Festivitat de Sant Vicent Màrtir València

Sant Vicent Màrtir és el protector de la ciutat de València. Durant 5 segles va ser considerat el màrtir d'occident i València es convertiria en destí final de la ruta de pelegrinatge més important de tota Europa.

El 22 de gener és la data en què es venera el sant a València. Des de la vespra, les campanes de la catedral ens recorden la proximitat de la festivitat amb el toc a “cor” de les quatre de la vesprada i el “volteig” a les set i mitja de la nit. A les 9:00 h. el toc a “cor” ens anuncia la Solemne Missa Pontifical, que se celebra a la Catedral a les 10:30 h. A les 11:30 dóna començament la Processó General, que part des de la Catedral. El volteig de les campanes anuncia l'eixida del Baiard i l'estàtua del Sant per la Porta dels Ferros.
 

San Vicente Mártir


El recorregut d'aquesta processó recorda els llocs pels quals, el sant va rebre martiri. Es desplaça per la plaça de la Reina, fins al principi del carrer Sant Vicent, per a dirigir-se al carrer del Mar i després recórrer el carrer Avellanes. Allí, la processó passa per dues capelles dedicades al sant, realitzant-se un xicotet acte litúrgic a càrrec de l'Excm. Sr. Arquebisbe de València. Finalitzat l'acte el seguici torna a la Catedral per la Porta del Palau.

Les celebracions continuen a les 20:00 h. amb una missa mossàrab que es realitza a l'església de Crist Rei, és l'única missa d'aquest tipus (junt amb la de Toledo) que se celebra a Espanya.