Com serà València l’any 2030?

Categories: exposició.

ÀREA TURÍSTICA: Ciutat de les Arts i Alameda

Com serà València en el futur? Com afectarà la tecnologia al nostre entorn físic? Com seran els espais públics del futur? Com evolucionarà la mobilitat i com afectarà els nostres carrers? L’exposició ‘PERSPECTIVA 2030: Imaginant la València del Futur’ recull les visions de cinc equips d’artistes i dissenyadors sobre l’horta, la platja, el centre, el nou llit del Túria i la Torre Miramar. Són els cinc emplaçaments de la ciutat sobre els quals imaginar el futur i fer d’aquesta manera una reflexió sobre com el disseny i l’arquitectura ens poden ajudar a crear ciutats més sostenibles i de major benestar. 

I totes es podran veure en visualitzacions arquitectòniques en 3D tan impactants com reivindicatives durant el mes de febrer a Las Naves. Les imatges es podran visitar a través d’un telèfon intel·ligent, un ordinador o ulleres de realitat virtual.  

Amb aquest projecte, Las Naves materialitza la seua aliança amb la World Design Capital València 2022 que va començar ara fa just un any amb l’open call perquè cinc estudis realitzaren l’exercici creatiu d’imaginar la València del futur.  

Non Architecture ha seleccionat a cinc equips de dissenyadors -valencians i internacionals- i ha desenvolupat al costat d’ells una sèrie de visualitzacions de diverses localitzacions de la ciutat de València. Cada equip, amb un estil gràfic diferent, ha representat aquest espai en una imatge de 360 graus, permetent a l’espectador tenir una experiència immersiva. 

Els valencians Quatre Caps, C•LAB Atelier, i Rarea; l’arquitecte de Zimbàbue Lloyd Martin i el jove estudi de disseny Ex Figura, format per dos arquitectes portuguesos i italians, han sigut els equips seleccionats. 

Els professionals triats, amb una mitjana d’edat que a penes supera els 30 anys i àvids per aprendre sobre innovadores solucions de disseny d’espais i visualització arquitectònica, van ser seleccionats pel caràcter disruptiu de les seues propostes, totes elles amb el focus a València i el potent missatge que volen llançar al món en cadascun dels contextos: de la necessitat d’un creixement sostenible als perills d’una mobilitat irresponsable per a la via pública, passant per la importància de la producció local, els efectes de la tecnologia sobre l’entorn construït o la preservació de l’horta. 

Detalls

  • Dates de l'esdeveniment
  • Des de:

    03-02-2022

  • A:

    28-02-2022

  • Informació dels horaris

    De dilluns a divendres de 8:00 a 20:30

Més sobre els projectes seleccionats

La convocatòria “València 360” feia una crida a equips d’estudiants, professionals, artistes… de fins a 5 persones que estigueren interessades a desenvolupar amb Non Architecture panoràmiques impactants que exploren València l’any 2050: gent curiosa sobre l’espai públic i el futur de la ciutat, capaç de generar imatges que transmeten des de l’excel·lència, emocionada pel disseny i l’arquitectura i interessada a crear coneixement des del disseny. 

 

EXFIGURA - L’Horta Tomorrow 

L’agricultura continua sent una gran amenaça per a la sostenibilitat del planeta. L’ús desproporcionat d’aigua i territori que ocasiona és el responsable que innombrables espècies estiguen en perill d’extinció, a més de l’alteració dels ecosistemes, tant a escala regional com mundial. A mesura que la vida desapareix, el paisatge es converteix en un buit total. 

Si l’agricultura no canvia, quin futur li espera a la societat? 

A València es podria protegir l’Horta, traslladant la producció a construccions en altura. L’agricultura vertical, a través de la seua eficiència artificial, podria produir més aliments, amb major varietat, utilitzant quasi cap recurs. Aquestes torres podrien convertir-se en la nova icona de la ciutat de València: una visió innovadora de l’agricultura, amb l’objectiu d’un futur brillant. 

 

C-LAB - “To be or to visit, that is the question” 

Seguint la tendència d’altres ciutats europees, el centre de la ciutat podria convertir-se en un parc temàtic per a turistes. Les activitats productives i la dinàmica capitalista transformarien la nostra plaça històrica en un lloc orientat al consum. 

No obstant això, altra plaça és possible. La mobilitat sostenible, la renaturalització urbana, les energies netes i els models residencials alternatius poden transformar la plaça en el “lloc per a estar”. Una maqueta de ciutat reproductiva mostrarà la versió més amable de la plaça en què qualsevol persona podrà estar “a la fresca” al costat de la font, passejar gaudint de l’aire pur o comprar productes locals. 

Benvingut a la Plaça de la Verge, el lloc per a estar o visitar, tu decideixes. 

 

Lloyd Martin - Torre Miramar 

En explorar un enfocament més fonamentat sobre el discurs utòpic/distòpic, el disseny ha evolucionat cap a narratives basades en solucions urbanes al problema de la rotonda de la Torre Miramar. 

La visió distòpica explora el model actual de disseny urbà d’enginyeria additiva, resolent temporalment els problemes relacionats amb el transport i la connectivitat. 

La visió utòpica recupera la rotonda a través d’una transició cap als vehicles automatitzats i la inversió en infraestructura sostenible, brindant una oportunitat única per a progressar més enllà de l’urbanisme basat en combustibles fòssils. Habilitant un espai públic únic i acollidor, catalitzant una peça important d’infraestructura pública i social i unint els elements fracturats de l’entorn urbà. 

 

QUATRE CAPS - ECOTOPIA 

Any 2050. Plantejant la civilització com una malaltia per al planeta, descrivim un futur on la utopia i la distopia naden en paral·lel i difícilment poden ser diferenciades.  

Utopia + Distopia 

La població mundial no ha deixat de créixer, les decisions polítiques continuen prenent-se d’acord amb resultats curtterministes. Res ha canviat. El benestar i la comoditat de la humanitat són prioritaris. Estem al principi d’una tempesta. 

Distopia + Utopia 

L’any del canvi com a forma única. Els fenòmens extrems efecte del canvi climàtic són evidents i constants. La societat ha sacrificat la seua manera de viure, perquè futures generacions puguen existir en aquest lloc. Amb la humanitat confinada i aïllada, la vegetació i la naturalesa tornen a prosperar.  

 

Rarea - Malva-rosa 2.0 

En enfortir-se l’existència ‘en línia’ dels individus, les comunitats de les quals participen també s’entrellacen amb l’espai virtual. El que anteriorment es podia entendre com una interacció ‘sense-lloc’ en la xarxa, ara cobra una presència sòlida per permetre a la idiosincràsia d’un col·lectiu arrelar-se en un ‘lloc’ que es percep clarament com a habitable. Què passa quan aquestes comunitats formen ciutat? Què contindria aquesta capa virtual de la València futura, amb la seua cultura profundament social tan ben representada en la nostra costa? Benvinguts als riscos i les bondats de la Malva-rosa 2.0, la platja virtual de València. 

COM ARRIBAR

Las Naves, Calle de Juan Verdeguer, Valencia, España

Obtenir ruta

Informació d'interés

  • Telèfon

    963 910 477

  • Correu electrònic

    hola@lasnaves.com

20 Sat
19º 13º