Dia Internacional dels Museus 2022

Categories: exposició.

No t'ho perdes

Amb el lema «El poder dels museus», el dijous 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus (DIM).

 

Durant tot el dia, museus i institucions culturals de diversos llocs del món obrin les seues portes al públic de manera gratuïta. Així, locals i turistes poden submergir-se en ells i gaudir de les exposicions i activitats que alberguen.

 

Com cada any, els museus de València s’han apuntat a la celebració i han preparat una programació especial per a l’ocasió.

 

Aprofita l’oportunitat de visitar toootes les sales de la ciutat i deixa que aquesta experiència cultural et permeta connectar amb el teu passat, obrir la ment a noves idees i descobrir el meravellós poder de transformació que té l’art.

 

Pren nota i comença a organitzar la teua ruta dels museus.

 

El DIM porta propostes per a tots els gustos!

IVAM

L’IVAM s’uneix a aquesta celebració organitzant, del 16 al 22 de maig, una programació expandida per visibilitzar tot el seu potencial. Per tant, a més del dimecres 18 (Dia Internacional dels Museus) i el dissabte 21 de maig –dia en què l’obertura s’allargarà fins a les 24h–, al llarg de la setmana es visibilitzaran i activaran algunes de les línies troncals del museu.

18 de maig – DIM

Petroli

Batxillerat

IVAM Barri

Petroli pren com a punt de partida la novel·la Júlia d’Isabel-Clara Simó per a proposar un projecte interdisciplinari en el qual la composició musical, coreogràfica i escenogràfica està realitzada íntegrament per l’alumnat de Batxillerat de l’IES Barri del Carme. L’IVAM ha realitzat mediacions específiques per a donar suport a determinades qüestions tècniques i conceptuals.

Horari: 11:30 h i 13:30 h

Inscripció: www.ivam.es

 

 

Inventari (pensar en comú el museu)

Poliglotía

IVAM Ciutat

El projecte proposa la creació d’un lloc de trobada i dinamització que reflexione sobre les possibilitats, els límits i les problemàtiques relacionades amb el propi museu com a espai arquitectònic, institucional, relacional, creatiu, expositiu… En el marc del Dia Internacional dels Museus plantegem una sessió oberta al públic, dissenyada pel grup que conforma Poliglotía, amb l’objectiu d’oferir i visibilitzar part del procés de treball a la ciutadania interessada.

Horari: 18 h

Inscripció: www.ivam.es

 

Visita comentada a l’exposició Anni i Josef Albers. L’art i la vida

Mediacions expositives

Les visites comentades a les exposicions del museu són realitzades per integrants de l’equip de mediació de l’IVAM, un grup d’especialistes formats en Història de l’Art, Belles Arts o Humanitats. La seua intenció és facilitar lectures posicionades de les exposicions de l’IVAM al públic de manera àgil i enriquidora. L’exposició mostra la trajectòria de la coneguda parella d’artistes, però, en el recorregut que plantegem, visualitzarem especialment la trajectòria d’Anni Albers a partir dels seus plantejaments teòrics i artístics.

Horari: 18 h

Inscripció: www.ivam.es

21 de maig – Nit dels museus

Obertura extraordinària fins a les 24h

 

Taller amb M Reme Silvestre

IVAM Programa d’Art i Context

El Programa d’Art i Context s’acosta al procés d’investigació i creació de sis joves artistes: Darío Alva i Diego Navarro, Claudia Dyboski, Marina González Guerreiro, Álvaro Porras i M Reme Silvestre. Aquesta última, en companyia d’una osteòpata professional, desenvoluparà un taller en el qual desgranarà, a través del contacte amb el cos i nocions sobre el moviment del teixit fascial, diferents aspectes de la seua pràctica artística.

Dia: 21 i 22 de maig

Horari: per confirmar

Inscripció: www.ivam.es

 

 

Les Arts a l’IVAM

Actuació dels alumnes del Centre de Perfeccionament del Palau de les Arts

IVAM Col·labora

L’IVAM i el Centre de Perfeccionament Palau de les Arts Reina Sofia continuen reivindicant, amb aquesta col·laboració en forma de concert, la necessitat de treballar en una cultura oberta, polièdrica i plural, així com la importància de la cultura en el desenvolupament de les societats contemporànies.

Dia: 21 i 22 de maig

Horari: 18 h

Inscripció: www.ivam.es

 

La Naturalesa i la seua tremolor, Societat Doctor Alonso

En col·laboració amb l’IES Barri del Carme

IVAM en viu. IVAM Barri

La peça consisteix en un recorregut a peu per diferents llocs de la ciutat de València a manera de passeig-visita amb el qual revelar una altra realitat a partir d’eines pròpies del teatre, el cos, el pensament i el cinema, despertant en l’espectador possibilitats de percepció que el facen mirar, desxifrar i comprendre d’una altra forma, i convidant-lo a endinsar-se en la seua fantasmagoria. El recorregut ha sigut dissenyat a partir d’un taller impartit per Societat Doctor Alonso amb l’alumnat de Batxillerat de l’IES Barri del Carme.

Dia i horari: 21 de maig a les 18:30 h i 22 de maig a les 12 h

Inscripció: www.ivam.es

 

Visita comentada a l’exposició Zanele Muholi

Mediacions expositives

L’exposició mostra l’obra de Zanele Muholi (Umlazi, Sud-àfrica, 1972), artista i activista visual, i un/una dels fotògrafs i de les fotògrafes més aclamats i aclamades en actiu, que ha dedicat la seua vida i el seu treball a visibilitzar la realitat de la comunitat LGTBIQ+ sud-africana.

Dia: 21 de maig

Horari: 18 h

Inscripció: www.ivam.es

 

 

A més, durant la setmana…

 

Torna, Renau!

 

Clausura del projecte educatiu de llarga duració que va arrancar a l’octubre de 2021

IVAM Ciutat

Aquest projecte educatiu és una col·laboració de llarg recorregut entre l’IVAM, un equip d’artistes urbans i dotze centres educatius. Durant el curs 2021-2022 s’ha acompanyat al professorat i a l’alumnat en un projecte d’intervenció i reflexió artístiques que, partint de les possibilitats discursives i creatives de l’art mural, ha permés abordar des del museu algunes de les problemàtiques contemporànies que més preocupen la infància i a la joventut. Com a punt de partida, el projecte s’ha realitzat en diàleg amb l’exposició «Els exilis de Renau».

Dies: Del 16 al 20 de maig

Lloc: Les clausures tindran lloc en els diferents centres educatius que realitzen el projecte

*Grups tancats per a participants del projecte

 

L’Extraordinari!

Clausura de l’edició 2021-2022 dirigit a les famílies del context immediat del museu

IVAM Barri

L’IVAM obri els seus espais i els seus horaris a la infància, un públic que mereix habitar el museu des de les seues necessitats i els seus propis ritmes. Durant aquesta setmana de celebració, L’Extraordinari! culminarà la segona edició d’aquest projecte en un esdeveniment especial en el qual es convidarà a totes les famílies participants a venir al museu per a reactivar-lo.

Dia: 16 de maig

Horari: 17:30 h

*Grups tancats per a participants del projecte

 

Esperant un joc

Educació infantil

IVAM Escola

El projecte arriba a la seua fi aquest curs en el seu vessant presencial. Aquesta activitat, dissenyada i mediada per a tots els cursos d’Educació Infantil, ha sigut l’excusa per a convertir el museu en un espai de diàleg i jocs improvisats: un espai en mans de la infància de múltiples centres educatius durant tot el curs escolar 2021-2022.

Dia: 18 de maig

*Grups tancats per a participants del projecte

Obertura exposició

Art en terra erma 1939–1959. Museu de Belles Arts de Castelló

IVAM al territori

Constituïda fonamentalment per obres pertanyents a la col·lecció de l’IVAM, aquesta exposició assaja una lectura en la qual més que les diferències d’estil es contemplen les continuïtats, les semblances, els ressons mutus, l’esforç compartit. Una època en què la trama dels esdeveniments històrics –Guerra Civil espanyola i II Guerra Mundial– és tal que resulta absolutament determinant en les decisions poètiques, discursives, formals o estilístiques. Amb obres de: Albers, Alfaro, Appel, Brossa, Buch, Buñuel, Chillida, Dubuffet, Duchamp, Ferrant, Fontana, Francés, Gil, Julio González, Gorky, Gottlieb, Gumbau, Krasner, Lucebert, Soulages, Masson, Michaux, Millares, Miró, Newman, Oteiza, Palazuelo, Pascual de Lara, Renau, Matilde Salvador, Saura, Sempere, Tàpies, Reinhardt, Val del Omar… I una mirada fotogràfica entorn de la reconstrucció de la vida quotidiana a partir de les imatges de Catalá Roca, de Miguel o els Germans Mayo.

Dia: 19 de maig

Lloc: Museu de Belles Arts de Castelló

Horari del museu: De dimarts a dissabte: de 10 h a 14 h, i de 16 h a 20. Diumenge: de 10 h a 14h

Entrada: https://ivc.gva.es/es/ivc/mba/museu-de-belles-arts-de-castellon

 

Presents Densos

IVAM al territori

Aquest cicle, que parteix de la situació d’emergència ecològica de l’Albufera de València, té el modest propòsit de generar un espai en el qual compartir algunes eines que permeten posar en pràctica la nostra responsabilitat (response-ability) ecosocial i aprendre «les arts de viure en un planeta ferit», com diria Anna Tsing. La sessió del 21 de maig, a càrrec de Luisa Abenza (biòloga, rastrejadora, formadora de Cybertracker España), se centrarà en el rastreig d’aus.

Dia: 21 de maig

Horari: De 9 h a 13 h

*Grup tancat per a participants del projecte

 

Tape park!

Circuit de jocs al Jardí de l’IVAM

IVAM Famílies. IVAM Barri

El Col·lectiu TAV (Tape art València) ens convida a jugar i intervenir el Jardí de l’IVAM amb cintes adhesives de colors i ens permet explorar aquest espai a l’aire lliure del museu en família i transformant els llocs compartits de manera sostenible i efímera.

Dia: 22 de maig

Visita comentada a l’exposició A vegades, inesperadament, el present es troba amb el passat. Anna Boghiguian

Mediacions expositives

Aquesta és la primera exposició monogràfica que es dedica a l’artista Anna Boghiguian (el Caire, 1946) al nostre país. Va estudiar economia i política al Caire, i art i música a Mont-real. Des de la dècada de 1970, Boghiguian ha viatjat contínuament i el seu treball ha traçat les seues impressions i observacions de diverses societats, així com les seues experiències de no pertinença.

Dia: 22 de maig

Horari: 12 h

Inscripció: www.ivam.es

Museu Nacional de Ceràmica

Dimecres 18 de maig

Jornada de portes obertes

Horari de 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 20.00 h

Entrada gratuïta

 

Dissabte 21 de maig

Nit dels Museus

Horari de 20.00 h a 00.00 h

Entrada gratuïta

 

Visites guiades nocturnes

Apunta’t a les visites guiades a l’exposició permanent i descobreix el museu a la nit.

Hi ha dos torns: a les 20.30 h i a les 22.00 h

 

Entrada gratuïta prèvia reserva en el 604 049 150

Horari de reserva de dilluns a dijous de 10.00 h a 14.00 h

 

Taller de ceràmica

Aquesta visita guiada ens mostra les diferents tècniques de conformació i finalitza amb una pràctica en el torn amb l’ajuda d’un terrissaire.

El taller està destinat a grups escolars a partir de 4 anys i a grups d’adults, incloses persones amb diversitat funcional.

Horari: a les 10.00 h i a les 12.00 h

Activitat gratuïta prèvia reserva en el 604 049 150.

Horari de reserva de dilluns a dijous de 10.00 h a 14.00 h

Horario de reserva de lunes a jueves de 10:00 h a 14:00 h

Ciutat de les Arts i les Ciències

Miércoles 18 de mayo

Para celebrar el DIM, la Ciutat de les Arts ofrece «Armonía Cuántica 2022: La música de las ondas gravitacionales» en el Teatro de la Ciencia.

Este concierto, dirigido por Voro García e interpretado por el Antara Grup del Conservatorio Superior de Música Joaquín Rodrigo, une el mundo de la música con el universo de la ciencia.

Una composición única formada por cuatro piezas musicales exclusivas que pretenden traducir el sonido de la gravedad en música — el sonido para los seres humanos—.

Horario

18:30 h — Presentación e inicio de la Charla «Ondas gravitacionales, el sonido de la gravedad» a cargo de Alberto Aparisi y proyección del video de Isabel Cordero
18:30 h — Inicio del concierto:
Gravitational Kook, de Víctor González
CENCIA, de Víctor Campos
Leggo my EGO, de Pablo Andrés
Black holes, de Esther Pérez

19:30 h — Fin de la actividad

La entrada al concierto es gratuita previa inscripción y hasta completar aforo.

Museu Conjunt Hospitalari Sant Joan de l’Hospital

18 de maig

Jornada de portes obertes del Cementeri Medieval de 17.30 h a 21.00 h.

En el cas d’una afluència excessiva, es realitzaran passes cada 30 minuts.

Bombas Gens

Del 18 al 22 de maig

Gaudeix d’una exposició oberta al públic que recull el resultat del treball que el centre educatiu Escola 2 va realitzar en col·laboració amb Bombas Gens entorn de «Blank», un projecte d’Irma Blank.

La mostra exposa l’art dels xicotets artistes inspirat per l’exposició «Blank», i transmet l’experiència viscuda, el seu aprenentatge i la seua deriva durant el procés.

Museu d’Història de València

14 de maig

 

11.00 h — «Explora el museu». Visita guiada a l’exposició permanent del museu. Públic adult i familiar

12.30 h — «Vine a jugar en família: SEGUEIX LA PISTA. El poder dels museus: innovar en la digitalització». Públic familiar.

 

15 i 22 de maig

 

12.30 h — «Vine a jugar en família. Especial DIM. UNA MALETA EN EL MUSEU: L’HORTA DE PERE». Descobreix el poder dels museus per a aconseguir la sostenibilitat.

 

18 de maig

 

11.00 h, 12.00 h i 13.00 h — Visita guiada «El poder dels museus: innovació en l’accessibilitat».

 

21 de maig

 

12.30 h — «Vine a jugar en família: SEGUEIX LA PISTA. Especial DIM. El poder dels museus. innovar en la digitalització».

17.30 h — HISTOLAB. Especial DIM. «SCRIPTORIUM»

 

 29 de maig

 

12.30 h — «Vine a jugar en família: UNA MALETA EN EL MUSEU! “GUTENBERG”».

 

Número de contacte: 963701105

L’assistència a les visites guiades, tallers i actuacions musicals requereix reserva prèvia per telèfon. Quatre entrades màxim per telefonada.

Museu de l’arròs

20.00 h — «Albaes al museu». Concert a càrrec de Teresa Segarra Belda i Noelia Llorens Titana

L’assistència a les visites guiades, tallers i actuacions musicals requereix reserva prèvia per telèfon.

Número de contacte: 685286000

Quatre entrades màxim per telefonada.

Casa Museu Blasco Ibáñez

14 de maig

 

11.00 h i 12.00 h: «Blasco. Una vida de pel·lícula». Visita teatralitzada.

 

18 de maig

 

17.00 h — «Blasco. Una vida de pel·lícula». Visita teatralitzada.

 

19.00 h — Ruta literària: «Blasco Ibáñez, el Cabanyal i Flor de maig». Punt de trobada: font de la plaça de l’Armada Espanyola.

 

L’assistència a les visites guiades, tallers i actuacions musicals requereix reserva prèvia per telèfon. Número de contacte: 962082586

Quatre entrades màxim per telefonada.

Palau de Cervelló

14 i 15 de maig

 

Visita teatralitzada al palau. Diferents horaris.

 

18 de maig

12.00 h i 18.00 h — Visita guiada al palau.

 

21 de maig

 

20.00 h — Actuació musical «Wot: Women on Tap». Sandra Miralles, Yolanda García i Virginia Vila.

 

L’assistència a les visites guiades, tallers i actuacions musicals requereix reserva prèvia per telèfon.

Número de contacte: 962084496

Quatre entrades màxim per telefonada.

Centre Arqueològic de l’Almoina

14 de maig

 

20.00 h — Actuació musical a càrrec d’Analía Bueti i la seua companyia de tango «Berretin de Buenos Aires».

 

L’assistència a les visites guiades, tallers i actuacions musicals requereix reserva prèvia per telèfon.

Número de contacte: 962084173

Quatre entrades màxim per telefonada.

Casa Museu Benlliure

14 de maig

 

20.00 h — Actuació musical «Ministrers Valencians, música del Renaixement».

 

15 de maig

 

11.00 i 12.15 h —Visita guiada per a públic familiar.

 

17 de maig

 

Inauguració de l’exposició «Estampes de la col·lecció Churat de l’Ajuntament de València. Exposició en homenatge a Miguel Ángel Català».

 

18 de maig

 

11.00 h, 12.15 h i 17.00 h — Visita guiada per a públic familiar.

 

L’assistència a les visites guiades, tallers i actuacions musicals requereix reserva prèvia per telèfon.

Número de contacte: 963919103

Quatre entrades màxim per telefonada.

Museu de Ciències Naturals

15 de maig

 

13.00 h — Actuació musical «Guitarres del Mediterrani» a càrrec de Toni Cotolí, Javier Zamora i Manuel Quintero.

 

18 de maig

 

12.00 h — Inauguració de l’exposició «Corredor de migració dels cetacis del Mediterrani».

 

L’assistència a les visites guiades, tallers i actuacions musicals requereix reserva prèvia per telèfon.

Número de contacte: 962084313

Quatre entrades màxim per telefonada.

Porta principal de l’Ajuntament

18 de maig

11.00 h — «La mar per on camines»: visita guiada als fòssils de la plaça a càrrec de Miquel de Renzi i Margarita Belinchón.

Museo de Prehistoria

Sábado 14 de mayo 

Durante la Noche Europea de los Museos, el Museo de Prehistoria propone visitar libremente todas las salas de exposición y disfrutar de cuatro itinerarios con interesantes explicaciones a cargo de profesionales. 

 

Recorridos

1. Prehistoria

a. Lo que nos dicen los restos de fauna

b. Maestros de la costura en la Edad de los metales

2. Cultura ibérica

a. Cara o cruz: la moneda ibérica

b. El Guerrer de Moixent: informando desde el poder

3. Mundo romano

a. Reconstruir el pasado: el mosaico de Font de Musa

b. Conservar para el futuro.

4. Exposiciones temporales

a. Adornos marinos

b. 1880: Vilanova i Piera defiende Altamira

 

Horario de apertura del museo: De 21:30 h a 01:00 h

Horario de inicio de los itinerarios: 22:00 h, 23:00 h y 00:00 h

Entrada gratuita, con recogida presencial de los tickets esa misma noche en el museo