Museum of Fine Arts of València

TIME1 = Array

The second largest art gallery in Spain, with works from the 15th to the 19th centuries, including rooms dedicated to the magnificent oeuvre of the famous Valencian painter Joaquín Sorolla, as well as a room dedicated to Francisco de Goya.

The Gothic art rooms are very impressive, and the rooms of the painters and sculptors Pinazo and Benlliure are very representative of the Valencian school.

Furthermore the museum excels in its collection of Renaissance paintings, with Valencia being the entrance of the artistic influences of this style in Spain. Neither must one miss the Courtyard of Ambassador Vich and the previously unseen work of Velázquez.

The historical building that houses the museum was originally the San Pío Seminary College, founded in 1683 by Brother Juan Tomás de Rocabertí, the Archbishop of València. The architect Juan Bautista Pérez Castiel, master of works on the Cathedral, was responsible for its design. Building work was carried out between 1683 and 1744, although the church was partly demolished in 1925. The building has been used for three different purposes: A Military Cadet Academy, a Charity Centre, an army supplies storehouse and a Military Hospital, until 1946 when it was chosen to be used for the Museum of Fine Arts. The artistic journey begins with a selection of the so-called Primitivos Valencianos (medieval painters), which covers the period between the end of the 14th and the beginning of the 16th century, displaying the work of such emblematic artists as Alcanyís, Nicolau, Jacomart and Reixach among others. Also exhibited are the works of painters from the Valencian School such as Joanes, los Ribalta, Espinosa, Vicente López, Soralla, Pinazo and others. Other exhibits include works by Pintoricchio, Andrea del Sarto, Van Dyck, Murillo, Velázquez, El Greco and Goya. Also displayed is a wide collection of drawings and etchings as well as sculptures, archaeological pieces, architectonic fragments and some examples of portable art.

OPENING HOURS: 

Monday: Closed.

Tuesday to Sunday: from 10 am to 8 pm.

Closed (days): 
12:00am
unesco heritage: 
no-patrimonio
GUIDED TOUR: 
Guided tours with previous reservation (tel. +34 695 50 02 90).
Temática: 
ADVANCE BOOKING: 
no-reserva
Imagen destacada: 
Address: 

San Pío V, 9; 46010 - València

Dirección Maps: 
POINT (-0.3708623 39.4794841)
TELEPHONE: 
+34 963 870 300
E-MAIL: 
museobellasartesvalencia@gva.es
TOURIST AREA: 
Perfil Turista: 
Tipo recurso turistico: 
PRICES: 
Free entry.
Recurso Turistico Relacionado: 
The beginning of modern painting in Spain: Joaquín Sorolla
Física: 

Car park:

Two reserved public parking spaces, 220x450 cm, with vertical and horizontal signage: one in Calle Alboraya, 400 m away, and the other in Calle Poeta Bodria, 470 m away. All with even paving and accessible route to the Museum and with an approach area more than 120 cm on both sides.

Access:

Main entrance door with more than 120 cm clear width. Heavy door, opening outward, with a handle at a height of 100 cm. With stone doorstep 5 cm high. One section of four curved even steps with 17 cm riser height and 32 cm tread depth precedes the door. Single handrail in the middle of staircase, at a height of 87 cm. Administrative entrance with a ramp, 17.8%, 57 cm long and 183 cm wide. Door with 183 cm clear width. Foldable opening via a handle placed at a height of 93-108 cm. Access to the Museum via a lift platform with 116 cm clear width. Access via the cafeteria terrace through a door with 240 cm clear width, permanently open. Ramp, 6% incline, 12.50 m long and 179 cm wide. Access to the museum via two double doors and more than 90 cm clear width, with no change in level.

Reception:

Main reception located on Ground Floor, accessible, with no changes in level. Reception desk, 120 cm high and 60 cm wide. Administrative reception desk, 100 cm high and 45 cm wide.

Indoor mobility:

The building divided into two levels, connected by stairs. With ramps, a lift and a platform lift providing an alternative route. Corridors more than 120 cm wide, with a smooth, slip-resistant floor surface.

Toilets:

Adapted unisex toilet with accessible route. Signage on door with standardised symbol. Slip-resistant floor surface. Entrance door with handle, opening inward, with 98 cm clear width. No spring hinge. There is a space in front of and behind the door of 150 cm or more. Door with door handle, opening inward, with 87 cm clear width. No spring hinge. There is a space in front of and behind the door of 150 cm or more. Cubicle door with door handle, opening inward, with 86 cm clear width. No spring hinge. Easy to handle lock. The lock can be opened from the outside in the event of an emergency. Turning circle inside the cubicle is 150 cm in diameter. Washbasin 85 cm high, no pedestal, with a clear space underneath 65 cm high and 32 cm deep. It cannot be reached from the toilet. Mixer tap. Inclined mirror; height of lower edge, 130 cm from the floor. Approach to the toilet, 66 cm wide on the right side, 76 cm on the left side and 120 cm in front. Toilet seat height 41 cm with foldable grab bars on both sides at a height of 79 cm. Distance between grab bars, 59 cm. No alarm system inside the cubicle.

Lift:

There is a lift located inside the permanent exhibition that connects the Ground and Second Floors. Door with a 90 cm clear width and a 127x143 cm cab. Height of call buttons, 108 cm; height of cab buttons, 98-121 cm.

Display:

Permanent exhibition spread across two floors connected with stairs and a lift. Double entrance doors with 175 cm clear width. Staircase comprising two sections of 22 even steps with 18 cm riser height and 21 cm tread depth. Double handrails on both sides of stair, at a height of 106 cm. Extended onto intermediate landings or lift landings. Lift with 90 cm clear width and a 127x143 cm cab. Height of call buttons, 108 cm; height of cab buttons, 98-121 cm. Route on the Ground Floor has two isolated sections with three even steps each, with 17 cm riser height and 29 cm tread depth. There is an alternative route via ramps on both sides of the room, with a handrail on one side at a height of 100 cm, 7.2% incline, approx. 5 m long and 150 cm wide. Corridors with more than 120 cm clear width. The rooms are equipped with furniture for sitting. Temporary exhibition accessible via one section of six even steps with 16 cm riser height and 28 cm tread depth. Single handrail on one side of staircase, at a height of 90 cm. Alternative route via ramps with a handrail on one side at a height of 78 cm, 6.3% incline, 11.10 m long and 180 cm wide. Top and bottom of ramp not indicated with visual-tactile strips. Slippery floor surface. Entrance door with 198 cm clear width. Route with no changes in level. Corridors with more than 120 cm clear width. May vary with each exhibition. The rooms have no benches or ischiatic supports. Slip-resistant, smooth floor.

Cafeteria / Restaurant:

Located on the Ground Floor, with a dining area and terrace, accessible from inside and outside of the Museum. Entrance from inside the Museum via stairs and a lift platform. Door with 85 cm clear width. Door opening inward with a handle at a height of 85-123 cm. Entrance from the terrace has a door with 90 cm clear width. Permanently open. One-leg tables, 73 cm high, with no cross bar. Height of lower edge, 71 cm; 80 cm width and 80 cm depth. Four-leg tables with no cross bar, 77 cm high. Height of lower edge, 73 cm; 80 cm width and 80 cm depth. At least 120 cm aisle width between the tables, occasionally narrowing to 82 cm.

Shop:

Route with no changes in level. Counter height, 115 cm. Shelves placed at a height of 160 cm to 300 cm. Clear corridor width, more than 120 cm. Smooth, slip-resistant floor surface.

Auditiva: 

Access:

The administrative entrance has an all-glass door.

Reception:

Reception desk 120 cm high with no induction loop.

Indoor mobility:

Written information on the services provided. There are information panels in each room with pictograms or short texts. With illuminated emergency alerts.

Toilets:

No visual aide to indicate free or occupied. No gap underneath the cubicle door.

Lift:

Lift located inside the permanent exhibition that connects the first floor of the room to the second floor of the room. With no floor landing indicator and visual information inside and outside of cab, and an emergency visual alert. Solid door.

Display:

 

Cafeteria / Restaurant:

All-glass door.

Visual: 

Access:

Main entrance via a door with a stone doorstep 5 cm high. One section of four curved even steps with 17 cm riser height and 32 cm tread depth, with no tactile-visual signage, precedes the door. With handrail in the middle of the stairs. Access via the administration entrance via an automatic glass door with low-contrast visual signage. Ramp with no handrail, 17.8% incline, 57 cm long and 183 cm wide. Top and bottom of ramp not indicated with visual-tactile strips. Slip-resistant floor surface. Access from the cafeteria terrace via a permanently open door and outside stairs with a handrail, six even steps, with visual signage, with 19 cm riser height and 30 cm tread depth. Alternative route via a ramp with handrail 12.50 m long. Top and bottom of ramp not indicated with visual-tactile strips. Slip-resistant floor surface.

Reception:

Barrier free path with no changes in level. Counter height, 120 cm, with direct lighting. With information on the Museum in Braille.

Indoor mobility:

The building divided into two levels, connected by stairs. There is an alternative route via ramps and a lift. Smooth, slip-resistant floor surface, with no bumps. Information labels with contrasted, embossed pictograms. Uniform lighting.

Toilets:

Men's and women's cubicles indicated with standardised pictograms, non-tactile and in a contrasting colour, placed at a height of 172 cm. Toilet door contrasts with the wall. Uniform lighting with no timer. Slip-resistant floor surface. No unmarked barriers and projecting elements.

Lift:

There is a lift located inside the permanent exhibition that connects the Ground and Second Floors. With contrasted and embossed buttons in Braille. No handrail. Not equipped with audio signals to indicate floor landing and direction of movement. Floor in front of the lift door indicated with a tactile-visual strip. Equipped with an audio alarm and intercom.

Display:

Permanent exhibition spread across two floors connected with stairs and a lift. Stairs comprising two sections of 22 even steps, with no nosing, no tactile-visual signage and with edge protection. Handrail not extended onto landings. Lift with contrasted buttons, in Braille characters and embossed. No handrail. Not equipped with audio signals to indicate floor landing and direction of movement. Floor in front of the lift door indicated with a tactile-visual strip. Equipped with an audio alarm and intercom. Route on the Ground Floor has two isolated sections with three even steps each, with no nosing or handrail, with edge protection and with tactile-visual signage. There is an alternative route via ramps on both sides of the room. Smooth, slip-resistant floor surface, with no bumps. Barrier free route. Uniform lighting. Panels and signs with medium size print in low-contrasting colours. Temporary exhibition accessible via one section of six even steps with 16 cm riser height and 28 cm tread depth. Handrail on one side of stair, at a height of 90 cm. Alternative route via ramps with a handrail on one side at a height of 78 cm, 6.3% incline, 11.10 m long and 180 cm wide. Top and bottom of ramp not indicated with visual-tactile strips. Smooth, slip-resistant floor surface, with no bumps. Route and lighting vary depending on the exhibition. Panels and signs with small size print with no contrasting colours.

Cafeteria / Restaurant:

Located on the Ground Floor, with a dining area and terrace, accessible from inside and outside of the Museum. Both entrances with partly glass door with no high-contrast visual signage. Smooth, slip-resistant floor surface, with no bumps. Menu with contrasting text, average size print. Uniform lighting.

Shop:

Barrier free route. Counter height, 115 cm. Smooth, slip-resistant floor surface, with no bumps. Uniform lighting.