El Barri del Cabanyal

La història valenciana va unida a la d’aquest barri marítim. El Cabanyal-Canyamelar va arribar a ser un municipi independent en el segle XIX, davall el nom de Poble Nou del Mar. Encara hui és un barri de pescadors, protagonista de les estampes més costumistes, on la vida té un altre ritme.

El seu valor arquitectònic és incommensurable. Al Cabanyal hi ha barraques, casetes de pescadors, fatxades de taulellets, edificis de colors i estructures modernistes. Des de la Llotja de Pescadors al Mercat del Grau; passant per les vivendes del carrer de Sant Pere, La Reina o Escalant; i inclús la zona del Progrés i Amparo Guillem. La particular planta dels seus edificis i la disposició del seu urbanisme (els carrerons són quasi un laberint) també són responsables d'un clima social i un estil de vida molt autèntic, quasi extingit en les grans metròpolis.

En els últims temps, a més, un sentiment distint s'estén pels seus carrers. Les noves generacions han tornat la mirada cap a la zona de la platja, no sols per a comprendre el seu valor, sinó per a enriquir-ho a través de propostes culturals. Com ha passat amb altres barris al voltant del món, el sentiment bohemi ha impulsat un renaixement. La zona ja compta amb una xarxa que implica a col·lectius d'art i companyies de teatre amb nombrosos projectes en marxa. Bons exemples són la reobertura del Teatre El Musical (TEM) i el festival Cabanyal Íntim, cita primaveral amb obres en xicotet format, que situen l'escenari en les cases d'interés històric.

A propòsit de la gastronomia, també arriba una nova onada de cuiners amb gran respecte pel producte del mar. Prop de la platja sempre s'ha pogut disfrutar de bons arrossos a Casa Carmela i de les millors tapes de celler a Casa Montaña. Però hi ha propostes recents igualment serioses, com la vermuteria Anyora o la braseria Fumiferro. Si la idea és fer-se unes canyes, el millor és acompanyar-les amb les truites de La Peseta o els bocates gegants de La Pascuala i La Paca. Després es pot passar la resta de la vesprada, i inclús la nit, a La Fábrica de Hielo, un espai multidisciplinari on a vegades també s'instal·len food trucks.

COM ARRIBAR

Cabanyal, Avinguda de Blasco Ibáñez, Valencia, Spain

Obtenir ruta

NO ET POTS PERDRE

Playa del Cabanyal
Platja de El Cabanyal (Las Arenas)
oficina de turismo playa
Oficina de Turisme Platja