Utilitzem cookies pròpies i de tercers per analitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris.
Si continues navegant, considerem que n'acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració o obtindre més informació açí.

Cabecera
Planifica el teu viatge Què visitar a València
Buscador de ofertas
Què busques?
Llegada Seleccionar Fecha
Salida Seleccionar Fecha
Establecimientos
Mostrar hoteles cerca de
Estrellas
Home /  Què fer a València / Festes a València /

Festivitat Verge dels Desemparats València

Festivitat Verge dels Desemparats València

La Mare de Déu dels Desemparats. LA UNIÓ DE LES DUES VALÈNCIES

La Mare de Déu dels Desemparats
LA UNIÓ DE LES DUES VALÈNCIES

El segon diumenge de maig, tots els valencians tenen una cita amb "La Geperudeta", a qui dediquen tota classe d'honors i tributs. La Mare de Deu dels Desemparats té una llarga història que passa de generació en generació, de pares a fills.

La Mare de Déu dels Desemparats, La Geperudeta (així anomenada per la posició del cap mirant cap avall), a més de ser la patrona de la ciutat de València, va ser coronada canònicament en 1923 en presència dels reis d'Espanya i diverses autoritats eclesiàstiques.

Tota eixa història, té la seua continuació cada segon diumenge de maig (encara que el dia oficial fóra el 8 de maig). La missa de Descoberta, missa d'infants, Trasllat i Processó són els moments més esperats per milers i milers de fidels. Però sens dubte és el trasllat el moment en què els valencians expressen de manera més espontània la seua devoció.

Actes en Honor de la Mare de Déu dels Desemparats

Segon Dissabte de Maig

20:00 hores Salve Solemne a la Mare de Déu en la seua Reial Capella.

23:00 hores A la plaça de la Mare de Déu, concert per la Banda Municipal.

24:00 hores Tir d'un castell de focs artificials en els Jardins del Túria (Torres de Serrans). Finalitzat el castell a la Plaça de la Mare de Déu, Gran "Dansà" i "Cantà d'Albaes" en honor a "la Mare de Déu" (Col·labora l'Associació de Cant Valencià) de la F.F.C.V.

Segon Diumenge de Maig

5:00 hores Missa de "Descoberta de la Sagrada imatge en la seua Capella.

8:00 hores Missa "d'infants", a la Plaça de la Mare de Déu.

10:30 hores Trasllat de la Mare de Déu des de la seua Reial Capella a la Catedral. Itinerari del Trasllat: Eixida de la Basílica, rodeja la Plaça de la Mare de Déu, C/ Miquelet, Plaça de la Reina, entrant a la Catedral per la Porta dels Ferros.

14:00 hores Tir d'una "mascletà" terrestre a la Plaça de l'Ajuntament.

18:30 hores Solemne Processó General per l'itinerari de costum. Itinerari de la Processó: Plaça de la Mare de Déu, Cavallers, Tossal, Bosseria, Mercat, Mª Cristina, Sant Vicent, Plaça de la Reina, Mar, Avellanes, Palau, Almoina.

Our Lady of the Forsaken Our Lady of the Forsaken Our Lady of the Forsaken Our Lady of the Forsaken Our Lady of the Forsaken

Als llindars del s. XXI, València reprén els seus més arrelats costums el dia de la Mare de Déu dels Desemparats. La modernitat, l'avantguarda i l'agitat ritme d'una ciutat cosmopolita que mira de forma desafiadora cap al futur, fa un lloc a la tradició, la devoció i el carisma d'un poble que exhibix orgullós les seues arrels.

Crida l'atenció com en la nit anterior al 2n diumenge de maig, el popular barri del Carme és escenari tant de la vigília d'aquells que acudixen als actes en honor de la patrona com de la vida nocturna típica dels locals d'oci. Exemple clar de com València avança imparable cap endavant sense oblidar els seus orígens.

Història, llegenda i Curiositats

L'origen de l'actual devoció per la patrona de València, va ser el sermó que Fra Juan Gilabert Jofré (coetani i amic de Sant Vicent Ferrer) va pronunciar a la Catedral el 24 de febrer de 1409. Mentres es dirigia a la Catedral, va veure com uns xics es burlaven d'un dement. En el seu sermó, el Pare va cridar els feligresos a prendre mesures a favor dels pobres malalts abandonats.

La seua petició va ser escoltada per Lorenzo Salmó, un mercader que de seguida va posar en marxa el projecte que va portar a la construcció del "Hospital dels Ignoscents, Folls e Orats". Segons la descripció dels servicis que en ell es prestaven, ens porta a dir que va ser el primer hospital psiquiàtric del món.

Però més curiosa és la llegenda dels autors de la imatge que hui venerem. Se diu que en 1414 van arribar tres joves, vestits de pelegrins, a la confraria que mantenia l'hospital. El confrare que vivia a la casa, tenia una dona tolida i cega. Al rebre'ls, li van dir que en 4 dies li podien construir una imatge de la Mare de Déu si els donaven un lloc on fer-ho i menjar.

Passats els quatre dies, i no sentint-se cap soroll, van forçar la porta i van trobar la imatge de la Mare de Déu. Els pelegrins no estaven per cap costat, així que van pensar que es tractava d'àngels. A més, la dona del confrare va recuperar la vista. La dita imatge mai van poder copiar-la amb perfecció els Ribaltas, Orrente, Zariñena i Espinosa, els que van reconéixer en Ella, "alguna cosa sobrenatural".

Finalment, i com a curiositat afegida, direm que la Mare de Déu dels Desemparats és l'única que compta amb un vehicle propi, fabricat exclusivament per a la Geperudeta. La matrícula del "mare mòbil", V-0075-GP, ens recorda el 75 aniversari de la seua coronació i les inicials GP el seu nom familiar.

La meua compraCARRO DE COMPRA (0)