Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris.
Si continues navegant, considerem que n'acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració o obtindre més informació açí.

Cabecera
Planifica el teu viatge Què visitar a València
Buscador de ofertas
Què busques?
Llegada Seleccionar Fecha
Salida Seleccionar Fecha
Establecimientos
Mostrar hoteles cerca de
Estrellas
Home /  Què fer a València / Festes a València /

Falles de València

Falles de València

Falles de València: Patrimoni Inmaterial de la Humanitat

Les Falles han nascut de la mateixa entranya del poble. Un poble des de sempre banyat en una atmosfera resplendent de sol i blau, o de serenes nits romàntiques, entre hortes i horts rurals o urbans, habitants de carrerons i de barris que convivien en una completa naturalitat i senzillesa.

Història.

Quan arribava la tardor, als tallers artesans es perllongava la jornada de treball durant les primeres hores de la nit. Per a il·luminar-se utilitzaven un rústic llum de peu, generalment de fusta, anomenat parot, estai, pagés, pelmodo o perniodol, a la resplendor de les flames del qual prosseguien el seu treball els aprenents, els oficials i el mestre... En vigílies de la primavera, quan començaven els dies llargs, es prescindia del treball nocturn i es cremava a la porta de cada taller el rústic parot. Es fàcil d'explicar que, per a alimentar la foguera, els mateixos artesans acumularen encenalls i llistons inservibles, secundats pels trastos vells que aportava el veïnat.

A més, la verticalitat i braços de l'estai o pagés es prestava a ser animat, amb parracs que li donaven aspecte humà i algun barret que el dotava d'un hipotètic cap. Així naixia el Ninot. Només faltava que eixos ninos protagonistes de qualsevol sainet del barri, de la ciutat, del país, del món, es posaren al capdamunt d'un pedestal, perquè les gents els pogueren vore millor i pogueren riure d'ells. Quan tot això es produïx i combina, ja tenim la vertadera falla valenciana.

Programma de Festes.
Mascletà

Del 1 al 19 de març la ciutat vibra cada dia amb la tradicional mascletà, un concert d'explosions de pólvora amb un so únic que es dóna diàriament a les 14 h a la Plaça de l'Ajuntament. Després, les terrasses de la ciutat s'omplen per gaudir sota el sol mediterrani del típic aperitiu i de la tradicional gastronomia valenciana.

La plantà. Matinada del
15
al
16
de Març

La nit del 15 al 16 de març es realitza la “plantà” i els fallers es reunixen per treballar durant tota la nit muntant el monument (la falla) per tal de tindre ‘l acabat a primera hora del matí del dia 16.

Lliurament de premis de les Falles.
17
de Març

El dia 17 al matí, les falleres i les seues comissions s'apleguen a la Plaça de l'Ajuntament per recollir el seu corresponent premi. Prèviament, un jurat ha passat per tots els monuments de la ciutat, més de 750 entre els grans i els infantils, per poder prendre una decisió.

Castells de Focs artificials i Nit del Foc.

Del
15
al
19
de Març

Des del 15 fins al 18 de març el cel de València es plena de llum i de color totes les nits amb impressionants focs artificials. Al Passeig de l'Albereda, a les 24 h, una multitud de gent es reunix per gaudir del millor espectacle de llum i color. No podem oblidar tampoc l'espectacular “Nit del Foc”, que se celebra la matinada del dia 18 i que oferix una exhibició de focs artificials única al món.

Ofrena de Flors 2013.
17
i
18
de Març

Desfilada de totes les comissions falleres de la ciutat des dels seus barris d'origen fins la Plaça de la Verge per realitzar una ofrena de flors a la Verge dels Desemparats, patrona de València. L'acte transcorre des de les 16 hores fins entrada la nit. Amb tots els rams de flors que les falleres entreguen a la Verge es forma un impressionant tapís de 15 metres d'alçada, col·locat a la façana principal de la basílica, i es decora així el mant de la Verge.

La Cremà 2013.
19
de Març

El 19 març a la nit, tots els monuments, infantils i grans, són devorats per les flames. A partir de les 22 h comença la Cremà dels monuments infantils. Dues hores més tard és el torn dels monuments gran, mentre que la Falla de la Plaça de l'Ajuntament és l'última en cremar-se a la 1 de la matinada. Sempre va precedida d'espectaculars carcasses que omplen la plaça de soroll, de llum i de color i que donen pas a la Cremà de l'última falla de la ciutat; i amb ella, el final de la festa.

La meua compraCARRO DE COMPRA (0)