a contemplar les seues gàrgoles? Són personatges en postures ‘curioses’, posseïsca, que et sorprendran!

Just davant, des d'una altra arquitectura imponent, la del modernista Mercat Central, hi ha dues figures que bé podrien conversar amb les seues veïnes gàrgoles. La cúpula, que aconsegueix 30 metres d'altura, està coronada per un penell en forma de cotorra i en una altra d'elles hi ha una altra en forma de peix. Conten que la primera té un pretendent a qui ignora. El Pardalot (Pajarote) mira cap a ella des de la pròxima Església dels Sants Joans, mentre la cotorra es mou amb els vents mirant a totes direccions.

Per part seua, la construcció de les entrades a la Catedral de València permet veure tres diferents estils sense tan si més no entrar en ella. La Porta de l’Almoina, romànica, la dels Apòstols, que és gòtica, i la dels Ferros, barroca. Tot un viatge per la Història de l'Art amb només donar-li la volta a aquesta església! En la dels apòstols se celebra cada setmana el Tribunal de les Aigües i en la romànica hi ha esculpides 14 caps sobre els arcs. Qui són? Set parelles que van vindre a poblar València des de Lleida després de la reconquesta de la ciutat, amb els seus respectius noms impresos en la pedra. 

Un altre punt interessant del passeig és la plaça de la Verge, on cal detindre's a contemplar la Font, tota una icona de la ciutat. Sabies que la figura del baró representa al Riu Túria? Sí, no és Neptú, i les dones que ho envolten són les huit séquies del Túria: Rovella, Rascanya, Favara, Quart, Tormos, Benager, Faitanar, Mislata i Mestalla, amb noms d'origen àrab. València, l'horta i l'aigua, sempre al mateix compàs.

Aquests són només alguns punts en els quals detindre's, però hi ha molts més. Les Torres de Serrans, que en un temps van ser presó, i les de Quart; la Plaça Redona, el barri del Carmen o la plaça de la Almoina, sobre l'antic fòrum romà, són llocs dels quals t'enamoraràs. El llistat és quasi interminable…

DESCOBREIX EL CENTRE HISTÒRIC

 

 

2. Jardí del Túria: 9 quilòmetres verds, frondosos i futuristes

bici ciudad de las artes

 

Aquesta zona àmplia i enjardinada també farà que t'enamores de València i dels seus tons verds. Ideal per a recórrer-la a peu o amb bicicleta. El Jardí del Túria, espai guanyat per a la ciutat després del desviament del Túria per les riuades, és el millor lloc per a l'oci, l'esport, l'esplai i per a tranquils passejos a qualsevol hora del dia. Amb vegetació típica de la zona, palmeres, tarongers, moreres, rosers, plantes aromàtiques, estanys i fonts, està a més coronat per 18 ponts de diferents estils des de la zona del Parc de Capçalera fins a les proximitats de la mar: el Pont del 9 d'Octubre (S. XX), el de Campanar (S. XX), el de Ademúz (S. XX), el de les Arts (S. XX), el de San José (S. XVII), el de Serrans (S. XVI), el de Fusta (S. XXI), el de la Trinitat (S.XV), el del Real (S. XVI), el de l'Exposició (S. XXI), el de les Flors (XXI);  el de la Mar (XVI) el d'Aragó (XX), el de l'Àngel Custodi (S. XX), el de Regne (S. XX), el de Montolivet (S. XXI); el de l’Assut d’Or (XXI) i el de Drassanes (S.XX). Val la pena parar a contemplar aquestes passarel·les, que són tot un símbol, la comunicació, antigues vies per al comerç i les persones i reflex hui del passat i present. En aquest recorregut caminaràs sota construccions que van del segle XV al XXI.

Aquest viatge en el temps et deixarà en el futur. Una ciutat que va servir d'escenari a Disney per a rodar Tomorrowland i que, la mires per on la mires, té una bona instantània.  En la Ciutat de les Arts i les Ciències, a més de veure els imponents edificis de l’Hemisfèric, Palau de les Arts, Museu dels Ciències, l'Àgora i l’Oceanogràfic, hi ha nombroses sendes per a contemplar flora autòctona, o també és agradable pujar a l’Umbracle, un mirador de més de 17.000 metres, amb zona expositiva a l'aire lliure, que permet contemplar una estupenda panoràmica del complex complet.

Al Jardí del Túria toparàs amb altres punts interessants, com el Palau de la Música i el Passeig de l'Albereda, en una de les seues ribes, una avinguda gegantesca amb ficus centenaris, terrasses i restaurants, molt pròxima als Jardins de Vivers  i Monforte, espais a l'aire lliure on respirar i desconnectar, en un ambient plagat de romanticisme.

 

DESCOBREIX L' ALAMEDA, CIUTAT DELS ARTS I OCEANOGRÀFIC

 

 

3. Respira i gaudeix de la seua llum, estàs al Mediterrani

Atardecer playa bici

 

A vegades, l'estrés ens fa oblidar-lo, però per a un bon passeig només fa falta un bon entorn i aquest és de quadre. Amplis espais per a caminar, llargues platges d'arena groga, establiments amb immenses terrasses i tot l'encant dels carrerons dels antics barris de pescadors. Entrem en la zona de la ciutat en la qual Sorolla va pintar escenes a l'aire lliure, sota una llum redemptora, de xiquets jugant en tranquil·les aigües blaves i dones caminant amb blanques ombrel·les i vestits de lli. L'entorn ha canviat des de llavors, però no la llum i el Mediterrani, què més necessites per a un bon passeig?

Perquè encara hi ha més, abans d'arribar a la platja de la Malva-rosa està la Marina de València, una zona ideal per a caminar, patinar o muntar amb bici, per les seues àmplies esplanades i zones enjardinades, En ella, destaca l'edifici Veles e Vents, que rep el nom d'un poema de l'escriptor valencià Ausiàs March. Va ser ideat per David Chipperfield i Fermín Vázquez per a acollir els convidats de la America’s Cup, el seu disseny és espectacular i és un bon lloc per a prendre una vista panoràmica de la dàrsena.

A continuació, la platja de la Malva-rosa i el passeig de Neptú amb les seues alegres terrasses; i a la seua esquena el barri de moda, el Cabanyal. Un lloc que conserva tot l'encant de temps antics amb carrerons replets de construccions del modernisme popular. Alegres cases de dues altures amb façanes de ceràmica dels colors típics de l'època, el blau, el blanc i el verd.

Aquesta zona és extensa i el passeig pot allargar-se per la platja de la Patacona. Habitualment tot aquest recorregut ofereix una gran oferta d'oci i restauració, així com diverses activitats nàutiques. Un bany a la platja, un passeig amb bicicleta, degustar l'autèntica paella valenciana o gaudir de l'ambient de les terrasses al costat de la mar sempre és un bon complement per al passeig.

DESCOBREIX MARINA, LES PLATGES I EL BARRI DEL CABANYAL​

 

 

  4. Un passeig cosmopolita pel modernisme valencià  

Mercat de Russafa

 

Si ja has recorregut el centre històric, la ruta del modernisme compta també amb molts llocs recomanables. Amb amples voreres i plagat d'edificis senyorials i palaus modernistes, la zona de l'Eixample és un altre lloc idoni per al passeig i per a fer un alt en el camí en alguna de les seues terrasses. Contemplar les façanes de carrers com Don Joan d'Àustria, Sorní, Cirilo Amorós o Conde Salvatierra són suficient per a delectar la vista, però és que a més en aquesta zona hi ha altres construccions més monumentals que arquitectònicament també criden molt l'atenció només amb veure-les per fora. Són l'Estació del Nord, amb els seus mosaics modernistes; la plaça de l'Ajuntament, ara per als vianants; la façana barroca del Palau del Marqués de Dos Aguas, amb les figures del Riu Túria i el Xúquer a banda i banda de l'entrada; el també modernista Mercat de Colón, amb l'animat ambient que l'envolta; o la Plaça del Patriarca i el carrer de la Pau, que és una de les vies que més edificis modernistes conserva.

A l'altre costat de la Gran Via t'espera Russafa. Un bulliciós barri també d'àmplies voreres, que molts coneixen com el ‘soho’ valencià, amb molta vida entorn del seu mercat i palauets modernistes, ha atret en els últims anys gran nombre de restaurants i bars.

A tan sols un salt d'ací, pots trobar el Parc Central, un jardí de més de 100.000 metres quadrats que ha guanyat terreny a les antigues vies del tren i hui acull més de 1.000 arbres, estanys, zones de joc i antigues naus industrials restaurades. Un espai molt recomanable per a un tranquil passeig.

DESCOBREIX EIXAMPLE I RUSSAFA

 

 

5. Un altre luxe de parc verd a l'oest de la ciutat

Parque cabecera

 

Seguint el Jardí del Túria cap a l'oest, en l'extrem oposat a la Ciutat dels Arts els Ciències, es troba un altre dels millors llocs per a passejar de la ciutat, el Parc de Capçalera. Des d'ell s'accedeix a Bioparc, un tros d'Àfrica incrustat en una urbs del segle XXI com és València. El Parc que abraça aquest parc, el de Capçalera, contrasta igualment amb la bullícia d'una gran ciutat. Amplis jardins i arbredes, sengles per a caminar i muntar amb bici o un estany amb barques envoltat de flora autòctona. És perfecte per a relaxar-se. Escapa't a descobrir-ho. 

 

DESCOBREIX BIOPARC I PARC DE CAPÇALERA

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Hemisfèric València
Ruta llocs imprescindibles de visitar
Lonja Seda
Ruta a peu pel centre històric
Jardines del Turia
Ruta En Bici