Science Museum

This great 21st century museum allows visitors to learn about the evolution of life, science, and technology in an educational, interactive and enjoyable way.

It is surrounded by 13,500 square metres of water curtains.

A building of grand proportions that is home to a multitude of activities and initiatives related to the evolution of life and the dissemination of scientific and technological information.

Interaction is the main feature of the Science Museum, which bears the slogan: “It is prohibited not to touch, not to feel, not to think”. The museum thus becomes a real educational tool, able to reactivate the public’s critical abilities.

Together with extensive exhibition content, the museum also promotes activities and publications relating to science and education, acting as a transmitter of knowledge between the scientific-educational world and society as a whole.

Its value as a complement and support for the educational activity of schools, companies and institutions makes it a living museum that maintains a constant dialogue with the society which surrounds it.

CENTURY: 
OPENING HOURS: 

From Monday to Sunday: from 10 a.m. to 6 p.m. and from 10 a.m. to 7 p.m. (From 10 a.m. to 9 p.m. in summer)

unesco heritage: 
no-patrimonio
Dto. Valencia Tourist Card: 
Temática: 
ADVANCE BOOKING: 
no-reserva
Imagen destacada: 
Address: 

Av. del Professor López Piñero, 7, 46013 València, Valencia, España

Dirección Maps: 
POINT (-0.3504904 39.4548751)
Perfil Turista: 
Tipo recurso turistico: 
Física: 

Car park:

Fourteen reserved parking spaces on both floors of the Umbracle underground carpark. With horizontal signage. Accessible route to the Museum via four adapted lifts.

Access:

Door with vertical pull opens outwards. Entrance with staff permanently on duty. Access with no change in level and a smooth, slip-resistant floor surface.

Reception:

Located on ground floor, with an accessible route. There are two adapted counters 75 cm high that give priority attention to people with limited mobility. People with limited mobility can avoid the turnstile and take a lift to the exhibition, after requesting the service from the Customer Care staff at the turnstiles.

Indoor mobility:

Three-floor building with accessible route. Floors connected by escalators and three adapted lifts. Smooth, slip-resistant floor surface. Corridor width, more than 120 cm.

Toilets:

Two adapted cubicles for men and two for women in separate toilets on the Ground Floor. Permanently open toilet door with 90 cm clear width. Toilet 45 cm high, with foldable grab bar on the right side and fixed on the left, placed at a height of 60 cm. Distance between grab bars, 77 cm. Lateral transfer area more than 80 cm wide. Space for manoeuvring, less than 120 cm. Washbasins 81 cm high with no pedestal, with a clear space underneath 77 cm high and 65 cm deep. Pressure tap.

Lift:

There are two large-capacity lifts that prevent people with limited mobility from having to go through the turnstiles. Room for 35 people or 10 wheelchairs. Users must be accompanied by Museum staff. No handrail or audible signal to indicate floor landing. A panoramic lift in the centre of the building with 90 cm clear width. Using the lift from the Ground Floor requires authorisation from the Museum staff because it avoids having to go through the turnstiles.

Display:

There is an exhibition consisting of interactive thematic modules on the First and Second Floors. All the floors are adapted with an access ramp. Ramp measurements vary. There is a permanent exhibition mostly made up by information panels on the Second Floor. Route with no changes in level and a smooth, slip-resistant floor surface. Corridors with more than 120 cm clear width. Equipped with furniture for sitting.

Cafeteria / Restaurant:

Located on Ground Floor, with an accessible route. It has a bar area with a non-adapted bar and a restaurant/buffet area. More than 100 cm between tables. Single-leg tables and partly-fixed furniture. Buffet bar at a height of 90 cm. No possibility of sliding a tray along the entire length of counter. More than 120 cm transit area next to the bar.

Shop:

Located on Ground Floor, with an accessible route. No door, with an access ramp and more than 120 cm clear width. Corridors with more than 120 cm clear width. Height of wardrobe shelves and drawers, 10-180 cm. Counter not adapted. Smooth, slip-resistant floor surface.

Auditiva: 

Access:

All-glass door. Door with staff permanently on duty.

Lift:

A panoramic lift connects every floor in the Museum. With visual information inside and outside of the lift. Using the lift from the Ground Floor requires authorisation from the Museum staff because it avoids having to go through the turnstiles.

Cafeteria / Restaurant:

Located on the Ground Floor, allows visual contact with both the inside of the Museum and the outside.

Shop:

No door; allows visual communication with the rest of the Museum.

Visual: 

Access:

Glass door with no contrasted visual signage. Door with vertical pull opens outwards. Entrance with staff permanently on duty. Access with no change in level and a smooth, slip-resistant floor surface. Fixed doormat behind the door.

Reception:

Turnstiles on the ground floor, route with no changes in level and smooth, slip-resistant floor surface.

Indoor mobility:

Building with three floors connected by stairs, escalators and three lifts. Smooth, slip-resistant floor surface.

Toilets:

Two toilets for men and two for women, located on the Ground Floor. Permanently open toilet door, with standardised signage. No obstacles or projecting elements. Uniform lighting.

Lift:

A panoramic lift connects all the floors with an accessible route. With contrasted buttons, in Braille characters and embossed. No handrail and not equipped with audio signals to indicate floor landing and direction of movement. Floor in front of the lift door not indicated with a tactile-visual strip. Using the lift from the Ground Floor requires authorisation from the Museum staff because it avoids having to go through the turnstiles.

Display:

There is a permanent exhibition mostly made up by information panels with large print in contrasting colours on the Second Floor. There is a temporary exhibition made up by interactive thematic modules on the First and Third Floors. Route with unmarked barriers, bumps or projecting elements. Smooth, slip-resistant floor surface. Uniform lighting on the outside of the modules. Variable lighting on the inside.

Cafeteria / Restaurant:

Located on Ground Floor, with an accessible route. There is a cafeteria and restaurant-buffet area. Smooth, slip-resistant floor surface. Uniform lighting.

Shop:

Located on the Ground Floor and route with no changes in level. No door, with an access ramp marked with illuminated strips. Smooth, slip-resistant floor surface. Uniform lighting.